Date noi în cercetarea artei medievale și premoderne din România - Ediția a XIX-a
Muzeul Național de Artă al României prin Secția de Artă Veche Românească și Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române prin Compartimentul de Artă Plastică și Arhitectură din Perioada Medievală organizează cea de-a XIX-a ediție a Sesiunii de comunicări științifice „Date noi în cercetarea artei medievale și premoderne din România” în zilele de 20 și 21 aprilie 2023, între orele 9:30 și 18:00, în Sufrageria Regală.
Lucrările vor fi deschise de președintele Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, acad. Cornelia-Sabina Ispas, alături de directorul general al Muzeului Național de Artă al României, dl. Călin-Alexiu Stegerean și de dl. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”.
Evenimentul va reuni istorici de artă, istorici, arheologi și restauratori din prestigioase instituții academice și muzeale din țară și din străinătate pentru a împărtăși experiențele și rezultatele celor mai recente cercetări din domeniu. Programul celor două zile de comunicări va conține prezentări despre patrimoniul medieval și premodern din cele trei provincii istorice și din alte spații geografice aflate în legătură cu Țările Române, dar și evocări ale unor personalități care au marcat cultura românească.
Sesiunea de comunicări va avea loc în format hibrid, putând fi urmărită atât fizic, din Sufrageria Regală a MNAR, cât și virtual pe platforma Zoom (I.D. sesiune: 825 1638 5484; parolă: 670756). Programul sesiunii se regăsește în întregime pe website-urile celor două instituții partenere: www.mnar.arts.ro și http://www.istoria-artei.ro/.
„Sesiunea de comunicări științifice „Date noi în cercetarea artei medievale și premoderne din România” aduce în atenția specialiștilor și publicului larg rezultatele unor cercetări esențiale pentru spațiul cultural românesc ancorat în lunga tradiție bizantină. Muzeul Național de Artă al României este, prin colecția sa de artă medievală românească și prin echipa secției sale, un adevărat laborator pentru înțelegerea aprofundată a istoriei noastre naționale”, apreciază Călin-Alexiu Stegerean, director general al Muzeului Național de Artă al României.
Participarea este gratuită. Nu este necesară programarea prealabilă. Accesul se face prin intrarea A3 a Muzeului Național de Artă al României, în limita a 100 de persoane.
Programul complet este disponibil pe site-ul MNAR, la următoarea adresă: http://mnar.arts.ro/arhiva-evenimentelor/eveniment/675-comunic%C4%83ri-%C8%99tiin%C8%9Bifice-date-noi-%C3%AEn-cercetarea-artei-medievale-%C8%99i-premoderne-din-rom%C3%A2nia-edi%C8%9Bia-a-xix-a.