image

De văzut în luna mai

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 22 mai 2023

Iată recomandările redacției pentru filmele și documentarele de inspirație istorică pe care le puteți vedea la cinema, la televizor sau online luna aceasta:

Istoria jafurilor

History Channel | duminica, la ora 22:00

Fiecare episod de o oră din seria Cele mai mari jafuri din istorie cu Pierce Brosnan prezintă planificarea meticuloasă, execuția îndrăzneață și urmările șocante ale unora dintre cele mai elaborate jafuri din istorie, incluzând faimosul jaf de la Lufthansa din New York, furtul de opere de artă în valoare de jumătate de miliard de dolari de la Muzeul Gardner și jaful de diamante din Anvers, Belgia.

Folosind reconstituiri dramatice, povestiri dinamice și efecte vizuale de ultimă generație, alături de relatări ale martorilor, producția pătrunde în planurile complicate ale geniilor criminale care și-au riscat libertatea pentru o șansă la o viață plină de bogăție. 

Prin tehnologia de ultimă oră, Pierce Brosnan este „integrat” în fiecare jaf, plasându-i pe telespectatori în centrul acțiunii, ca să descopere fiecare aspect: cine au fost complicii, care a fost ținta, cum era planul de execuție și, nu în cele din urmă, care au fost urmările.

Porția de mister

History Channel | marțea, la ora 21:00

Ce se întâmplă după moarte? Această întrebare a frământat omenirea încă de la începuturi. De-a lungul secolelor, misterul morții a dus la apariția unor ceremonii ciudate, ritualuri bizare și credințe complexe.

Ce putem învăța de la strămoșii noștri folosind indiciile pe care aceștia ni le-au lăsat în ce privește relația lor cu moartea și cu lumea de dincolo? Emisiunea Misterele morții prezintă noi detalii despre secretele civilizațiilor antice.

Cuirasatul Bismarck

Viasat History | marți, 30 mai, la ora 15:20

24 mai 1941. Vasul HMS Hood e distrus în doar 8 minute de cuirasatul german Bismarck. Churchill dă ordin ca acesta să fie vânat. Ce urmează? Exact ceea ce spune și titlul emisiunii: Ultimele 24 de ore ale cuirasatului Bismarck

image

Vasul avea un deplasament de peste 50.000 de tone, iar armamentul pe care-l purta era redutabil: 20 de tunuri şi câte 16 mitraliere antiaeriene. Armura de protecţie, din oţel special, era groasă de 320 mm; aceasta îl făcea aproape de neatins într-un atac cu torpile din partea unor nave de război, singura preocupare reală pentru germani fiind un atac masiv cu bombe lansate de avioane inamice. În ciuda proporţiilor sale, vasul era capabil de o viteză maximă impresionantă: aproape 30 de noduri pe oră.

Soarta cuirasatului german a reprezentat un punct de cotitură în războiul naval, deoarece marile puteri au început să conștientizeze vulnerabilitatea marilor nave de război în fața avioanelor torpiloare, fapt ce a determinat schimbarea priorităților de construcție. Astfel, Japonia, Marea Britanie și SUA au început să pună accentul pe portavioane, în detrimentul cuirasatelor.

Portret de regină

LA CINEMA

Filmul prezintă povestea Reginei Elisabeta a II-a de-a lungul a 70 de ani, spusă din perspectiva unora dintre cei mai apreciaţi fotografi din lume, care au construit o imagine emblematică a acesteia, într-o lume în continuă schimbare.

Fiecare portret este diferit, surprinzând chipul suveranei într-o anume perioadă istorică sau etapă a vieții și contribuind la un adevărat mozaic vizual, în care fața reginei capătă un aer atemporal.

image

Filmul documentar Elisabeta a II-a: Portretul Reginei este regizat de Fabrizio Ferri și le are în distribuție pe Susan Sarandon și Isabella Rossellini.

Război pe tărâm nordic

LA CINEMA |  DIN 26 MAI

La sfârșitul anului 1944, un veteran al Războiului de Iarnă (cunoscut și ca Războiul Ruso-Finlandez, care a izbucnit când Uniunea Sovietică a atacat Finlanda pe 30 noiembrie 1939) trăiește singur în sălbăticia îndepărtată a Laponiei, exploatând pământul în căutare de aur. În cele din urmă, descoperă un important depozit aurifer.

După ce adună o cantitate mare de pepite, personajul nostru (Aatami Korpi) pornește înspre cel mai apropiat oraș. Însă pe drum întâlnește un pluton nazist alcătuit din 30 de militari, conduși de nemilosul ofițer SS Bruno Helldorf. Nemții distrug așezări în timp ce se retrag, iau prizonieri și, la început, îl ignoră pe Aatami.

image

Când află însă de aurul pe care îl transportă, încearcă să i-l ia. Ceea ce ei nu știu este că Aatami a fost un luptător priceput în timpul Războiului de Iarnă, poreclit Koschei (nemuritorul). Prin urmare, încercările de capturare duc la ciocniri brutale.

Sisu a fost filmat în 2021 în Laponia, cu un buget de aproximativ 6 milioane de euro. Potrivit regizorului Jalmari Helander, producția a fost inspirată de filmul american de acțiune First Blood și de povestea reală a lunetistului finlandez Simo Häyhä. 

Controversata Cleopatra

ONLINE, PE NETFLIX 

Noul documentar din seria Regine Africane prezintă viața Cleopatrei a VII-a, regina Egiptului antic, și a stârnit deja mari controverse în Egiptul contemporan din cauza portretizării ei ca femeie africană. Un arheolog de top a declarat că regina „avea pielea deschisă, nu era neagră”.

Controversata Cleopatra jpg

Însă actrița de culoare Adele James, care o interpretează pe Cleopatra, a răspuns scurt: „Dacă nu vă place distribuția, nu vă uitați la serial.” Cleopatra a VII-a Filopator (69-30 î.Hr.) a fost ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt, regină și faraon. Ca membru al dinastiei ptolemeilor, ea a fost descendentă a fondatorului Ptolemeu I Soter, general macedonean și companion al lui Alexandru cel Mare.

A urcat pe tron după ce tatăl său, Ptolemeu al XII-lea,  a fost ucis. În același timp, fratele ei a devenit regele Ptolemeu al XIII-lea, domnind alături de ea și fiindu-i considerat soț. Pentru a-și spori influența asupra poporului, Cleopatra a fost proclamată fiica zeilor Ra și Isis.

Textul a fost publicat în numărul 256 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 mai - 14 iunie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum