Catalogul expoziției „Basarabia – 100 de ani de la unirea cu România”

Catalogul expoziției „Basarabia – 100 de ani de la unirea cu România”

În anul 2018, Muzeul Național de Istorie a României a deschis celebrarea Centenarului României Mari cu o rememorare a evenimentelor din memorabilul AN 1918. 

Prin amploarea și complexitatea sa, expoziția "Basarabia – 100 de ani de la unirea cu România" a fost prima de acest fel organizată nu numai la București, dar în tot spațiul unde se vorbește și se simte românește, informează un comunicat al Muzeului Național de Istorie a României.

Demersurile românilor din ceea ce mai rămăsese liber din teritoriul național sunt cu atât mai demne de a fi apreciate cu cât ele veneau din acea mică Românie, redusă doar la o parte din teritoriul Moldovei din dreapta Prutului și aflată ea însăși în fața unor probleme de viață și de moarte, prinsă între tentaculele armatelor Puterilor Centrale, bandelor bolșevicilor și naționaliștilor ucraineni, izolată de Aliați. Votul zdrobitor al Sfatului Țării din 27 martie/9 aprilie 1918, organul reprezentativ, ales democratic al tuturor locuitorilor din Basarabia este și va rămâne elocvent peste veacuri pentru adevărata dorință a românilor și a altor etnii din ținutul dintre Prut și Nistru, rupt din trupul Moldovei de către de Imperiul Rus în 1812. Și azi, la 105 ani de la acele momente istorice, sprijiniți pe adevărul de necontestat al documentelor, putem spune lumii: Da! Românii dintre Prut și Nistru au dorit ca „Basarabia să se unească cu Mama sa, România”!

Unirea Basarabiei cu România a fost prima piatră așezată la temelia edificiului desăvârșirii unității naționale a României, edificiu clădit pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, cimentat de râuri de sânge și lacrimi. Această primă Unire a fost o mare operă a mai multor generații pentru succesul căreia și-au dat mâna politicienii, soldații și ofițerii, intelectualii și cetățenii de rând de pe ambele maluri ale Prutului, cărora li s-au alăturat și voluntarii români din Transilvania și Bucovina, cu toții convinși că dreptatea istorică este de partea lor. Într-un fel, a fost o repetiție pentru seria „unirilor” care vor marca acel unic an istoric al românilor – 1918. Și cu acest prilej românii de astăzi vor putea aprecia cât de mare a fost rolul intelectualilor ridicați din rândul românilor basarabeni: învățători, profesori, preoți, scriitori, juriști, economiști, medici, bărbați și femei, oameni cu idei politice de stânga sau de dreapta, republicani sau monarhiști, dar cu toții animați de ideea apărării drepturilor românilor din acest ținut la demnitate națională și dreptate socială.

Expoziția „Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România” a fost rodul cooperării fructuoase dintre Muzeul Național de Istorie a României și cele mai reprezentative instituții din România și Republica Moldova dedicate păstrării memoriei istorice a națiunii: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Arhivele Naționale ale României, Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova – Arhiva Națională a Republicii Moldova și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Realizată prin reunirea resurselor unor instituții atât de prestigioase, sperăm că expoziția "Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România", și catalogul acesteia, au contribuit și contribuie la mai buna înțelegere și cunoaștere a istoriei noastre de către generația care are șansa să fi trăit Centenarul celebrării desăvârșirii unității naționale a românilor și va constitui fie și o simbolică recunoștință pentru năzuințele și faptele extraordinare ale acelor visători minunați care, în urmă cu un secol, declarau în față Țării și lumii întregi că „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”.

Catalogul poate fi achiziționat de la magazinul din incinta muzeului sau comandat de pe cel online.