Apari╚Ťie editorial─â: ╚Ü─âranii sub asediu  Colectivizarea agriculturii ├«n Romania jpeg

Apari╚Ťie editorial─â: ╚Ü─âranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii ├«n Romania

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 25 ianuarie 2016

Editura Polirom a publicat la finalul anului trecut volumul ╚Ü─âranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii ├«n Romania (1949-1962), de Gail Kligman ╚Öi Katherine Verdery. Cartea, scris─â de doi istorici str─âini, este una dintre cele mai bune lucr─âri de istorie pe tema colectiviz─ârii din Rom├ónia, ╚Öi a fost premiat─â la nivel interna╚Ťional. 

├Än 1949, regimul comunist rom├ón, aflat la ├«nceputurile sale, a dezl─ân╚Ťuit o intens─â ╚Öi brutal─â campanie de colectivizare a agriculturii, dup─â modelul sovietic, ├«ntr-o ╚Ťar─â cu un pronun╚Ťat profil agrar. Gail Kligman ╚Öi Katherine Verdery analizeaz─â modul ├«n care colectivizarea a zdruncinat din temelii via╚Ťa rural─â, transform├ónd comunit─â╚Ťile s─âte╚Öti tradi╚Ťionale ├«n organiza╚Ťii birocratice fundamentate pe ÔÇ×lupta de clas─âÔÇŁ. Faptul c─â oameni slab preg─âti╚Ťi, dintre care mul╚Ťi nu erau convin╚Öi de beneficiile colectiviz─ârii, aplicau pedagogii ╚Öi tehnologii importate din Uniunea Sovietica a avut drept consecin╚Ť─â acte de violen╚Ť─â greu de controlat chiar ╚Öi de liderii partidului. Autoarele arat─â ca vastul proces de inginerie social─â nu a afectat doar propriet─â╚Ťile ╚Ť─âranilor, ci a fost crucial pentru crearea partidului-stat, a mecanismelor de conducere ╚Öi a ÔÇ×omului nouÔÇŁ. Av├ónd ca surse documente de arhiv─â, istorii orale ╚Öi date etnografice, ╚Ü─âranii sub asediu arunc─â o nou─â lumin─â asupra colectiviz─ârii din Romania ├«n epoca sovietic├«.

 ÔÇ×E cel mai cuprinz─âtor ╚Öi mai p─âtrunz─âtor volum despre colectivizarea agriculturii ├«n Rom├ónia. Autoarele analizeaz─â colectivizarea din toate unghiurile importante ╚Öi ofer─â un cadru larg din care putem s─â judecam cauzele colectiviz─ârii ╚Öi metodele folosite pentru aplicarea ei.ÔÇŁ (Keith Hitchins)

ÔÇ×O extraordinar─â grij─â de a nu vedea Rom├ónia pausal, toat─â la gr─âmad─â, ci de a o vedea cu toate nuan╚Ťele ei regionale, ecologice sau de tip de economie din diversele subregiuni sociale.ÔÇŁ (Bogdan Murgescu)

taranii sub asediu colectivizarea agriculturii din romania 1949 1962 1 fullsize jpg jpeg