Autodistrugerea Europei
Drumul spre Iad este primul dintre cele două volume scrise de istoricului britanic Ian Kershaw, care abordează istoria Europei de la 1914 până în prezent. Acest volum studiază prima jumătate a secolului XX, dominată de cele două războaie mondiale.
Cartea începe cu o privire de ansamblu a Europei înainte de Primul Război Mondial și continuă cu examinarea ”autodistrugerii pe care Europa a fost aproape de a o experimenta în prima jumătate a secolului”. Istoricul britanic analizează felul în care ”forțele primejdioase, emanate de Primul Război Mondial, au culminat, cu profunde cruzimi și distrugeri greu de imaginat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – epicentrul... și episodul determinant al istoriei zbuciumate a Europei în secolul XX”.
Cartea analizează cauzele acestei catastrofe: explozia naționalismului, revizionismul teritorial, conflictul acut de clasă și criza prelungită a capitalismului, pe care mulți contemporani o considerau terminală. Interacțiunea dintre aceste elemente a condus la de o violență fără precedent în istoria omenirii.
”De-a lungul secolului XX, Europa a parcurs drumul către infern și retur. Continentul care, vreme de un secol după 1815, s-a mândrit cu poziția sa la apogeul civilizației a căzut între 1914 și 1945 în rovinele barbarei... Aceasta a fost epoca în care Europa a purtat două războaie mondiale, a pus sub semnul amenințării chiar fundamentele civilizației și a părut închinată spre propria nimicire”, notează Ian Kershaw.
Drumul spre iad. Europa, 1914 – 1949
Autor: Ian Kershaw
Editura: Litera; număr pagini: 688; preț: 49,90 lei.