Dacia după Ptolemeu – harta unui nou concert la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la fiecare final de lună muzica va dezvălui povestea unei hărți din vremuri îndepărtate. Un nou eveniment al Stagiunii „Cartografii sonore” va avea loc marți, 25 aprilie, de la ora 18:00, în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39. Accesul la eveniment se va face prin rezervare în prealabil, detalii în rândurile ce urmează.
Harta în jurul căreia se va contura evenimentul va fi „Europa Tabula IX” realizată de Gerardus Mercator în secolul al XVI-lea. Ediția de față a fost tipărită în 1578 probabil la Amsterdam. Ea prezintă a noua hartă a Europei așa cum a fost concepută de Ptolemeu în secolul al II-lea d.Chr., și anume Panonia, Tracia și Dacia, litoralul Mării Negre și strâmtorile Bosfor și Dardanele . Mai multe despre apariția acestei hărți va spune istoricul Silviu Anghel în deschiderea evenimentului. Harta aleasă va deveni, ca și până acum, harta lunii următoare la MNHCV și va beneficia de o expunere aparte.
Ptolemeu, autorul alexandrin al primei descrieri sistematice a întregii lumi cunoscute, a lăsat și lucrarea „Harmonik” în care prezintă teorii ale muzicii bazate pe sistemul pitagoreic al numerelor.
Concertul, inspirat și de această dată de istoria hărții, va cuprinde recitaluri de harpă, instrument preferat de antichitate, și va purta auditoriul pe meleagurile muzicii vechi și, în final, romantice, prin dansuri românești.
Vor interpreta elevi ai Liceului de Muzică „Dinu Lipatti”: Andrei Olaru – harpă și Valentin Dimitrie Simion – violoncel, coordonați de Raluca Stratulat, profesorul lor dar și una dintre cele mai cunoscute violoniste ale noului val de muzici contemporane.
Programul va cuprinde lucrări de F.M. Veracini, D. Scarlatti, B. Marcello, C. Debussy, B. Bartók.
Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă: Dacia și terasele Dunării.
Prețul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare din timp, locurile fiind limitate. Rezervările se pot face la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro
Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.
După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă inedită asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.
Directorul MNHCV, Cristina Toma, la deschiderea Stagiunii: „LA MNHCV, publicul va găsi o colecție unică în România și rară în lume. Ne propunem să devină un spațiu de întâlnire al artelor, științelor și culturii, un centru de studiu al hărților preferat atât de către specialiști cât și de către publicul larg.”