Cum s-a schimbat viața femeilor în România Interbelică. Începutul procesului de emancipare a femeilor
Istoricul Cristina Sircuța analizează în teza sa de doctorat, ”Viața femeilor în România Interbelică”, publicată recent la editura Oscar Print, schimbările survenite între cele două războaie mondiale, schimbări care au afectat femeile și plasează începutul procesului de emancipare a femeilor într-un proces mai vast de schimbare și modernizare.
”Viața femeilor în România Interbelică exprimă un punct de vedere al istoricului și al sociologului care aspiră la o obiectivare a interpretării sale. Nu este scrisă dintr-o perspectivă feministă, nu își propune să evidențieze afirmarea femeilor în marile evenimente istorice și nici permanența uni statut defavorizat. Nu este scrisă nici de pe poziții antifeministe”, mărturisește Cristina Sircuța.
Cartea scoate la lumină diversitatea modurilor de viață a femeilor în perioada 1914-1938, a țărăncilor și muncitoarelor, a casnicelor și scriitoarelor, subliniază istoricul Armin Heinen. Cristina Sircuța descrie diferențele regionale și examinează reacțiile diferite ale politicienilor și intelectualilor asupra femeilor.
”Autoarea prezintă cu multe amănunte picante fragmente din procesul transformării condiției femeii. Interesul se îndreaptă înspre modul în care a fost înțeles și s-a realizat accesul femeii la viața publică, spre explicarea motivelor pentru care a fost amânată acordarea drepturilor politice”, precizează istoricul Victor Neumann.
Prima secțiune a lucrării, ”Primul război mondial și urmările sale imediate”, surprinde evenimentele și care fac din acest eveniment o platformă de lansare a femeilor în viața publică. Sunt evocate schimbările generate de război în viața femeilor, atât în timpul conflagrației, cât și imediat după încetarea luptelor.
Partea a doua, ”Viața femeilor”, radiografiază aspecte ale vieții cotidiene din spațiul public și privat, iar ultima secțiune, ”Emanciparea femeilor în România Mare”, aduce în atenție atitudinea oamenilor politici, intelectualilor, precum și cele ale unor oameni obișnuiți față de schimbările survenite în viața femeilor.