Două obiective care nu sunt incluse în circuitul turistic obișnuit: Sinagoga Mare din Sibiu și Sala cu Frescă
Anul acesta, în data de 13 mai, între orele 18:00 – 23:30, Muzeul Național Brukenthal vă propune să vizitați Marea Sinagogă din Sibiu (Str. Constituției, Nr. 11) și Sala cu Frescă (Piața Mică, Nr. 22), două obiective deschise pentru vizitatori doar cu prilejul Nopții Muzeelor.
Dacă la 1949, comunitatea evreiască din Sibiu număra 1.900 de persoane, la 1966 în oraș au mai rămas 211 persoane iar în anul 2006 doar 24. În aceste condiții, Sinagoga din Sibiu, unul dintre puținele lăcașuri de cult ale comunității evreiești din Transilvania, a căzut în paragină, cele mai importante obiecte de cult din aur și argint fiind furate, informează un comunicat al Muzeului Național Brukenthal.
Pentru anul 2007, Sibiu Capitală Culturală Europeană, Rodica Gordon Radian, Ambasadorul Israelului în România, a inițiat programul de reabilitare a clădirii cu fonduri alocate de guvernul statului Israel.
Monument de arhitectură a cărui vizitare nu trebuie ratată, Sinagoga din Sibiu își deschide porțile pentru voi în 13 mai, prezentându-vă totodată expoziția „În cuvintele prorocilor: istoria comunității evreiești din Sibiu”, curator Alexandru Chituță, parte din proiectul „Cultură în multe culori”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Accesul este liber; cei care doresc vor putea contribui cu donații în vederea conservării monumentului.
Sala cu Frescă este parte a clădirii din Piața Mică nr. 22 (sec. XV-XVI); a fost închisă pentru vizitare pe durata reabilitării clădirii printr-o investiție a Primăriei Sibiu (2017-2019) și apoi pe durata pandemiei de Covid-19; cuprinde picturi murale de valoare inestimabilă înfăţişând scene biblice, alegorice şi o scenă de vânătoare datată 1631; blazon din stucatură policromă de pe tavanul boltit este datat 1694. Accesul este liber.