C├ó╚Ötig─â cu Historia ╚Öi Editura Litera o carte deosebit─â: ┬źArmata de teracot─â┬╗ jpeg

C├ó╚Ötig─â cu Historia ╚Öi Editura Litera o carte deosebit─â: ┬źArmata de teracot─â┬╗

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 21 martie 2016

C├ó╚Ötig─â cu Historia ╚Öi Editura Litera o carte deosebit─â:┬źArmata de teracot─â┬╗, ├«n cadrul concursului ÔÇ×O ZI DIN ISTORIE!". 

C├é╚śTIG─éTORII SUNT:

Alex Moglan 

Mihaela Grigoras 

Radu Dobre 

Corcodel Denisa 

Marius Linca 

R─âspunde corect la ├«ntrebarea ÔÇ×├Än ce an a fost descoperit─â armata de teracot─â?ÔÇŁ ┼či e┼čti ├«nscris automat ├«n tragerea la sor┼úi pentru c╚â┼čtigarea c─âr┼úii ┬źArmata de teracot─â┬╗. Trimite r─âspunsul pe adresa de e-mail concurs.historia@historia.ro ├«mpreun─â cu datele tale de contact (nume complet, telefon). C├ó┼čtig─âtorii, cinci la num─âr, vor fi publicati pe site-ul Historia.ro ├«n data de 4 aprilie.

Perioada de concurs este 21 martie - 3 aprilie.

ATENTIE! Abonarea la newsletter in momentul tragerii la sorti este obligatorie! Daca nu sunteti abonati la newsletter in momentul tragerii la sorti, premiul se invalideaza si este extras un alt c├ó┼čtig─âtor.Cei care sunt abonati mai vechi la newsletter participa automat la concursul nostru. Singurul lucru pe care trebuie sa il mai faca este sa trimita r─âspunsul pe email la intrebarea pus─â de noi.

Click aici pentru regulamentul concursului

armata de teracota jpg jpeg

Armata de teracot─â, de 

├Än anul 1974, ni╚Öte ╚Ť─ârani, care s─âpau un pu╚Ť ├«n actualul Xian, au scos la iveal─â fragmente din c├óteva figuri de lut, deschiz├ónd astfel calea uneia dintre cele mai mari descoperiri arheologice din toate timpurile. Armata de teracot─â a fost o mare surpriz─â, ├«n jur de 8000 de r─âzboinici ╚Öi cai de lut ├«n m─ârime natural─â ├«ngropa╚Ťi ├«n anul 210 ├«.Hr., ca o ÔÇ×armat─â a spiritelorÔÇŁ, menit─â s─â p─âzeasc─â morm├óntul Primului ├Ämp─ârat.

Primul ├Ämp─ârat, str─âlucitul ╚Öi crudul conduc─âtor care a unificat China ╚Öi a construit primul Mare Zid, era cuprins de paranoia ╚Öi de o dorin╚Ť─â de a domina ├«n via╚Ťa de apoi a╚Öa cum f─âcuse ╚Öi ├«n aceasta. ├Ämprejurul uria╚Öei sale movile funerare, deocamdat─â nedeschise, alte fose ascundeau o ├«ntreag─â lume a spiritelor de demnitari, animatori, armuri ╚Öi care de bronz.

1000 de r─âzboinici se afl─â acum al─âturi de multe alte descoperiri ├«ntr-un spa╚Ťiu care atrage ├«n jur de dou─â milioane de vizitatori pe an. Pe m─âsur─â ce lucr─ârile continu─â, cu siguran╚Ť─â ne mai a╚Öteapt─â ╚Öi alte surprize. Dup─â cum sugereaz─â John Man, ar mai putea fi descoperi╚Ťi ╚Öi al╚Ťi r─âzboinici. ├Äntr-o bun─â zi, poate, movila funerar─â va fi ╚Öi ea deschis─â ╚Öi comorile sale legendare vor vedea lumina zilei.

├Ämpletind istorie ╚Öi experien╚Ť─â c─âp─âtat─â la fa╚Ťa locului cu prilejul c─âl─âtoriilor sale ├«n China, John Man ne poveste╚Öte cum ╚Öi de ce au fost create aceste uluitoare artefacte.