Autodistrugerea Europei  jpeg

Autodistrugerea Europei

­čôü Carte
Autor: Iulian Sîmbeteanu

Drumul spre Iad este primul dintre cele două volume scrise de istoricului britanic Ian Kershaw, care abordează istoria Europei de la 1914 până în prezent. Acest volum studiază prima jumătate a secolului XX, dominată de cele două războaie mondiale.

Cartea ├«ncepe cu o privire de ansamblu a Europei ├«nainte de Primul R─âzboi Mondial ╚Öi continu─â cu examinarea ÔÇŁautodistrugerii pe care Europa a fost aproape de a o experimenta ├«n prima jum─âtate a secoluluiÔÇŁ. Istoricul britanic analizeaz─â felul ├«n care ÔÇŁfor╚Ťele primejdioase, emanate de Primul R─âzboi Mondial, au culminat, cu profunde cruzimi ╚Öi distrugeri greu de imaginat, ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial ÔÇô epicentrul... ╚Öi episodul determinant al istoriei zbuciumate a Europei ├«n secolul XXÔÇŁ.

Cartea analizeaz─â cauzele acestei catastrofe: explozia na╚Ťionalismului, revizionismul teritorial, conflictul acut de clas─â ╚Öi criza prelungit─â a capitalismului, pe care mul╚Ťi contemporani o considerau terminal─â. Interac╚Ťiunea dintre aceste elemente a condus la de o violen╚Ť─â f─âr─â precedent ├«n istoria omenirii.

ÔÇŁDe-a lungul secolului XX, Europa a parcurs drumul c─âtre infern ╚Öi retur. Continentul care, vreme de un secol dup─â 1815, s-a m├óndrit cu pozi╚Ťia sa la apogeul civiliza╚Ťiei a c─âzut ├«ntre 1914 ╚Öi 1945 ├«n rovinele barbarei... Aceasta a fost epoca ├«n care Europa a purtat dou─â r─âzboaie mondiale, a pus sub semnul amenin╚Ť─ârii chiar fundamentele civiliza╚Ťiei ╚Öi a p─ârut ├«nchinat─â spre propria nimicireÔÇŁ, noteaz─â Ian Kershaw.

Drumul spre iad. Europa, 1914 ÔÇô 1949  

Ian Kershaw Drumul spre Iad jpg jpeg

Autor: Ian Kershaw

Editura: Litera; num─âr pagini: 688; pre╚Ť: 49,90 lei.