Casa Memorială Vasile Voiculescu, redeschisă pentru vizitatori
Casa Memorială Vasile Voiculescu din comuna Pârscov, județul Buzău, a fost redeschisă pentru vizitatori, informează Muzeul Județean Buzău.
Aflată la o distanță de 32 de kilometri de orașul Buzău, în cadrul pitoresc al Văii Buzăului, casa memorială Vasile Voiculescu recreează atmosfera familială în care s-a născut și a petrecut o bună parte a vieții cunoscutul poet, dramaturg, publicist și editor român.
Conform Consiliului Județean Buzău, casa memorială Vasile Voiculescu a fost din temelii în anii ‘80, respectând planul construcției originale care a aparținut familiei scriitorului. Spațiul expozițional este organizat tematic, încăperile redând aspecte și momente ale vieții private și ale activității profesionale ale lui Vasile Voiculescu.
Ambientul sfârșitului de secol XIX și al primelor decenii ale veacului următor este reconstituit pe baza mobilierului original și a pieselor etnografice. Scrisorile, facsimilele, fotografiile, numeroasele exponate prezente aici evocă viața de familie a scriitorului, copilăria în casa natală, studiile, căsătoria, activitatea desfășurată ca medic și cea literară, prietenia sa cu personalități ale lumii culturale, precum Alexandru Vlahuță sau Tudor Vianu.
În hol pot fi admirate numeroase picturi, printre care și portretul scriitorului. Într-o încăpere sunt expuse certificatul de naștere, poze de familie, precum și o vitrină cu ediții de volume și traduceri. O altă vitrină adăpostește obiecte de uz personal și manuscrise de versuri și povestiri, iar în cealaltă, obiecte de artă decorativă și reviste la care a colaborat autorul. Numeroase volume poartă dedicații ale confraților precum Al. Vlahuță, Ion Pillat etc.
În curtea casei se află bustul lui Vasile Voiculescu, dezvelit la 13 octombrie 1974, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naștere, realizat de artistul plastic Oscar Han.
Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00; luni și marți, închis. Accesul se face pe DJ 203L Măgura – Pârscov care pornește din DN 10 Buzău – Brașov.
Foto: Muzeul Județean Buzău