┬źBr├óncu╚Öi ├«mpotriva Statelor Unite┬╗  Procesul care a schimbat concep╚Ťia tradi╚Ťional─â asupra artei jpeg

┬źBr├óncu╚Öi ├«mpotriva Statelor Unite┬╗. Procesul care a schimbat concep╚Ťia tradi╚Ťional─â asupra artei

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

├Än 1926, c├ónd mai multe sculpturi ale lui Constantin Br├óncu┼či au fost aduse din Europa ├«n Statele Unite, printre care ┼či Pas─ârea ├«n spa┼úiu, vame┼čii americani s-au gr─âbit s─â le ├«ncadreze ├«n categoria ÔÇ×ustensile de buc─ât─ârie ┼či echipament spitalicescÔÇť, aplic├ónd tarifele corespunz─âtoare. 

Indignat, Br├óncu┼či a contestat aceast─â decizie func┼úion─âreasc─â din cauza obtuzit─â┼úii cu care era ├«nt├ómpinat─â ├«n America arta modern─â. A┼ča a pornit un proces istoric, care s-a judecat ├«n 1928, pun├ónd fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â viziuni diferite despre art─â. 

Acest proces celebru, care a schimbat concep╚Ťia tradi╚Ťional─â asupra artei, a fost transformat ├«n pies─â de teatru ╚Öi pus ├«n scen─â de ├ëric Vigner pentru a 50-a edi╚Ťie a Festivalului de Teatru de la Avignon ├«n iulie 1996. 

ÔÇŁSpecific lui Br├óncu┼či este faptul c─â viseaz─â o utopie imposibil de realizat, pe care o... realizeaz─â. Asociaz─â ├«n materie, ├«n acela┼či timp, reprezentarea ┼či esen┼úa reprezent─ârii ┼či le ├«nscrie pe vecie ├«n bronz. Iar ceea ce este extraordinar, ├«n sensul propriu al termenului, este c─â aceast─â oper─â continu─â s─â reverbereze. ├Än cazul meu, mi a permis s─â spun pove┼čti. Descop─âr, ca orice alt parizian iubitor de art─â, o retrospectiv─â la Beaubourg:descop─âr operele, apoi cump─âr cartea. Fac o pies─â de teatru, iar apoi m─â pun ├«n mi┼čcare pentru a merge ├«n Rom├ónia ┼či pentru a face ca limba matern─â a lui Br├óncu┼či s─â preia acest procesÔÇť, spune ├ëric Vigner. 

ÔÇŁBr├óncu╚Öi ├«mpotriva Statelor UniteÔÇŁ, la Teatrul Odeon

Spectacolul a avut premiera rom├óneasc─â pe 10 decembrie 2016, la Teatrul Odeon din Bucure╚Öti. 

ÔÇŁProcesul ┼či cazul Br├óncu┼či cristalizeaz─â oarecum ├«ntreb─ârile pe care Rom├ónia ┼či le pune referitor la viitorul s─âu ├«n raport cu trecutul s─âu. Procesul din 1928 ├«mpotriva Statelor Unite, jucat pentru prima dat─â ├«n rom├óne┼čte, devine mult mai politic. Pentru acest proiect, actorii care se vor ocupa de ap─ârarea operei lui Br├óncu┼či o vor face ├«n limba sa, av├ónd o cultur─â intim─â ┼či profund─â a artistului. ├Än imaginarul colectiv al rom├ónilor, Br├óncu┼či este cineva cu adev─ârat important. Cred sincer acest lucru. ┼×i simt c─â ac┼úioneaz─â asupra actorilor ├«ntr un mod precis, c─â este un motor foarte puternic pentru joc, c─â atinge intimitatea, nu se rezum─â la a fi o simpl─â demonstra┼úieÔÇť, adaug─â Vigner. 

Cu aceast─â ocazie, editura Curtea Veche a lansat cartea-program a spectacolului, realizat─â de George Banu. 

ÔÇ×Acum, pentru acest Proces resuscitat, procesul intentat de Br├óncu┼či, ├«ntrebarea care se pune se refer─â la defini┼úia operei de art─â ce perturb─â un sistem de valori repertoriate;acea oper─â care afirma ┼či adopta o estetic─â total inedit─â. Recitind textul de ast─âzi, primul impuls ar fi s─â i catalog─âm drept ignoran┼úi, incompeten┼úi pe to┼úi acei actori sociali chema┼úi s─â depun─â m─ârturie. Dar ar fi o atitudine simplist─â ┼či arogant─â, c─âci Procesul Br├óncu┼či chestioneaz─â ┼či uimirea fa┼ú─â de ceea ce nu este considerat de la ├«nceput a fi art─â, dificultatea de a se confrunta cu apari┼úia necunoscutului, cu enigma propus─â de artistul de geniu. Cum s─â integr─âm responsabil, ┼či nu doar servil, fa┼ú─â de modernitate ceea ce apare ┼či deruteaz─â la un moment dat? Cum s─â ne definim ┼či s─â facem selec┼úii?ÔÇť, spune George Banu. 

brancusi impotriva statelor unite coperta1 0 jpg jpeg