Expoziția „Cerul în mai multe lungimi de undă” de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Cum arată cerul în afara spectrului vizibil?

Expoziția „Cerul în mai multe lungimi de undă” de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, invită publicul să privească cerul… cu alți ochi, răspunzând la întrebarea: Cum arată cerul în afara spectrului vizibil?

Formele de viață terestre s-au adaptat mediului înconjurător, iar capacitatea de a vedea constituie poate cel mai important simț. Oamenii nu fac excepție, ochii oferindu-ne date importante despre lume, de la culoarea obiectelor, la orientarea în spațiu sau aproximarea distanțelor. Privim tot timpul și nu doar în jos. Ne-am obișnuit ca cerul să fie albastru ziua și negru noaptea, ce-i drept nu din orașe, unde poluarea luminoasă strică experiența, scrie Muzeul Municipiului București, pe pagina de Facebook a instituției.

De la căutarea unor forme conturate de stele (constelațiile) la observarea mișcărilor aștrilor rătăcitori (planetele) s-a ajuns la conturarea unei imagini corecte, heliocentrice, despre sistemul nostru solar. De-a lungul timpului, concepția noastră despre Univers a fost supusă unor schimbări de paradigmă, evoluând de la mituri și zei la astrofizică și mecanică cerească.

Treptat, omul a reușit să-și creeze și alți detectori cu care a sondat lumea din jurul său, făurindu-și senzori cu care natura nu l-a înzestrat de la bun început. Așa s-au descoperit noi forme de lumină, invizibilă ochiului uman, dar care poate fi detectată cu instrumente speciale, de la sol sau din spațiul cosmic.

Citește mai multe amănunte pe site-ul Muzeului Municipiului București