Cânepa medicinală – Istoria acestei plante utilizată ca medicament jpeg

Cânepa medicinală – Istoria acestei plante utilizată ca medicament

Autor: Redacția
🗓️ 18 decembrie 2020

Utilizarea acestei plante ca medicament poate fi urmărită din cele mai vechi timpuri. Ar trebui să privim în urmă cu cel puțin 5.000 de ani. Anticii aveau multe cunoștințe medicale și foloseau canabisul la prepararea anumitor medicamente, pentru că încă de pe atunci se știa de potențialul său, de a fi un bun leac contra durerii și altor simptome produse de diverse afecțiuni.

În anul 1970 este administrat tetrahydrocannabidiolul (THC) ca medicament, sub denumirea de Dronabinol, care ajuta la creșterea poftei de mâncare și în tratamentul apneei de somn. FDA aprobă acest medicament pentru tratamentul efectelor secundare ce apar la pacienții care fac chimioterapie (care au stări de greață și vărsături) și pentru tratamentul anorexiei în cazuri de SIDA. 

În perioada anilor 1996-1999, opt dintre statele Americii au susținut prescripții medicale pentru medicamentele din canabis. Specialiștii în domeniul medical foloseau canabis în scop medical, pentru ameliorarea durerilor. 

Canabisul este o plantă foarte importantă pentru sănătate, face parte din categoria celor 50 de plante fundamentale în Medicina Tradițională Chineză. Primul chirurg din China care a folosit canabis a fost Hua Tuo. Acesta a amestecat pulberea de canabis cu vin și a folosit acest preparat într-o intervenție chirurgicală. Experții spun însă că ar exista dovezi care atestă cunoașterea proprietăților canabisului încă din mileniul I î.Hr. 

Fiecare parte a canabisului are proprietăți și beneficii mari, de aceea planta este utilizată în medicină, în multe țări ale lumii. 

În Olanda Antică, s-a descoperit canabis într-un mormânt neolitic și se presupune că planta era folosită în vremuri de demult pentru reducerea febrei și pentru proprietățile ei calmante. 

pic (2) (4) jpg jpeg

Există papirusuri egiptene antice în care scrie despre folosirea cânepei în preparate (de tip supozitoare) pentru ameliorarea durerii cauzate de hemoroizi. Printre cele mai importante papirusuri medicale din Egiptul Antic se numără și cel scris de Ebers Papyrus care datează din 1550 î.Hr. De asemenea, vechii egipteni foloseau canabisul pentru calmarea durerilor de ochi. 

Canabisul era folosit și în practicile religioase și cele medicinale din India Antică. Există dovezi care arată că această plantă era apreciată pentru proprietățile sale calmate, în ameliorarea simptomelor multor boli și afecțiuni, precum: durerea de cap, insomnia, tulburările gastro-intestinale, durerea nașterii. 

În Grecia Antică, planta canabis era folosită pentru vindecarea rănilor oamenilor, chiar și a rănilor la cai. Frunzele uscate de canabis erau utilizate și pentru a opri sângerarea nazală, iar semințele de canabis erau un bun remediu pentru eliminarea viermilor intestinali (a teniei). În majoritatea descrierilor antice, semințele de canabis erau combinate cu apă sau cu vin. Acest extract era folosit pentru a trata inflamația și a calma durerea de urechi. 

Și Herodot a amintit despre această plantă, el a spus că era folosită de sciții din Orientul Mijlociu, în băile cu aburi. 

Medici arabi din lumea islamică medievală foloseau planta Cannabis sativa pentru proprietățile ei antiepileptice, diuretice, analgezice, antiinflamatorii, antipiretice. 

pic (3) (1) jpg jpeg

La mijlocul sec al XIX-lea, canabisul devine din ce în ce mai interesant pentru efectele sale terapeutice și este folosit ca ingredient medical, astfel în 1937 existau deja peste 2.000 de medicamente din canabis, realizate de peste 280 de producători. Treptat, apariția de noi medicamente a contribui la scăderea popularității canabisului, unul fiind și aspirina. 

Medicul irlandez William Brooke O'Shaughnessy introduce canabisul în medicina occidentală, datorită proprietăților sale terapeutice. El a fost testat inițial pe animale, în anul 1830, iar apoi a fost administrat pacienților care sufereau de dureri generale, spasme musculare, crampe stomacale. Studiile oamenilor de știință au continuat până în ziua de azi, ele arată proprietățile acestei plante, analgezice, anticonvulsivante, antidepresive, ca remediu contra insomniei, migrenelor, melancoliei, etc. 

Cercetarea în domeniul canabisului ar trebui să fie susținută într-o măsură mai mare decât până acum, ar trebui finanțată în mod corespunzător, având în vedere potențialul atât de cuprinzător al plantei de canabis. Mai multe state au legalizat utilizarea anumitor tipuri de canabis și canabinoizi în scopuri medicale. Unul din cei peste 300 de canabinoizi, ai plantei de canabis, este CBD, prescurtarea de la canabidiol, si este cel mai des întâlnit, împreuna cu delta9-THC.