„Aurul și argintul antic al României”, prezentată la  Muzeul de Istorie din Târgoviște  jpeg

„Aurul și argintul antic al României”, prezentată la Muzeul de Istorie din Târgoviște

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 30 octombrie 2017

În perioada 1 noiembrie 2017 - 2 februarie 2018, expoziția temporară itinerantă „Aurul și argintul antic al României” va fi prezentată la  Muzeul de Istorie din Târgoviște - Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 1 noiembrie, începând cu orele 17:00.

„Aurul și argintul antic al României” reunește peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur şi argint, descoperite pe teritoriul României. Structura expoziţiei ilustrează, prin aceste obiecte de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, o perioadă de peste șase milenii, cuprinsă între Neo-Eneolitic şi Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch). Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria.

Acest eveniment reprezintă o șansă unică de a admira o multitudine de obiecte de patrimoniu ce fac parte din categoria Tezaur, cuprinse într-o singură expoziție.

Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu peste 32 de muzee de profil din întreaga ţară, printre care se numără și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013 și, până în prezent, expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad, Galați.

Expoziția a fost prezentată pentru prima dată în afara granițelor țării, la Debrecen, în Ungaria, în perioada iulie – octombrie 2017.