Ce mai e nou prin București jpeg

Ce mai e nou prin București

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 18 octombrie 2019

Am scris această carte-album sau carte-ghid pentru toţi cei care iubesc oraşul Bucureşti, pentru cei din țară, pentru românii din străinătate care nu au vizitat de mult Capitala. Chiar şi pentru cei care locuiesc permanent aici, pentru a descoperi oraşul contemporan, cu multe locuri, monumente şi obiective inedite nou inaugurate, cu bogata sa viaţă cultural-artistică sau cu evenimente originale de tot felul. Și în special cu oamenii săi. Am considerat ca an de referinţă anul 1989, anul Revoluţiei române.

Veţi fi uimiţi, cum am fost şi eu, să descoperiţi cât de multe realizări există, în multe domenii, cât de întreprinzători şi inventivi sunt oamenii, în special cei tineri. Şi ceea ce spun se aplică la nivelul întregii ţări, nu numai la Bucureşti.   

                Cartea cuprinde şase capitole şi o anexă-album, după cum urmează: 

                CAPITOLUL 1 – MONUMENTE 

                Am ales şapte trasee care pot fi parcurse pe jos în câteva zile; pentru fiecare monument am dat succint câteva date despre personalitatea respectivă, date istorice, date despre artistul plastic autor al lucrării, personalităţile participante la inaugurare, mici comentarii apărute în presă etc. 

                CAPITOLUL 2 – FEȚELE ORAŞULUI 

                Cuprinde trei subcapitole: primul se intitulează Trecutul şi prezentul față în faţă; mi s-a părut deosebit de interesant să pun câteva fotografii din perioada interbelică față în faţă cu aceleaşi clădiri din prezent, în câteva zone principale din oraş. Cel de-al doilea subcapitol se intitulează Biserici, clădiri, pasaje: am prezentat doar câteva dintre noile construcții, pe care le-am considerat cele mai reprezentative. Ultimul subcapitol este dedicat Arenei Naţionale.

                CAPITOLUL 3 – LA PAS PRIN ORAŞ

                Are două subcapitole: O plimbare prin Centrul Vechi şi O plimbare prin centru. Exceptând obiectivele istorice din Centrul Vechi, pe care le-am descris succint, în rest am scris doar mici comentarii sub fiecare imagine. 

                 CAPITOLUL 4 – BUCUREŞTIUL, ORAŞ VERDE 

                Bucureştiul este un oraş verde, dar din cele aproximativ 50 de parcuri existente în oraş am ales doar două: Parcul Tineretului – pentru că include Parcul Lumea Copiilor, numit şi „Orăşelul copiilor“, reamenajat şi redeschis după aproape 20 de ani – şi Parcul Alexandru Ioan Cuza (până în 1989 făcea parte, alături de Parcul Titan, din vechiul Parc IOR).

                Nu puteam trece cu vederea minunea apărută în partea de sud-est a oraşului, şi anume Delta Văcăreşti. Și nici iniţiativa lăudabilă de a capta apa termală subterană de la 3 km adâncime, în nou construitul complex Therme, nu departe de Bucureşti (la Baloteşti). 

                CAPITOLUL 5 – EVENIMENTE, CURIOZITĂŢI 

                Mie mi se pare un capitol deosebit de interesant, unde am prezentat cele două aspecte menţionate în titlu, adică atât festivaluri, spectacole, târguri etc., cât şi câteva curiozități, care pe mine m-au uimit de-a dreptul, cum ar fi Bucureştiul în Cartea Recordurilor, dar şi multe altele, care fac dovada ingeniozităţii şi a faptului că noi, românii, suntem de-a dreptul surprinzători. 

                 CAPITOLUL 6 – OAMENII 

                Am încercat să fac câte o scurtă prezentare fiecăruia dintre cei patru primari de legendă ai Bucureştiului – Pake Protopopescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Dem. I. Dobrescu şi Alexandru Gh. Donescu –, precum şi celor 14 primari generali postrevoluționari (din 1989 până în prezent). 

                ANEXĂ – ALBUM: VIAŢA COTIDIANĂ 

                Aşa cum indică şi titlul, este un album, o colecţie de fotografii, care de care mai sugestive, reflectând în ansamblu viaţa de zi cu zi a bucureştenilor, fie că este vorba de trafic, mijloace de transport, modă, magazine de toate genurile, muzee, galerii, restaurante, art-street, sau de locuri de distracţii, afişe etc., într-un cuvânt, ceea ce putem vedea pe stradă sau locuri care merită descoperite. 

Volumul cuprinde o mulţime de imagini surprinse în peregrinările mele prin oraş şi unele informaţii succinte, care, pentru cititorul grăbit al zilelor noastre, reprezintă o sistematizare a unor date esenţiale, demne de reţinut. 

                 Ce mai e nou prin Bucureşti poate fi considerată şi o carte-document pentru viaţa cotidiană a anului 2017 și prima jumătate a anului 2018. Îmi doresc ca această carte să constituie un ghid util pentru bucureşteni, dar şi pentru turiştii din ţară sau pentru românii care se întorc din străinătate după mulţi ani. 

                Aş zice şi pentru turiştii străini, dar Bucureştiul nu este doar ceea ce am prezentat eu în această carte, ci şi, în primul rând, oraşul vechi, cu palatele, clădirile şi monumentele sale, demne de „Micul Paris“, aşa cum era supranumit oraşul în vremuri de mult apuse. 

                Citiți sau răsfoiți cartea, luați pulsul oraşului – veți descoperi că viața e deosebit de trepidantă în Bucureşti, iar noi, bucureştenii, suntem conectați la ultimele noutăți din Europa şi din lume. Dovada e peste tot, ajunge să observați doar denumirile firmelor scrise în franceză sau engleză, titlurile cărților, filmelor şi pieselor de teatru, mărcile de ultimă oră ale maşinilor, telefoanelor, să ascultați muzica transmisă la radio şi tv, să fiți atenți la moda străzii. 

                În final, doresc să vă mărturisesc de ce iubesc eu Bucureştiul: 

                Este oraşul al cărui nume simbolizează bucuria de a trăi… 

                Este oraşul care impresionează prin transformările pe care le vedem permanent şi prin dinamismul acestora… 

                Este oraşul în care oricine se poate simţi ca acasă, şi asta datorită ospitalităţii bucureştenilor… 

                Este oraşul care iarna se îmbracă în alb, iar în iunie te îmbată cu parfumul florilor de tei… 

                Este oraşul care te surprinde cu Delta sa dintre blocuri… 

                Este oraşul ai cărui locuitori au un dezvoltat simţ al umorului, ca nişte demni urmaşi ai lui Caragiale… 

                Nu în ultimul rând, este oraşul studenției mele… şi cel în care locuiesc de atunci. 

                Porniţi într-o incursiune de suflet, într-un oraş fascinant! 

                Tuturor, nu pot decât să vă urez: Călătorie plăcută prin Bucureşti! 

                                                                                                                                                                                                                                Silvia Mateescu

martie 2019