90 de ani de Radio România: concert aniversar la Sala Radio
RADIO ROMÂNIA împlinește 90 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate, 90 de ani de când prestigioasa instituție publică reflectă cele mai importante evenimente. La 1 noiembrie 1928 a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune – SRR, cunoscută sub numele de brand Radio România.
Pentru a răspunde cerințelor muzicale ale noii instituții și ca o concretizare a misiunii de promovare a culturii asumate de radioul public, dirijorul Mihail Jora a înființat în același an Orchestra Radio, astăzi ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, ansamblu ce aniversează așadar aceeași frumoasă vârstă de 90 de ani și care a marcat timp de aproape un secol peisajul artistic românesc!
La ceas aniversar, pe 1 noiembrie 2018 (19.00), Sala Radio - parte a radioului public și cea mai mare sală de concerte simfonice din România - va fi gazda unui concert extraordinar dedicat celor 90 de ani aniversați de Radio România și de Orchestra Națională Radio!
Sub bagheta apreciatului dirijor CRISTIAN MANDEAL, alături de ansamblul aniversat, vor evolua încă două dintre cele 6 formații muzicale ale instituției: Corul Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu) și Corul de Copii Radio (dirijor: Răzvan Rădos).
Invitatul special al serii va fi celebrul violonist român LIVIU PRUNARU - concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară de patrimoniu: Stradivarius „Pachoud”, din 1694. Alături de Orchestra Națională Radio, Liviu Prunaru va interpreta trei lucrări: Jules Massenet - Meditaţie din opera Thaïs, Gabriel Fauré – Après un rêve pentru vioară şi orchestră și Henryk Wieniawski - Poloneza în La major.
Cea de-a doua parte a serii propune publicului unul dintre cele mai mari ”hit-uri” ale muzicii clasice, celebra cantată CARMINA BURANA, compusă de Carl Orff, interpretată cu participarea soliștilor vocali DIANA ŢUGUI (soprană), ŞTEFAN von KORCH (tenor) și BALLA SÁNDOR (bariton). Pe afișul serii se regăsește și Etos I, creație semnată de compozitorul român Adrian Pop.
În pauza concertului, Editura Casa Radio marchează această aniversare prin lansarea albumului intitulat „RADIO ROMÂNIA 90. Înregistrări din Fonoteca Muzicală Radio România”. Sub această titulatură, Editura Casa Radio reunește în prim-planul cotidian străluciți reprezentanți ai generațiilor anterioare și prezente ale artei interpretative românești, precum soprana Arta Florescu, tenorul Valentin Teodorian, violonistul Alexandru Tomescu, sau dirijorii Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Carol Litvin, Tiberiu Soare, aflați la pupitrul Orchestrei Naționale și Orchestrei de Cameră Radio.
Publicul prezent este invitat, în foaierul central al Sălii Radio, să asiste la prezentarea acestui album aniversar. La eveniment va participa doamna Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio România.
Dublul-CD „RADIO ROMÂNIA 90. Înregistrări din Fonoteca Muzicală Radio România” este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie, incluzând librăriile Humanitas şi Cărtureşti.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.