Divan Film Festival jpeg

Divan Film Festival

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 14 august 2012

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară aduce pe malul Dunării, în portul Cultural Cetate, în perioada 19-26 august, filme balcanice actuale, filme care au scris istorie, filme premiate şi filme care subminează clişeele şi prejudecăţile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, în legătură cu cinematografia balcanică.

Anul acesta, în Portul Cultural Cetate vor putea fi degustate 47 de filme (14 lungmetraje şi 33 scurtmetraje) din 10 ţări:Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru şi România. “Am dedicat această ediţie unui generic provocator, "Evadarea din Balcani", care este şi tema simpozionului internaţional ce se va desfăşura în cadrul festivalului şi la care vor participa specialişti din şase ţări. În concepţia noastră, "Evadarea din Balcani" presupune mai puţin ”escapism” (ilustrat de filme din genuri importate, precum westernul sau filmul SF), cât o depăşire a ideilor noastre preconcepute despre Balcani”, a declarat Marian Ţuţui, directorul artistic al Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

Astfel, vor fi supuse atenţiei publicului filme noi, cum este comedia horror realizată în Muntenegru anul trecut, Vampirul local al lui Darko Baletic.  “Am mai ales şi câteva dintre filmele balcanice realizate în ultimii ani, care s-au bucurat de mare succes la festivaluri. Am în vedere filmul turcesc Majoritatea al lui Seren Yuce, care a obţinut premiul de debut la Veneţia şi care îmbină o poveste de dragoste cu una politică, protagoniştii fiind un turc şi o studentă kurdă.”, a mai adăugat Marian Ţuţui.

Toată lumea din familia noastră, pelicula lui Radu Jude, constituie o mostră de succes (probată inclusiv de marele premiu la Festivalul de la Sarajevo şi recenta distincţie obţinută la festivalul ”Anonimul”) a unui lung-metraj românesc cu care, nu în ultimul rând, vrem să impresionăm publicul străin.

Filmul macedonean Punk-ul nu a muriteste cu totul de altă factură, prilejuind prin intermediul destinelor personajelor o rememorare a destrămării Iugoslaviei. Şi acest film a obţinut o mulţime de premii, atât pentru scenariu, rol principal, cât şi din partea publicului. “Printre filmele a căror valoare pare certificată de numeroase şi prestigioase premii se numără şi scurt-metrajele de animaţie pe care le-am inclus în program. Există o tradiţie a animaţiei balcanice, cel puţin în Bulgaria, fosta Iugoslavie şi România, iar în ultimii ani au apărut semne că această tradiţie începe să fie resuscitată de interesul câtorva talente autentice”, spune selecţionerul festivalului. 

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară păstrează tradiţia de a aduce în faţa publicului şi filme vechi de valoare, filme pe care cinematografia balcanică nu ar trebui să le treacă cu vederea:“Avem două filme vechi din fosta Iugoslavie:un prim film horror iugoslav, Fluturoaica (1973, regia Djordje Kadicević), ca şi un prim film iugoslav sexy, Frumuseţea păcatului (1988, regia Živko Nikolić). Ei bine, în fosta Iugoslavie, deşi era o considerată ţară comunistă, se făceau şi asemenea filme...”, spune Marian Ţuţui.

O altă categorie ce tinde să devină tradiţie la Divan Film Festival o reprezintă filmele şi cineaştii ce au vechi legături cu ţara noastră. În acest sens, va fi prezentat lung-metrajul de ficţiune bulgar Adăpost, care a obţinut câteva premii în 2010. Regizorul Dragomir Sholev a colaborat la realizarea acestui film cu Răzvan Rădulescu, care a fost co-scenarist. De asemenea, scurt-metrajul macedonean Faţa (2010, regia Stefan Sidovski) îl are ca producător pe Aleksander Zikov, absolvent al UNATC acum trei ani, care va fi prezent la proiecţie împreună cu regizorul filmului. La rândul său, şi scurt-metrajul albanez Ultima zi a lui Loro Shestani (2011) este realizat de un regizor absolvent al UNATC, Sokol Keraj, iar operatorul este român, Peter Velciov. 

Salonul nr. 6 al lui Lucian Pintilie a fost realizat în 1978, în Iugoslavia. “Puţini români au avut prilejul să-l vadă şi tocmai de aceea îl propunem noi acum, într-un dialog cu Salonul nr. 6 din 2009 lui Karen Shakhnazarov. De altfel, prezenţa marelui regizor rus, care este şi directorul concernului ”Mosfilm”, va fi, sperăm, un eveniment deosebit, mai ales pentru că vom prezenta şi ultimul său film, într-o premieră internaţională. Este vorba despre Tigrul alb, un film de acţiune şi fantastic deopotrivă”, a mai spus Marian Ţuţui. 

Nu în ultimul rând, Divan Film Festival va prezenta şi un film despre mâncare:este vorba despre o coproducţie Cipru-Grecia, Fish n Chips (2011), a lui Elias Demetriou. Evident, în acest film nu este vorba doar despre mâncare, ci mai curând despre mentalităţi şi adaptare, redate convingător prin dialogul culinar dintre bucătăria britanică şi tradiţiile locale.

Sursa:www.rfi.ro