image

Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” se prelungește până în 24 septembrie 2023

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 septembrie 2023

Lucrarea „Bretonă lucrând” de Nicolae Grigorescu revine la Muzeul Național de Artă al României. 

Muzeul Național de Artă al României anunță prelungirea perioadei de vizitare a expoziției „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” până duminică, 24 septembrie 2023.

În expoziție va putea fi admirată, după ani de absență din patrimoniul MNAR, lucrarea cu titlul „Bretonă lucrând” provenind dintr-o altă etapă a creației artistului, petrecută în Franța, recent achiziționată de Ministerul Culturii.

„Pentru prima dată după mai bine de 15 ani, Ministerul Culturii a achiziționat, exercitându-și dreptul de preempțiune, o operă de artă deosebită, care face parte dintr-un ansamblu de bunuri de patrimoniu cultural național retrocedate în natură moștenitorilor de drept, în urmă cu câțiva ani, de la Muzeul Național de Artă al României: tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)” a pictorului Nicolae Grigorescu, datând din perioada franceză (1876-1886). Este un succes faptul că, astăzi, după 40 de ani în care s-a regăsit la Muzeul Național de Artă al României și după alți ani în care a făcut parte dintr-o colecție privată ca urmare a retrocedării, lucrarea lui Grigorescu se întoarce în muzeu pentru a fi admirată de toți iubitorii de artă. Prin acest demers, reușim nu doar sa reintroducem tabloul „Bretonă lucrând” în circuitul public, ci și să începem să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja și promova patrimoniul cultural național mobil”, a declarat doamna Raluca Turcan, ministrul Culturii.

„Vrem să semnalăm publicului, în această expoziție cu mare afluență de vizitatori, o lucrare de o deosebită valoare artistică, care se întoarce la muzeu prin grija Ministerului Culturii. Locul său va fi în Galeria Națională, dar reîntâlnirea după mulți ani cu publicul larg va fi într-o expoziție de mare succes, în care majoritatea lucrărilor pot fi văzute după o lungă perioadă în care au stat departe de simeze, în depozitele noastre. Mulțumim doamnei ministru Raluca Turcan pentru această recuperare istorică, esențială pentru biografia artistică a pictorului Nicolae Grigorescu” declară Călin Stegerean, directorul general al MNAR.