C├ó╚Ötig─âtorii c─âr╚Ťii: ┬źConstantin Br├óncoveanu ├«n cronici de epoc─â┬╗ jpeg

C├ó╚Ötig─âtorii c─âr╚Ťii: ┬źConstantin Br├óncoveanu ├«n cronici de epoc─â┬╗

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

Update:C├ó╚Ötig─âtorii concursului ╚Öi ai c─âr╚Ťii sunt:

  • Voicu Gratiella Andreea
  • Calin-Nelu Zaha
  • Liviu Crudu
  • Anca Haiduc
  • Mihaela Coda

C├ó╚Ötig─â cu Historia ╚Öi Editura Litera o carte deosebit─â:┬źConstantin Br├óncoveanu ├«n cronici deepoc─â┬╗, ├«n cadrul concursului ÔÇ×O ZI DIN ISTORIE!".

R─âspunde corect la ├«ntrebarea ÔÇ×├Än ce an a urcat Constantin Br├óncoveanu pe tronul ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti?ÔÇŁ, apoi aboneaz─â-te la newsletterul historia.ro, ┼či e┼čti ├«nscris automat ├«n tragerea la sor┼úi pentru c╚â┼čtigarea c─âr┼úii ÔÇ×Constantin Br├óncoveanu ├«n cronici de epoc─âÔÇŁ. Trimite r─âspunsul pe adresa de e-mail concurs.historia@historia.ro ├«mpreun─â cu datele tale de contact (nume complet, telefon). C├ó┼čtig─âtorii, cinci la num─âr, vor fi publicati pe site-ul Historia.ro ├«n data de 24 august.

Perioada urmatoare de concurs  10-23 august.

ATENTIE! Abonarea la newsletter in momentul tragerii la sorti este obligatorie! Daca nu sunteti abonati la newsletter in momentul tragerii la sorti, premiul se invalideaza si este extras un alt c├ó┼čtig─âtor.Cei care sunt abonati mai vechi la newsletter participa automat la concursul nostru. Singurul lucru pe care trebuie sa il mai faca este sa trimita r─âspunsul pe email la intrebarea pus─â de noi.

Click aici pentru regulamentul concursului

Constantin Brâncoveanu în cronici de epocă

"Br├óncoveanu nu a fost un suveran feudal clasic, limitat ╚Öi brutal, ci un intelectual ├«n toat─â puterea cuv├óntului, care scria scrisori ╚Öi ╚Ťinea un soi de jurnal intim, practica regulat arta oratoriei, cuno╚Ötea numerologie ╚Öi st─âp├ónea me╚Öte╚Öugul cifr─ârii, iar palatele, bisericile ╚Öi m─ân─âstirile care au r─âmas de la el poart─â ap─âsat amprenta gustului s─âu artistic:unul, spun speciali╚Ötii, de cel mai bun nivel. [ÔÇŽ] Pasiunea sa real─â pentru carte, pentru cuv├óntul frumos, scris sau rostit, pentru arhitectur─â ╚Öi pictur─â, pentru gastronomia rafinat─â ╚Öi enologie, pentru costume ╚Öi ceremonial ├«l scoate din tiparul conduc─âtorului feudal ╚Öi-l ├«nscrie ├«ntr-o paradigm─â a domnitorului complex, care anun╚Ť─â, de fapt, zorii epocii moderne."   (R─âzvan Voncu)

"Aceasta este, de fapt, marea lec╚Ťie a lui Constantin Br├óncoveanu. Pentru el, ╚Üara Rom├óneasc─â nu a fost doar un teritoriu care, bine administrat, s─â le ofere locuitorilor un nivel acceptabil de siguran╚Ť─â personal─â ╚Öi de prosperitate material─â. Un stat nu ├«nseamn─â doar poli╚Ťie ╚Öi justi╚Ťie dreapt─â, s─ân─âtate ╚Öi economie. O ╚Ťar─â exist─â, de fapt, at├ót timp c├ót produce cultur─â. Iar diriguitorul treburilor publice are obliga╚Ťia de a le furniza cet─â╚Ťenilor nu numai prosperitate ╚Öi siguran╚Ť─â material─â, ci ╚Öi acces la cunoa╚Ötere ╚Öi cultur─â. Domnia lui Br├óncoveanu ╚Öi personalitatea sa au fost un aliaj fericit ├«ntre material ╚Öi spiritual. Un aliaj ├«n care mintea a fost st─âp├ón─â pe materie, nu invers."   (Ionu╚Ť Vulpescu)

coperta brancoveanu jpg jpeg