Bătălia de la Podul Înalt. Vaslui 1475, strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare
În 10 ianuarie 1475, lângă Vaslui, la confluența râurilor Racova și Bârlad, Ștefan cel Mare obținea una dintre cele mai importante victorii militare din istoria țărilor române. Armata Moldovei, întărită cu contingente de polonezi și secui, spulbera o forță otomană de cel puțin două ori mai mare la capătul unei bătălii intrate în legendă, în care moldovenii au luptat formidabil, iar Ștefan s-a dovedit un strateg magistral.
Întreaga campanie din 1475 este neobișnuită. În primul rând, sultanul Mehmed al II-lea Cuceritoriul ordonă o campanie de iarnă - ceea ce nu numai otomanii, dar în general cam nimeni nu făcea în perioada respectivă. În al doilea rând, armata lui Soliman e trimisă în Moldova ca o pedeapsă pentru că eșuase, în vara precedentă, într-o altă campanie derulată în Albania. Pentru a fi iertați, Soliman (beilerbeiul Rumeliei, adică șeful părții europene a imperiului) și oștenii săi trebuie să-l readucă la ordine pe Ștefan, care refuză să plătească tribut.
Neobișnuită este și lupta, în care Ștefan își surprinde și derutează adversarii printr-o serie de manevre și trucuri, dar mai ales dimensiunea înfrângerii. Cei 50-70.000 de oșteni otomani - între care și celebrii ieniceri - sunt literalmente spulberați, apoi hăituiți și hăcuiți zile în șir prin Moldova și Țara Românească. La capătul acestei campanii, armata otomană trimisă în Moldova încetează efectiv să mai existe, lucru destul de rar în istoria Imperiului Otoman.
Victoria este colosală, prada capturată uriașă, întreaga Europă e uimită de acest succes al moldovenilor. Umilit, sultanul va porni el însuși, anul următor, într-o campanie cu o armată uriașă asupra Moldovei.
Până și evenimentele post-bătălie sunt neobișnuite. Ștefan râde de sultan, trimițându-i o solie ca să i se plângă că, fără știința acestuia, Moldova ar fi fost călcată de bande de lotri otomani pe care a avut grijă să le pună pe fugă. Ironic, domnitorul îi solicită lui Mehmed al II-lea să-i trimită pe supraviețuitori înapoi, în Moldova, ca să fie pedepsiți cum trebuie.
La rândul său, regele Matia Corvin al Ungariei trimite degrabă solii în Europa pentru a anunța că el fusese, de fapt, autorul victoriei, pentru că armata era a lui, iar Ștefan doar o condusese.
Întreaga poveste a Bătăliei de la Podul Înalt, în episodul de mai jos al podcastului „Colecționarul de Istorie“:
Foto sus: Dioramă care înfăţișează celebra bătălie cu turcii a domnitorului Ștefan cel Mare, de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475 (© Muzeului Județean „Ştefan cel Mare” din Vaslui)
Mai multe pentru tine...