Conferința „Lada de zestre: decor, simbol, semnificații”,  la Muzeul Nicolae Minovici

Conferința „Lada de zestre: decor, simbol, semnificații”, la Muzeul Nicolae Minovici

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 26 septembrie 2023

Muzeul Municipiului București organizează o nouă mini-conferință la Muzeul Nicolae Minovici. Conferința „Lada de zestre: decor, simbol, semnificații” va fi susținută de dr. Silvia Zamfir, șef secție Antropologie Urbană, în ziua de sâmbătă, 30 septembrie, ora 16:00.

Evenimentul include și un scurt tur în expoziția permanentă a Muzeului Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1), informează un comunicat al Muzeului Municipiului București.

Taxa de intrare: 10 lei / persoană. Accesul se face în baza unei programări la antropologie@muzeulbucurestiului.ro.

Termenul de ladă de zestre era folosit pentru depozitarea hainelor bune sau de sărbătoare și care făcea parte din dota fetei de măritat. De-a lungul timpului, lada de zestre a ocupat un loc important în interiorul țărănesc, ca o piesă esențială de mobilier ‒ era așezată la capătul lavițelor sau al patului.

Cu toate acestea, lada de zestre nu poate fi considerată doar o simplă piesă de mobilier pentru că aceasta traversează generații ̶ se moștenește de la mama la fiică ‒ în ea sunt depozitate piesele vestimentare lucrate de viitoarea mireasă și, fiind păstrate, conservate până la înmormântare.

În expunerea de bază a Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, vom observa că lada de zestre este valorificată din punct de vedere estetic, ținându-se cont de registrele ornamentale, așezată alături de alte obiecte, expuse în spațiile de la etaj.

Pornind de la lăzile de zestre din colecția muzeului vom observa cum obiectele dintr-o colecție își schimbă statutul în momentul în care „pleacă” din mediul lor, adică din satul tradițional și ajung într-o colecție privată sau într-un muzeu.

Participanții vor afla cum sunt decorate lăzile de zestre din colecția Muzeului Nicolae Minovici, din ce zone fac parte, în ce momente esențiale ale vieții omului erau prezente, precum și ce credințe se conturau în jurul lăzii de zestre.

În cadrul acestei serii de mini-conferințe, specialiștii muzeului vor aduce în atenția publicului atât personalitatea și rolul pe care dr. Nicolae Minovici l-a avut în dezvoltarea medicinei legale românești, cât și pasiunea pentru obiectele de artă populară.