Viitoarea regină Elisabeta a II-a, văzută de regina Maria a României: „Un copil perfect”
Regina Maria a României a întâlnit-o pe viitoarea regină Elisabeta a II-a în toamna anului 1934, în timpul unei vizite la vărul său, regele George al V-lea al Marii Britanii.
Mica prințesă Elisabeth avea vârsta de 8 ani. În caietele reginei Maria a României, aflate azi în colecțiile Arhivelor Naționale ale României, se regăsește o evocare nostalgică a personalității viitoarei regine.
În septembrie 1934, regina Maria se afla în vizită în Marea Britanie la Balmoral, la vărul său, regele George al V-lea. În timp ce cuplul regal George și Mary (May) participa la un eveniment public, distinsei musafire i-a fost aranjat un program de vizite, o expoziție de țesături din lânuri fine – din care regina a apreciat îndeosebi pe acelea în culorile toamnei – și a luat un prânz fermecător în familia prințului Albert (Bertie) de York, al doilea în linia succesiunii la tronul Marii Britanii, cu soția sa Elisabeth Bowes-Lyon și fiicele lor, notează Arhivele Naționale ale României pe pagina de Facebook a instituției.
Regina Maria a fost fermecată de cele două prințese, Elisabeth și Margaret, care au improvizat pentru musafira regală un spectacol cu poezii. Mica Elisabeth i se pare adorabilă, confirmând întru totul ceea ce se spunea despre ea.
„Un copil perfect, prietenos, politicos, ingenuu, amiabil, inteligent și cât se poate de drăguț. Micuța Margaret-Rose este o replică mai mică, un copil la fel de delicios. M-am îndrăgostit de întreaga familie. Elisabeth este dulce dincolo de cuvinte [...]”
Cum a ajuns pe tron tatăl viitoarei regine Elisabeta a II-a
George al V-lea (n. 3 iunie 1865 - d. 20 ianuarie 1936), vărul reginei Maria a României, a fost primul monarh britanic al Casei de Windsor. Când regele George al V-lea şi-a găsit sfârşitul, cel mai mare dintre fiii săi, Edward urma să-i fie prinţ moştenitor. Din timpul vieţii regele George al V-lea nu a avut o relaţie bună cu prinţul moştenitor, iar relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat din cauza multiplelor probleme pe care prinţul le avea cu câteva femei căsătorite. Regele George al V-lea nu credea că Edward este potrivit pentru a-i lua locul, el dorea ca prinţul Albert să-i ia locul, fratele mai mic al lui Edward.
Nici măcar după încoronare, Edward, acum regele Edward al VIII-lea, nu a renunţat la temperamentul său vulcanic. A provocat nelinişti in cercurile guvernamentale, acorda puţină atenţie documentelor importante şi se preocupa din ce în ce mai mult de relaţiile sale cu anumite femei.
De cealaltă parte, fratele său mai mic, prinţul Albert numit „Bertie” de apropiaţi, era favoritul regelui George al V-lea. Cu o fire timidă şi un temperament blând, Bertie a reuşit să facă tot ceea ce fratele său Edward nu a facut niciodată, chiar dacă şi-a petrecut o parte din viaţă în umbra fratelui mai mare. Bertie a servit în Marina militară regală în timpul Primului Război Mondial, iar după acesta s-a căsătorit cu Elizabeth Bowes-Lyon cu care a avut doua fiice: Elizabeth (viitoarea regină Elisabeta a II-a) şi Margaret.
Deşi era rege, Edward al VIII-lea nu era prea interesat de aceeastă titulatură. Îşi petrecea timpul în compania femeilor iar în cele din urmă se îndrăgosteşte de Wallis Simpson, o americană căsătorită. Crezând că dacă este rege şi deţine puterea, l-a chemat pe ministrul Stanley Baldwin pentru a-I comunica că doreşte să se căsătorească cu Wallis după ce aceasta va deveni liberă. Baldwin a rămas şocat la auzul acestor lucruri, şi total împotriva lor, ministrul i-a explicat lui Edward nu este posibil ca un rege să fie al doilea soţ al unei femei.
În căutarea unei soluţii, Edward al VIII-lea a ameninţat întâi cu abdicarea şi apoi a propus o căsătorie morganatică în care Wallis nu va primi titlul de regină şi copiii nu vor avea drept de moştenire. În cele din urmă Edward al VIII-lea a abdicat în favoarea femeii iubite.
La 10 decembrie 1936 regele Edward a abdicat în prezenţa fraţiilor săi la Fort Belvedere. Fratele său, prinţul Albert i-a succedat la tron sub numele de George al VI-lea. La puţin timp dupa ce a devenit rege, George al VI-lea i-a dat lui Edward tilul de Duce de Winsour. Edward nu a stat mult pe gânduri şi s-a căsătorit cu Wallis pe 3 iunie 1937 în Franţa la Castelul de Cande. Familiei regale nu i-a fost permis să participe la nuntă.
King’s speech
Povestea monarhiei britanice, a regilor Edward al VIII-lea şi George al VI-lea, a fost ecranizată în filmul de mare succes „King’s speech”, în regia lui Tom Hooper. Pelicula este probabil una dintre cele mai bune ecranizări care arată declinului monarhiei britanice din perioada lui Edward al VIII-lea, câştigând 4 premii Oscar.
Foto sus: Prințul Albert (Bertie) de York, cu soția sa Elisabeth Bowes-Lyon și fiicele lor, Elisabeth și Margaret. Vezi mai multe fotografii pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale ale României
Mai multe pentru tine...