Apariție editorială: Țăranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii în Romania
Editura Polirom a publicat la finalul anului trecut volumul Țăranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii în Romania (1949-1962), de Gail Kligman și Katherine Verdery. Cartea, scrisă de doi istorici străini, este una dintre cele mai bune lucrări de istorie pe tema colectivizării din România, și a fost premiată la nivel internațional.
În 1949, regimul comunist român, aflat la începuturile sale, a dezlănțuit o intensă și brutală campanie de colectivizare a agriculturii, după modelul sovietic, într-o țară cu un pronunțat profil agrar. Gail Kligman și Katherine Verdery analizează modul în care colectivizarea a zdruncinat din temelii viața rurală, transformând comunitățile sătești tradiționale în organizații birocratice fundamentate pe „lupta de clasă”. Faptul că oameni slab pregătiți, dintre care mulți nu erau convinși de beneficiile colectivizării, aplicau pedagogii și tehnologii importate din Uniunea Sovietica a avut drept consecință acte de violență greu de controlat chiar și de liderii partidului. Autoarele arată ca vastul proces de inginerie socială nu a afectat doar proprietățile țăranilor, ci a fost crucial pentru crearea partidului-stat, a mecanismelor de conducere și a „omului nou”. Având ca surse documente de arhivă, istorii orale și date etnografice, Țăranii sub asediu aruncă o nouă lumină asupra colectivizării din Romania în epoca sovieticî.
„E cel mai cuprinzător și mai pătrunzător volum despre colectivizarea agriculturii în România. Autoarele analizează colectivizarea din toate unghiurile importante și oferă un cadru larg din care putem să judecam cauzele colectivizării și metodele folosite pentru aplicarea ei.” (Keith Hitchins)
„O extraordinară grijă de a nu vedea România pausal, toată la grămadă, ci de a o vedea cu toate nuanțele ei regionale, ecologice sau de tip de economie din diversele subregiuni sociale.” (Bogdan Murgescu)