Conferința „Hanurile Bucureștilor. Comerț. Statut social”, la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București (MMB) organizează Conferința de Joi, 19 octombrie 2023, ora 18.30, cu tema „Hanurile Bucureștilor. Comerț. Statut social”, care va fi susținută de Gabriel Constantin, muzeograf, Secția Istorie MMB, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).
Așezați pe traseul unor importante drumuri comerciale, Bucureștii au devenit un centru al comerțului de tranzit și o piață de desfacere și achiziție a mărfurilor, care au atras numeroși negustori, în special străini, dintre care unii s-au aflat doar în trecere, interesați numai de un câștig imediat, iar alții, înțelegând potențialul economic al orașului legendarului Bucur ciobanul, s-au stabilit aici, precizează MMB.
Distanțele pe care le străbăteau negustorii în scop comercial erau lungi, obositoare și periculoase, astfel încât aceștia trebuiau să fie precauți și să efectueze staționări dese, în locuri sigure pentru avutul lor, așezate cu precădere în interiorul orașelor, unde gradul de siguranță era mai mare în raport cu zonele izolate de pe drumurile comerciale. Aceste locuri au fost hanurile, care au apărut în București în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea și au oferit negustorilor condiții excelente pentru depozitarea și vânzarea mărfurilor.
Aflat în trecere prin București în anul 1632, diplomatul Paul Strassburg remarca abundența mărfurilor scumpe și diversificate existente în prăvăliile și piețele orașului, aduse de negustori români, greci, turci, și italieni. Iată, așadar, întrunite premisele apariției hanurilor bucureștene, al căror rol în dezvoltarea economică a orașului este incontestabil. Așezate în inima târgurilor comerciale sau în apropierea lor, aceste construcții au impulsionat activitatea comercială datorită cantității mari de mărfuri sosite de peste hotare, fiind apreciate din acest punct de vedere drept veritabile cetăți ale comerțului.
Hanurile ascund povești fabuloase despre oameni, fapte și întâmplări. Despre povestea de viață a lui Tudor Hagi Tudorache, despre ridicarea și decăderea lui Emanuel Mârzaian, cunoscut sub numele de Manuc bei, despre etapele pe care le parcurgea un băiat de prăvălie ca să devină un viitor comerciant și despre codul nescris care guverna lumea negustorilor bucureșteni, în care onestitatea și buna reputație erau respectate cu sfințenie, vom afla mai multe detalii în cadrul conferinței de la Gabriel Constantin, unul dintre curatorii expoziției „Hanurile uitate ale Bucureștilor”.
Coordonator conferință: Cătălin D. Constantin
Preț bilet: 10 lei