Expoziția „George Enescu și Casa Regală a României”, la Filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”
Filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, recent redeschisă publicului, găzduiește, timp de o lună, expoziția cu tema „George Enescu și Casa Regală a României”.
Conceptul expozițional și suportul imagistic provin de la Muzeul Național „George Enescu” din București și a fost comisariată de Cristina Liliana Andrei. Expoziția înfățișează o considerabilă diversitate de fotodocumente ordonate cronologic de-a lungul a trei decenii și jumătate (1898-1943), viața artistică de la Curte, conferirea de înalte distincții, apropierea de suveranii României, informează un comunicat al Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.
Realizatorii expoziţiei au urmărit să creeze grupaje tematice ale materialului înfăţişat, punând în lumină diferitele interferenţe ale biografiei şi activităţilor de compozitor şi interpret ale lui George Enescu cu Palatul Regal şi viaţa artistică de la Curte sau diferitele chipuri în care personalitatea marelui muzician a „rezonat” în conştiinţa suveranilor români. Sunt relaţii care depăşesc protocolarul, chiar dacă acesta e prezent în mod constant prin sumedenia de înalte distincţii acordate lui Enescu de către toţi suveranii României.
Expoziţia se încheie cu prezentarea fotografiilor celor două prestigioase distincţii acordate lui George Enescu de către M. S. Regele Mihai, în 1941, la împlinirea vârstei de 60 de ani a muzicianului, şi în 1943. Sunt, la nivel protocolar, ultime mărturii demonstrând continuitatea înaltei stime şi preţuiri de care George Enescu s-a bucurat din partea Casei Regale a României.
Filiala Constanța a Muzeului Militar Național se regăsește în cazarma Comandamentului Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, aflat în zona de sud a municipiului Constanța. Comandantul brigăzii dobrogene, colonelul Adrian Costaru a vorbit publicului despre Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” și de sărbătorirea a 145 de ani de tradiții ale istoriei și faptelor de arme ale Armatei Române în Dobrogea.
Vernisarea expoziției a avut loc ca un preambul la sărbătorirea Zilei Armatei Române și s-a desfășurat cu participarea Muzicii Militare a Forțelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, care a susținut un repertoriu din creația muzicală națională și internațională, la începutul evenimentului, prezentând apoi, în cea de-a doua parte, piese muzicale folclorice, selectaționate din vasta și valoroasa creație a marelui compozitor român George Enescu: Hora lui Dobrică, Hora mare, Ciocârlia - regăsite în celebrele Rapsodii.
La acest vernisaj au mai participat asociațiile de cultură și reconstituire istorico-militară „Tomis” și „Astra Dobrogeană”, membrii Asociației Naționale a Cultului Eroilor „Regina Maria”, Asociației Veteranilor din Teatrele de Operații, o delegație de bulgari din Tutrakan, elevi de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, școlile gimnaziale nr. 28, 37 și 39 din Constanța, invitați din partea autorităților locale, civile și militare, a instituțiilor de cultură și ONG-uri și reprezentanți ai comunităților trăitoare în Dobrogea.