Experienţa Caravaggio
Muzeul Naţional de Artă al României, Galeria DiTACTA din Zagreb, Ministerul Culturii din Republica Croaţia şi Ambasada Republicii Croaţia la Bucureşti vă invită marţi, 14 octombrie 2014, orele 14.30 la vernisajul expoziţiei multisenzoriale pentru nevăzători şi deficienţi de vedere Experienţa Caravaggio – Cina la Emaus, deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111, corp A).
Vernisajul are loc în prezenţa dnei Nataša Jovičić, istoric de artă, director al Galeriei DiTACTA din Zagreb. Expoziţia se adresează în principal, dar nu exclusiv, persoanelor cu deficienţe de vedere şi este deschisă în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2014. Găzduită de Muzeul Naţional de Artă al României la Muzeul Colecţiilor de Artă, într-un spaţiu dedicat persoanelor cu deficienţe de vedere, aceasta este prima expoziţie itinerantă de acest fel deschisă în România.
Vizitatorilor li se oferă posibilitatea să se familiarizeze cu una dintre capodoperele pictorului italian Caravaggio, Cina la Emaus, aflată în colecţia National Gallery din Londra. Expoziţia cuprinde cinci diagrame tactile realizate din sticlă, special concepute şi explicate de istoricul de artă Nataša Jovičić, pe baza unei metodologii proprii. Un audioghid, disponibil în limbile română şi engleză, completează experienţa vizitării.
Muzeul Naţional de Artă al României continuă în acest fel seria de proiecte, iniţiate în 2013, care au ca obiectiv principal facilitarea accesului persoanelor cu deficienţe de vedere la patrimoniul pe care îl deţine.
Expoziţia poate fi vizitată de sâmbătă până miercuri între orele 10.00-18.00 (închis joia şi vinerea). Pentru grupurile organizate de elevi şi persoane cu deficienţe de vedere este necesară programarea cu minimum o săptămână în avans, la telefon 021.314.81.19 sau la adresa de e-mail educatie@art.museum.ro. Pentru grupuri, se asigură asistenţă din partea unui specialist în educaţie muzeală în zilele de luni, marţi şi miercuri.
Expoziţia Experienţa Caravaggio – Cina la Emausa mai fost prezentată la începutul anului 2014 la Palatul Westminster din Londra.
* * *
Istoric de artă şi director al Muzeului Holocaustului din Jasenovac, Croaţia, Nataša Jovičić este o pasionată cercetătoare a modalităţilor de apropiere a nevăzătorilor şi a deficienţilor de vedere de lumea artei. În acest scop, Jovičić a dezvoltat noi abordări şi o metodologie proprie care facilitează accesul nevăzătorilor la capodopere ale picturii universale. Printre proiectele sale recente se numără şi colaborarea cu cercetători în neurologie de la Universitatea Aalto (Finlanda) şi de la Universităţile din Zagreb şi Split (Croaţia).
În anul 2009, după zece ani de cercetări, Jovičić a deschis prima expoziţie tactilă permanentă de artă vizuală la Galeria de Artă Modernă din Zagreb. De atunci şi până azi a prezentat publicului cu deficienţe de vedere 13 lucrări. Printre instituţiile care au prezentat expoziţii ale unor lucrări accesibilizate prin metodologia dezvoltată de Jovičić se numără Centrul Georges Pompidou din Paris, National Gallery din Oslo, Tate Modern din Londra, Muzeele Guggenheim din New York şi Bilbao, Art Institute din Chicago.
În 2013 Nataša Jovičić a participat în calitate de consultant extern la proiectul ARTtouch realizat de Muzeul Naţional de Artă al României, cu sprijinul Fundaţiei Orange România, dedicat persoanelor cu deficienţe de vedere şi auz.