Cum ne ajută studiul istoriei să pășim spre viitor
„Cu cât lucrurile se schimbă mai mult, cu atât ele rămân de fapt la fel“. Această epigramă a jurnalistului francez Jean-Baptiste Alphonse Karr este una dintre cele simple explicații pentru necesitatea studierii istoriei.
Înțelegerea tiparelor civilizațiilor și influența istoriei asupra evenimentelor actuale ne ajută să înțelegem mai bine peisajul politic și social din prezent.
Studierea istoriei civilizațiilor lumii ne determină să conștientizăm că originile antice sunt relevante pentru problemele actuale, deoarece influențează conexiunea dintre oameni, idei și lucruri.
Cunoașterea istoriei ne permite să observăm cauzele care au stat în spatele unor anumite evenimente. De pildă, întâmplările care au dus la izbucnirea celor două mari conflagrații mondiale ne ajută să înțelegem cum un eveniment mic poate duce la o serie de schimbări. Istoria ne oferă, așadar, oportunitatea de a vedea cum viața de zi cu zi s-a schimbat de-a lungul anilor și care au fost actorii care au produs aceste modificări.
Istoria ne ajută să înțelegem societatea
Unul dintre principalele motive pentru care este important să studiem istoria este pentru a înțelege societatea în care trăim. Evenimentele și oamenii care au dus la crearea lumii în care ne desfășurăm existența sunt relevanți pentru a observa cum a evoluat societatea. De exemplu, lectura unor carti de Neagu Djuvara ne ajută să cunoaștem o parte dintre luptătorii importanți și războaiele purtate – de la Mircea cel Bătrân până la Vlad Țepeș –, dar și tiparele istorice.
În plus, istoria ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine. Ce sânge ne curge prin vene? Care este povestea familiei în care ne-am născut? Cum s-au schimbat raporturile familiale în ultimele secole? Acestea, dar și alte întrebări la care putem găsi răspunsuri studiind istoria, ne sunt de folos pentru a ne înțelege identitatea.
Istoria ne ajută să nu repetăm greșeli din trecut
Dacă nu ne documentăm despre istoria civilizațiilor, inclusiv despre evenimentele – mai mici sau mai mari – care au avut loc în urmă cu zeci sau sute de ani, riscăm să repetăm greșelile trecutului. Examinarea unor întâmplări similare cu cele din prezent oferă un cadru de pornire pentru a rezolva problemele actuale și pentru înțelegerea nevoilor care pot duce la schimbarea lumii în care trăim. Informațiile însușite în urma studierii istoriei sunt relevante pentru a răspunde dificultăților globale curente.
Istoria ne învață cum au fost construite societățile, sistemele, ideologiile, guvernele, culturile și tehnologiile din trecut, cum au funcționat și cum s-au schimbat. Toată această bogăție de informații ne ghidează în creionarea unei imagini detaliate a situației actuale.
Istoria ne inspiră
Toate poveștile istorice, cu mari luptători și războaie dure, pot reprezenta o sursă de inspirație. Istoria cinstește mari personalități și amintește felul în care eroismul lor a schimbat fața unor națiuni. Citind despre oameni mari putem fi motivați să realizăm, la rândul nostru, lucruri mărețe. Este nevoie de o singură poveste din paginile unei cărți de istorie pentru a activa imaginația unui copil, de pildă, și de a-l stimula să facă lucruri grozave. Este important să cunoaștem istoria civilizațiilor lumii încă din copilărie pentru a ne înțelege adevărata identitate și pentru a observa mai bine cadrul social, politic, economic și cultural în care trăim.
Istoria este o disciplină care ne provoacă intelectul. Elevii trebuie să analizeze informații care le stimulează gândirea critică. În plus, abilitatea de a chestiona și de a evalua anumite evenimente ori detalii se numără printre cerințele multor locuri de muncă. Drept urmare, istoria nu ne ajută doar să ne descoperim trecutul, ci ne oferă și abilități și cunoștințe necesare în prezent.
Sursă foto: Vasilyev Alexandr/ Shutterstock