Beneficiile cafelei pentru sănătate jpeg

Beneficiile cafelei pentru sănătate

Autor: advertorial
🗓️ 13 mai 2021

În unele zile (majoritatea zilelor?) cafeaua este adezivul care le ține pe toate legate. Vă transformă dimineața dintr-un zombie într-un om, vă ridică dispoziția la mijlocul după-amiezii și vă menține în mișcare pe parcursul tuturor acelor ore dintre ele. Dar oare această licoare care vine dintr-un espressor magic de cafea este și benefică pentru sănătatea noastră?

Pe scurt, da. Se pare că cafeaua oferă câteva beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Nu există multe dezavantaje ale consumului de cantități moderate de cafea - și, de fapt, poate avea efecte pozitive asupra sănătății dumneavoastră.

Probabil că nu aveți nevoie de un alt motiv pentru a vă turna o ceașcă proaspătă. Dar, pentru orice eventualitate, continuați să citiți.

Cofeina și sănătatea

Cafeaua livrează un shot de cofeină, un stimulent natural care vă face să vă simțiți mai energic. Dar cofeina din cafea face mai mult decât doar să vă trezească. Acționează asupra creierului pentru a îmbunătăți memoria, starea de spirit, timpul de reacție și funcția mentală. Cofeina poate chiar îmbunătăți rezistența și performanța în timpul exercițiilor fizice.

Cofeina nu este singurul lucru pe care îl are băutura provenită dintr-un esspresor de cafea. Cafeaua conține aproximativ o mie de compuși botanici diferiți. Oamenii de știință nu i-au studiat bine pe toți, dar știrile de până acum arată numai lucruri bune.

La urma urmei, cafeaua provine din boabe. Și, după cum subliniază specialiștii, dieteticienii adoră boabele de cafea. Cafeaua este o sursă de nutrienți, inclusiv vitamine B, potasiu și riboflavină. Boabele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, compuși care protejează celulele împotriva deteriorării. În mod surprinzător, cafeaua este cea mai bună sursă de antioxidanți din dieta noastră.

Beneficiile cafelei: scăderea riscului de boli

În total, diferitele ingrediente din cafea se adaugă pentru a genera o băutură care este mai mare decât suma părților sale. Consumul normal de cafea s-a dovedit a reduce riscul mai multor boli:

    • Diabetul de tip 2: mai multe studii au constatat că consumul regulat de cafea scade șansele de a dezvolta diabet de tip 2. Acest lucru este valabil atât pentru cafeaua decofeinizată, cât și pentru soiul mai tare.

    • Boli neurologice: aportul zilnic regulat de cofeină - precum cel pe care îl obțineți din ceașca zilnică de la un expresor de cafea boabe - este legat de un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer, precum și boala Parkinson.

    • Boală hepatică: cafeaua pare să protejeze împotriva cirozei hepatice la persoanele cu risc de boală, cum ar fi cele cu tulburări de consum de alcool sau boli hepatice grase.

    • Cancer: Cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea prezintă un risc mai scăzut de cancer la ficat și cancer colorectal - două dintre principalele cauze de decese cauzate de cancer.

    • Depresie: acel pick-me-up pe care îl obțineți dintr-un cappuccino spumos poate să nu fie un rezultat al imaginației voastre. Mai multe studii au descoperit că, cu cât o persoană bea mai multă cafea, cu atât riscul de depresie este mai mic.

Există riscuri pentru sănătate asociate cu cafeaua?

Cafeaua poate fi o boabă magică, dar nu este perfectă. Cofeina excesivă poate provoca deshidratare. Unii oameni consideră că le face nervoase sau anxioase. Și prea multă cofeină poate interfera, de asemenea, cu un somn bun, mai ales dacă o beți târziu în timpul zilei.

Pentru a obține avantajele fără dezavantaje, urmați aceste instrucțiuni:

Experții recomandă să rămânem la mai puțin de 400 de miligrame de cofeină pe zi. O ceașcă de cafea de conține de obicei 80 mg până la 100 mg de cofeină, care rezultă la aproximativ patru căni pe zi.

Conform Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, femeile însărcinate pot lua până la 200 mg de cofeină pe zi sau aproximativ două căni. Încă nu se știe dacă aportul mai mare de cofeină prezintă un risc.

Cofeina din cafea poate rămâne în sistem câteva ore după ultima înghițitură. Deci, o cafea cu lapte într-o după-amiaza târzie sau după cină vă poate cauza să vă foiți noaptea. Pentru a fi în siguranță, consumați doar cafea decofeinizată seara.

Feriți-vă de aditivi

Siropuri aromate, zahăr, frișcă - cafeaua merge adesea mână în mână cu adaosuri care nu sunt atât de hrănitoare. Cafeaua poate fi sănătoasă, dar ceea ce adăugați la ea de multe ori nu este. Fiți cu ochii pe zahăr și grăsimi saturate, mai ales dacă beți mai multe căni pe zi.