image

„Chirurgie și politică” – o conferință la Academia Română

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 11 februarie 2025

Academia Română organizează joi, 13 februarie 2025, conferința cu tema „Chirurgie și politică”, susținută de prof. Univ. dr. Cătălin Vasilescu, șeful Clinicii de chirurgie generală a Institutului Clinic Fundeni.

Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 17.00, și se înscrie în ciclul de conferințe „Ora de știință“, care propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toți pasionații de cunoaștere. Intrarea este liberă. În cea de-a doua parte a conferinței publicul va putea adresa întrebări conferențiarului. Moderator: acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, informează un comunicat al Academiei Române.

În conferința de la Academia Română, reputatul medic chirurg Cătălin Vasilescu, preocupat deopotrivă și de viața cetății, își propune să prezinte câteva dintre intersecțiile chirurgiei cu politica, unele foarte apropiate de viața noastră cotidiană, atât de importante încât nu doar că au condus la celebritate, ci au activat uneori chiar roata istoriei.

În mod firesc, în calitatea sa de practicant la nivel de excelență al acestei specializări, profesorul Vasilescu consideră chirurgia „cea mai frumoasă profesie din lume”, iar pe chirurg, „devenit din persoană personaj”, demn de cel mai mare interes. Departe însă de a face elogiul acestei profesii, autorul își asumă, cu îndrăzneală și curaj, un inedit paralelism caracterologic între medicul chirurg și politician. Reflecția sa se dorește a fi una obiectivă și pune în lumină atât trăsături pozitive ale celor doi, precum ambiția, energia, hotărârea, dar și atribute care pot deveni nocive pentru colectivitate atunci când sunt manifestate în exces: dorința de dominare și de putere, instrumentalizarea relațiilor.

„Și chirurgul și politicianul sunt prin excelență oameni de acțiune. Max Weber ne atrage atenția că politica, vocație și profesie, nu este în fond altceva decât o tendință permanentă către dominare și putere. Asta îl definește pe omul politic, orientat către satisfacerea intereselor, fie ele personale, fie de grup. Or, chirurgul chiar are multă putere asupra semenilor săi și întotdeauna dorește și mai multă” afirmă medicul chirurg Cătălin Vasilescu.

Preocupați de identificarea unor rezolvări rapide și eficiente, chirurgii aplică în actul medical arta militară, cu scopul de a vindeca sau măcar de a alina suferința: caută aliați, identifică și izolează inamici, întind capcane, fac concesii, tranzacționează, negociază, dezvoltă tehnici și tactici. Ca și politicienii, gândesc adesea în termeni de strategie.

Cătălin Vasilescu este profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și șeful Clinicii de chirurgie generală a Institutului Clinic Fundeni. A adus contribuții importante în chirurgia robotică, laparoscopie, chirurgia oncologică și cercetarea medicală, mai ales în genomică (ARN non codant în morfogeneză, în tumorile maligne și în sepsis).

În iunie 2002 profesorul Cătălin Vasilescu a realizat, primul în lume, o splenectomie subtotală laparoscopică pentru microsferocitoză ereditară.

Are preocupări constante pentru istoria medicinei și pentru istoria ideilor, domeniu în care a publicat, împreună cu academicianul Mircea Flonta, volumul „Ce este mai presus de orice? Lumea cercetătorilor între iubirea de patrie și spiritul universalist al științei în timpul Primului Război Mondial”. Este, de asemenea, autorul volumelor „Bestiar. Șapte povestiri cu chirurgi și scandaloasele lor operații” și „Dragul meu Wallace. Istoria zilei în care Sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța”, publicate la Editura Humanitas în 2023 și 2024.