ÔÇ×Contribu┼úia femeilor din Banat ├«n Primul R─âzboi MondialÔÇŁ, expozi╚Ťie de fotografie la Muzeul Na┼úional al Banatului jpeg

ÔÇ×Contribu┼úia femeilor din Banat ├«n Primul R─âzboi MondialÔÇŁ, expozi╚Ťie de fotografie la Muzeul Na┼úional al Banatului

Muzeul Na┼úional al Banatului (MNB) expune, ├«ncep├ónd de mar┼úi, o expozi┼úie fotografic─â ├«n care este ilustrat─â ÔÇ×Contribu┼úia Femeilor din Banat ├«n Primul R─âzboi Mondial", care va fi deschis─â pentru public pe parcursul lunii februarie.

├Än fotografii se reg─âsesc femei care s-au implicat cu predilec┼úie ├«n ac┼úiuni de caritate pentru ajutorarea bolnavilor ┼či a familiilor s─ârace, la ├«ntre┼úinerea buc─ât─âriilor populare din cartiere, ├«n c─âminele de copii sau ├«n via┼úa medical─â ┼či protec┼úia sanitar─â a Timi┼čoarei, ├«n timpul Primul R─âzboi Mondial.

R─âzboiul a fost privit de-a lungul timpului ca un fenomen masculin prin excelen╚Ť─â. Primul R─âzboi Mondial a reprezentat un conflict modern, tehnologic, care a testat ╚Öi a fr├ónt codurile ╚Öi a╚Ötept─ârile referitoare la curajul b─ârb─âtesc ╚Öi la masculinitate ├«n general. Acesta a reprezentat un punct de cotitur─â ╚Öi un catalizator al schimb─ârii ├«n istoria lumii ├«n ceea ce prive╚Öte rela╚Ťiile de gen, femeile implic├óndu-se activ ├«n scopul restabilirii echilibrului mondial.

Prin mobilizarea a milioane de solda╚Ťi ├«n decursul anilor de r─âzboi, prima mare conflagra╚Ťie mondial─â a reprezentat primul conflict de propor╚Ťii care a adus confruntarea celor mai mari puteri europene ╚Öi totodat─â a relevat importan╚Ťa femeii ├«n societatea secolului XX. ├Än absen╚Ťa so╚Ťului aceasta a devenit st─âp├óna casei, statele beligerante cunosc├ónd o cre╚Ötere exponen╚Ťial─â a femeilor angajate, mai ales, ├«n munca industrial─â, ├«n agricultur─â, sau chiar ├«n transporturi. Femeile au intrat, de asemenea, ├«n serviciul militar ca infirmiere sau ├«n cadrul corpurilor auxiliare de armat─â. Ca o consecin╚Ť─â a tuturor acestora, multe femei au ├«nceput s─â devin─â con╚Ötiente de noile lor roluri ├«n societate ╚Öi s─â ├«╚Öi afi╚Öeze ╚Öi afirme f─â╚Ťi╚Ö noile atribute ale independen╚Ťei. Din aceste puncte de vedere r─âzboiul a fost perceput ca un puternic imbold al emancip─ârii feminine ╚Öi al ie╚Öirii femeilor din rolurile lor tradi╚Ťionale, puternic ├«nr─âd─âcinate ├«n memoria colectiv─â de p├ón─â atunci.

expo foto jpg jpeg

Banatul, provincie care la ├«nceputul secolului XX era parte integrant─â a Imperiului Austro Ungar, cu o societate multina╚Ťional─â, multietnic─â ╚Öi multicultural─â, a fost influen╚Ťat ├«n egal─â m─âsur─â de izbucnirea ╚Öi desf─â╚Öurarea primei mari conflagra╚Ťii mondiale, inclusiv ├«n ceea ce prive╚Öte rela╚Ťiile de gen. La Timi╚Öoara, ├«nc─â din a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea, luaser─â fiin╚Ť─â mai multe asocia╚Ťii de femei care s-au implicat ╚Öi ├«n anii Primului R─âzboi Mondial cu predilec╚Ťie ├«n ac╚Ťiuni de caritate care constau ├«n linii mari din ajutorarea bolnavilor ╚Öi a familiilor s─ârace, ├«nfiin╚Ťarea ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea buc─ât─âriilor populare din cartiere, a c─âminelor de copii, precum ╚Öi constituirea diferitelor fonduri de caritate. Un rol important ├«n via╚Ťa medical─â ╚Öi protec╚Ťia sanitar─â a Timi╚Öoarei ├«n anii r─âzboiului au de╚Ťinut-o c─âlug─âri╚Ťele mizericordiene, care s-au ocupat ╚Öi de tratarea bolnavilor din Spitalul General. Mobiliz─ârile substan╚Ťiale ale b─ârba╚Ťilor b─ân─â╚Ťeni pe front, urmate de rechizi╚Ťion─ârile desf─â╚Öurate sub supravegherea armatei, numeroasele sechestr─âri de bunuri materiale, precum ╚Öi abuzurile de tot felul ale autorit─â╚Ťilor, comise asupra celor r─âma╚Öi acas─â, s-au soldat cu urm─âri nefavorabile ╚Öi pentru agricultura din Banat ╚Öi ├«n general pentru mediul rural b─ân─â╚Ťean. ├Än aceste condi╚Ťii ├«ntreaga povar─â a c─âzut pe umerii femeilor ╚Öi copiilor care cu greu f─âceau fa╚Ť─â ├«ndatoririlor gospod─âre╚Öti.

 Odat─â cu introducerea st─ârii de necesitate din timpul r─âzboiului, atelierele ╚Öi ├«ntreprinderile care s-a hot─âr├ót c─â urmau s─â aprovizioneze armata cu produsele pe care le produceau au fost militarizate. ├Än aceste condi╚Ťii au ├«nceput a fi angajate femei ╚Öi copii minori. Din anul 1916 au izbucnit tot mai multe mi╚Öc─âri protestatare ├«n majoritatea centrelor industriale din Banat. ├Än unele dintre acestea au fost implicate ╚Öi femei care ├«╚Öi revendicau drepturile cuvenite.

 Experien╚Ťa marcant─â a r─âzboiului ╚Öi numeroasele ├«ndatoriri ╚Öi roluri noi pe care femeile s-au v─âzut nevoite a le prelua, precum ╚Öi multitudinea actelor filantropice ini╚Ťiate de acestea, au schimbat foarte mult at├ót percep╚Ťia societ─â╚Ťii asupra acestora, c├ót ╚Öi a lor ├«nse╚Öi asupra propriei persoane ╚Öi asupra locului pe care ├«l ocupau ├«n societate, le-au determinat s─â fie mai ├«ncrez─âtoare ├«n ele ├«nsele ╚Öi le-au diminuat dependen╚Ťa fa╚Ť─â de b─ârba╚Ťi. Ambi╚Ťia, at├ót a femeilor din Banat, c├ót ╚Öi a celor din restul Europei, de a face fa╚Ť─â singure provoc─ârilor nou ivite ╚Öi ├«n cele mai multe cazuri reu╚Öita lor, a contribuit la fragilizarea societ─â╚Ťii patriarhale tradi╚Ťionale, fapt condamnat de mul╚Ťi, dar care va prefigura o transformare complet─â a raporturilor ├«ntre genuri.