De văzut la cinema în luna noiembrie
Luna aceasta ne așteaptă la cinema filme de inspirație istorică, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Iată câteva dintre recomandările redacției:
Despre cetățenii-câini
Acest eseu documentar satiric vorbește despre politică într-o lume în care cetățenii sunt câinii, politicienii – crescătorii de câini, funcționarii sunt proprietarii, națiunile – rasele naționale câinești, țările sunt federațiile naționale ale crescătorilor, iar forumul suprem internațional este FCI-ul, adică Federația Canină Internațională. Regizorul este cel care interpretează realitatea și manipulează opinia publică.
Filmul Al cui câine sunt? este regizat de Róbert Lakatos.
Mitul lui Icar, în varianta animată
Pe insula Creta, fiecare colț, oricât de mic, este un loc de joacă minunat pentru Icar, fiul celebrului inventator Dedal. Plecat să exploreze palatul regal din Cnossos, băiatul face o descoperire stranie: un copil cu cap de taur, care trăiește ascuns, din ordinul regelui Minos. În mare secret, știut fiind doar de tatăl său, Icar se împrietenește cu Minotaurul, numit Asterion. Soarta le va rezerva surprize, căci regele îl întemnițează pe „monstru” într-un labirint secret. Icar va reuși oare să-și salveze prietenul și să schimbe cursul poveștii scrise de zei?
Icar este un film de animație și aventuri, potrivit pentru întreaga familie.
Părintele Impresionismului
DIN 18 NOIEMBRIE
Fără Camille Pissarro nu există curent impresionist. Artistul a urmat o cale dramatică și, de-a lungul anilor, a trimis numeroase scrisori familiei sale. Prin intermediul acestor documente intime si revelatoare, filmul Pissarro, Părintele Impresionismului dezvăluie viața și opera pictorului. Născut în Indiile de Vest, Pissarro și-a găsit pasiunea pentru pictură în tinerețe, pe când era la Paris. Până la vârsta de 43 de ani, adunase un grup de artiști entuziaști într-o nouă mișcare.
Prima lor expoziție a fost disprețuită de critici, dar grupul căpătase un nou nume: impresioniștii. În următorii 40 de ani, Pissarro a fost forța motoare în spatele a ceea ce a devenit astăzi una dintre cele mai cunoscute mișcări artistice ale lumii. Cu acces exclusiv la cea mai extinsă operă a unui pictor impresionist, fiind prima retrospectivă majoră despre Pissarro din ultimele patru decenii, acest film explorează și evidențiază atât biografia captivantă, cât și operele unui artist incredibil.
Fascinantul Ennio Morricone
DIN 18 NOIEMBRIE
Un mare regizor (Giuseppe Tornatore) realizează un documentar-tribut, Ennio, despre cel care a fost probabil cel mai mare compozitor de muzică de film din istorie. În cei cinci ani în care s-a filmat, Giuseppe Tornatore a călătorit peste tot în lume pentru a vorbi cu peste șaptezeci de regizori și muzicieni despre viața și opera lui Ennio Morricone, de la Wong Kar-wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, John Williams, Hans Zimmer până la Bruce Springsteen.
Aceste interviuri sunt intercalate cu fragmente din viața privată a lui Morricone, înregistrări din aclamatele turnee mondiale ale artistului, clipuri din filmele clasice marcate de acesta și imagini de arhivă nemaivăzute până acum, adunate de-a lungul unei cariere care a cuprins peste 70 de ani.
Articolul a fost publicat în numărul 250 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 noiembrie - 14 decembrie, și în format digital pe platforma paydemic.