image

Editura Pro Universitaria: „Românii din Balcani. Istorie și politică”, de Ion Zainea, Beata Menesi, Mihai Drecin (coord.)

📁 Carte
🗓️ 20 octombrie 2023

Fragment: „[...] Cuvânt înainte despre «Mamă! Pe mine m-ai uitat!». Replica de mai sus o găsim în piesa de teatru în versuri «Poemul Unirii», scrisă de dramaturgul, poetul, prozatorul și actorul Zaharia Bârsan. Poemul a fost jucat pentru prima dată la 24 ianuarie 1918, de către trupa Teatrului Naţional din București, refugiat la Iași între toamna anului 1916-toamna anului 1918. Din 1919 «Poemul Unirii» este o piesă efectiv în vogă, fiind jucat nu numai în Vechiul Regat ci și în provinciile românești unite cu Patria-Mamă în 1918. În aprilie-mai 1919 Teatrul Naţional din București face primul turneu oficial în Transilvania, cu o trupă formată din actori de primă mână ai vremii. S-au jucat piesele «Poemul Unirii» și «Trandafirii roșii» ale lui Zaharia Bârsan, alături de «Răzvan și Vidra» de Hașdeu și «Amurg de Soare» de Delavrancea. Dacă piesele lui Hașdeu și Delavrancea sunt cunoscute inclusiv de generaţiile vremii respective, pentru mesajul lor istoric și patriotic, piesele lui Zaharia Bârsan erau și sunt mai puțin cunoscute, mai ales în Transilvania, deși conținutul lor se încadra în același mesaj istoric și politic. La Cluj, veritabilă capitală a Transilvaniei, piesa «Poemul Unirii», în cuplaj cu «Răzvan și Vidra», se joacă la 14 mai 1919, orele 2000, exact în ziua în care Sala Teatrului este preluată de autoritățile românești. Motivația juridică și financiară a hotărârii Prefecturii românești a județului, consta în faptul că clădirea a fost construită de către statul maghiar din fonduri publice, deci din contribuția inclusiv a cetățenilor de origine română. Presa vremii înregistra o sală arhiplină, ocupată de românii din oraș și așezările din hinterlandul acestuia, locuite în majoritate sau totalitate de români. Pe lângă elita intelectuală locală, sala este populată de studenți, țărani și ofițeri români ai armatei eliberatoare, care participă la spectacol într-un entuziasm deosebit. Era descătușarea patriotismului românesc după decenii, chiar secole, de împilare a românilor de către autoritățile maghiare, habsburgice și austro-maghiare. [...]”.

Volumul „Românii din Balcani. Istorie și politică”, de Ion Zainea, Beata Menesi, Mihai Drecin (coord.), poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Pro Universitaria.

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Românii din Balcani. Istorie și politică”, de Ion Zainea, Beata Menesi, Mihai Drecin (coord.), participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook Historia. Detalii, aici.