
De văzut în februarie
Frigul continuă și luna aceasta, deci e momentul perfect să ne delectăm cu filme și documentare de inspirație istorică, la TV sau cinema. Iată recomandările redacției:
Viața după Holocaust
LA CINEMA
Când arhitectul vizionar László Toth și soția sa Erzsébet fug din Europa postbelică, în 1947, pentru a-și reconstrui viețile și a asista la nașterea Americii moderne, existența lor este schimbată pentru totdeauna de un client misterios și bogat. Rolul principal este jucat de Adrien Brody, care a declarat într-un interviu pentru site-ul IndieWire: „Este călătoria unui imigrant evreu, a supraviețuirii.
Acele greutăți și pierderi specifice, dorința de a începe din nou și visul de a veni într-un loc precum America – unde mitul visului american, în special în anii ’50, oferă speranța de a fi eliberat de această persecuție și de a începe cumva din nou.” The Brutalist a primit anul acesta Globul de Aur pentru cel mai bun film, iar Brody – pentru cel mai bun actor în rol principal. Lungmetrajul durează 215 minute.
Ziua neagră a Jocurilor Olimpice
LA CINEMA | DIN 21 FEBRUARIE
În zorii de 5 septembrie 1972, opt membri ai grupării teroriste palestiniene Septembrie Negru, îmbrăcați în treninguri negre și purtând sacoșe pline cu armament, au intrat în Satul Olimpic din München, în clădirea unde erau cazați sportivii israelieni.

Așa a început atacul în urma căruia şi-au pierdut viaţa 11 membri ai delegaţiei israeliene şi un poliţist vest-german. Cinci dintre cei opt terorişti au fost ucişi de polițiști, iar trei au fost capturaţi de autorităţi şi eliberaţi ulterior. Inspirat din fapte reale, filmul Atacul din 5 septembrie prezintă situația din perspectiva unei echipe de jurnaliști TV americani, care transmite evenimentele în direct.
Revoluționarul Bob Dylan
LA CINEMA
În 1961, un tânăr necunoscut, de 19 ani, Bob Dylan, sosește în New York cu chitara sa și cântă în diverse cluburi din Greenwich Village. Peste patru ani, la festivalul din Newport, Bob își schimbă modul de exprimare pe scena muzicii folk, trecând la chitara electrică și transformând rockul în vocea unei generații. Acesta a fost unul dintre momentele revoluționare pentru muzica secolului al XX-lea.

În 2008, Dylan a devenit primul artist rock care a câștigat premiul Pulitzer, pentru „impactul profund pe care l-a avut asupra muzicii și culturii americane, datorat compozițiilor sale lirice puternice, extraordinar de poetice”.
Filmul biografic Bob Dylan: A Complete Unknown este regizat de James Mangold. În rolul principal: Timothée Chalamet.
Spionaj la feminin
History Channel | miercurea, la ora 22:00
Fișierele secrete ale spioanei Vera Atkins – găsite în magazia dintr-o curte din Cornwall, în anul 2000 – detaliază viața primelor agente secrete din Marea Britanie. În timpul războiului, prim-ministrul Winston Churchill avea nevoie disperată de spioni, iar Vera era responsabilă de agenții de sex feminin. Când multe dintre aceste femei au dispărut fără urmă, ea a decis să le afle soarta, sfidând autoritățile britanice. Seria Spioanele pierdute spune povestea lor.

Cine a fost, de fapt, Vera Atkins? O femeie născută la Galați, în 1908, pe numele real Maria Vera Rosenberg, care a organizat rezistența pe teritoriul ocupat de germani, a coordonat acte de terorism și sabotaj. În 1987, guvernul Franței i-a acordat Legiunea de onoare pentru sprijinirea Rezistenței franceze și pentru aportul ei la eliberarea Franței de sub ocupația germană. Se spune că autorul seriei de romane James Bond, fostul spion Ian Fleming, care a cunoscut-o bine în perioada când au lucrat amândoi pentru Serviciul de Operațiuni Speciale britanic, s-a inspirat din personalitatea ei pentru a construi personajul Moneypenny, secretara șefului Serviciilor Secrete Britanice, „M”.
Comorile umanității
Viasat History | în fiecare vineri, începând din 28 februarie, la ora 22:00
Sezonul al patrulea al programului Bettany Hughes: Comori se întoarce cu noi călătorii prin locuri bogate în istorie, unde au loc excavații arheologice.

Ne sunt prezentați oameni care au sfidat regulile și au schimbat destinul omenirii, precum și descoperiri recente din Estonia, Bulgaria, Turcia, Azerbaidjan, Oman și Georgia.
Orașe renăscute
Viasat History | în fiecare luni, la ora 22:00
După stingerea celui de Al Doilea Război Mondial, numeroase clădiri istorice, monumentale, s-au prăbușit în ruine. Orașe întregi au fost făcute praf și pulbere, incendiate, complet distruse.

Însă, printr-o uriașă muncă de planificare, restructurare și reconstrucție, au apărut orașe noi. Seria Din cenușa celui de Al Doilea Război Mondial spune povestea acestor orașe renăscute.
Securitatea granițelor
History Channel | duminica, la ora 18:05
În căutarea călătorilor ilegali, a armelor și a produselor de contrabandă din bagaje, angajații din diferite departamente de la graniță nu se plictisesc niciodată. Formatul duce telespectatorii în culisele departamentelor vamale, de imigrare și carantină din Australia și ale serviciului vamal și de protecție a frontierei din SUA.

Seriile Securitatea graniței: Australia și Securitatea graniței: America dezvăluie câteva dintre metodele folosite pentru a separa greșelile sincere, făcute de turişti nevinovaţi, de cele intenționate.
Recomandările au fost publicate în numărul 277 al revistei „Historia” (revista:277), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 13 februarie - 14 martie, și în format digital pe platforma paydemic.
