image

Expoziția ,,Albertina & Brukenthal”, la Iași

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: C. S.
🗓️ 30 septembrie 2023

Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Albertina din Viena vor fi prezenți la Iași printr-o expoziție de excepție. În luna octombrie, această expoziție se va deschide la Iași cu sprijinul Muzeului Municipal ,,Regina Maria” și a Primăriei Municipiului Iași.

Recunoscut ca „poate cel mai rafinat și frumos din Europa”, Muzeul Albertina deține o valoroasă colecție de gravuri și desene care este în continuare cea mai mare din lume. Această colecție cuprinde lucrări de Michelangelo, Dürer, Rembrandt, Rubens, Schiele etc.

Muzeul Albertina deține una dintre cele mai importante colecții de grafică din lume, cu numeroase capodopere din mai multe secole. Aceasta este găzduită într-un palat situat pe fostele bastioane ale Vienei. În 2023 se împlinesc 20 de ani de la restaurarea muzeului. Sub conducerea prof. dr. Klaus Albrecht Schröder (n. Linz 1955), muzeul a fost îndelung renovat și modernizat . Restaurarea acestei clădiri istorice vechi de 280 de ani a generat extinderi ale nivelului inferior și superior pentru a se adapta la cerințele muzeologice ale Muzeului Albertina, prin producerea unei iluminări adecvate, controlul climatic și securitate. În anul 2003, intrarea exterioară a muzeului a fost completată de intervenția lui Hans Hollein. De la redeschiderea clădirii în 2003, programul ambițios de peste 150 de expoziții a atras peste 15 milioane de vizitatori la muzeu. Cel de-al doilea sediu al Muzeului Albertina, Albertina Modern, dedicat artei moderne, s-a deschis în mai 2020.

Muzeul Național Brukenthal este primul muzeu deschis publicului din România, fapt întâmplat în anul 1817. Deține peste 1.6 milioane de piese dintre care menționăm cea mai valoaroasă colecție de pictură flamandă din această parte a Europei dar și piese istorice, naturale și un fond de câteva sute de incunabule. Muzeul Național Brukenthal este astăzi unul dintre cele mai importante și vizitate muzee din România având lucrări de van Eyck, Tițian, Rubens, Memling, Brueghel, Lotto dar și lucrări de artiști români: Grigorescu, Aman, Tonitza, Țuculescu, etc.

Expoziția Albertina & Brukenthal a fost organizată în această vară la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. De această dată, se va deschide la Iași, în cadrul Muzeului Municipal ,,Regina Maria”, instituție emblematică ce tezaurizează memoria istorică a orașului și dinamizează, prin multitudinea de manifestări pe care le organziează, viața culturală a Iașului.

Mai multe pentru tine...