Evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale la Muzeul Municipiului București
Muzeul Municipiului București a pregătit mai multe evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale: vernisajul unei expoziții tematice la Londra, un atelier gratuit pentru copii și concerte speciale organizate la Palatul Suțu și Casa Memorială Dinu Lipatti, informează un comunicat al instituției muzeale.
Muzeul Municipiului București și ICR Londra invită publicul la vernisajul expoziției „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps”
Miercuri, 15 ianuarie 2025, între orele 19:00 – 21:30, la sediul Institutului Cultural Român - Piața Belgrave nr. 1, Londra SW1X 8PH, Marea Britanie, are loc vernisajul expoziției „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps”.
Muzeul Municipiului București începe programul extern în anul 2025 cu un proiect special care prezintă istoria și farmecul capitalei României, cu un accent puternic pe epoca sa de glorie: perioada interbelică.
Organizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și susținută de Ambasada României și Consulatul General al României la Londra, sărbătoarea cuprinde vernisajul expoziției „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps” și un concert de muzică românească interbelică cu melodiile iconice ale Jean Moscopol, Sergiu Malagamba, Ionel Fernic și alte legende muzicale ale vremii.
Evenimentul este dedicat Zilei Culturii Naționale a României.
Invitați speciali: Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București & curator al expoziției, baritonul Cozmin Sime, chitaristul și compozitorul Heiko Pape și pianista Giulia Glennon.
Atelier gratuit pentru copii: „Eminescu și lumea bucureșteană în care a trăit”, cu scriitoarea Miruna Lepuș
Duminică, 19 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Muzeul Vârstelor - Casa Filipescu Cesianu: atelier pentru copii dedicat descoperirii lumii bucureștene în care a trăit Mihai Eminescu. Atelierul este susținut de scriitoarea Miruna Lepuș și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
În cadrul acestui atelier, copiii vor urmări traseele, viața și creația celui mai mare poet și jurnalist român în București, de la primul popas la șaisprezece ani, la perioada în care a lucrat la ziarul Timpul și la ultima ședere în Capitală.
Intrarea la atelier este gratuită în limita locurilor disponibile, însă rezervarea este obligatorie pentru a participa la eveniment; înscrierea se face prin email, la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro
Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descriere.
Miruna Lepuș, doctor în filologie, este autoarea volumelor „Despre Eminescu și ce am învățat descoperindu-l” (Editura Vremea, 2009), „Nae Ionescu sau împlinirea prin tineri” (Editura Vremea, 2010), „Tânăra generație interbelică” (Editura Vremea, 2015), „Eminescu pe înțelesul copiilor” (Editura Vremea, 2024).
SPECTACOL la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2)
🎶 „Eminescu, forever”, cu soprana Arlinda Morava
Luni, 20 ianuarie 2025, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), se va desfășura spectacolul susținut de soprana Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana ALEXANDRU, cu participarea actriței Theodora STANCIU. Invitat special: interpretul Iosif PREDA.
Repertoriul va fi alcătuit din îndrăgite melodii de muzică balcanică, romanțe, arii celebre. Preț bilet: 20 lei; Biletul se achiziționează de la stand, înaintea începerii spectacolului.
CONCERTE la Casa Memorială Dinu Lipatti (Bd. Lascăr Catargiu 12)
🎶 Recital cameral: „Poemele chitarei”
Marți, 14 ianuarie, 2025, ora 18.00: Recital cameral dedicat poetului Mihai Eminescu.
INTERPREȚI:
Mihaela Andrei : soprană
Adrian Andrei : chitară
În program : lieduri pentru voce și chitară pe versuri de Mihai Eminescu, din creația compozitorului Adrian Andrei
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
🎶 Recital vioară - pian, cu Mihai Mangîr și Verona Maier
Joi, 16 ianuarie 2025, ora 19.00: recital susținut de violonistul MIHAI MANGÎR - Laureat cu Marele Premiu al Concursului Internațional Remember Enescu (Ediția a XXI-a, 2023) și pianista VERONA MAIER.
Violonistul Mihai Mangîr va cânta pe vioara Paul Kohl, care i-a aparținut maestrului George Enescu.
PROGRAM:
J. S. Bach - Adagio
G. Enescu - Sonata op. 25, nr. 3, în la minor, „in caracter popular românesc”
E. Chausson - Poeme
M. Ravel – Rapsodia Tzigane
Recitalul face parte din seria de concerte „Călătorie Muzicală cu Fundația Remember Enescu”.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
🎶 Ziua Culturii Naționale la Casa Dinu Lipatti
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, ora 18.00, organizat în parteneriat Asociația Sonus Animae: recital de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale.
Interpreți:
Andrei Licareț – pian
Irina Nanushi – vioară
Iuliana Goiană – violă
Mircea Marian – violoncel
Program:
George Enescu – Cvartetul cu pian nr.1 în Re major, op.16
Johannes Brahms – Cvartetul cu pian nr.1 în sol minor, op.25
Bilete disponibile online.
🎶 RECITAL: „Bentoiu & Enescu - Muzica românească în context european”
Joi, 23 ianuarie 2024, ora 18.30: recital organizat în parteneriat Asociația Sonus Animae, cu titlul „Bentoiu & Enescu - Muzica românească în context european”, cu Irina Nanushi - vioară și Elena Anca - pian.
PROGRAM:
George Enescu - Sonata pentru pian și vioară Nr. 1 în Re major Op. 2
Pascal Bentoiu- Sonata pentru pian și vioară Op. 14
Bilete disponibile online.