Toyotomi Hideyoshi – născut fermier, servitorul poreclit «maimuță», înscăunat ca despot imperial al Japoniei jpeg

Toyotomi Hideyoshi – născut fermier, servitorul poreclit «maimuță», înscăunat ca despot imperial al Japoniei

În anul 1537 , în provincia Owari, într-o familie de țărani ashigaru, s-a născut un băiat care va schimba definitiv destinul Japoniei. Tatăl său , Yaemonm, i-a dat numele de Hiyoshi-maru (Gratificația Soarelui). Când a crescut, a fost trimis să studieze la templu, dar a fost respins.

Acesta a pornit într-o aventură, alăturându-se clanului Imagawa unde a muncit ca servitor pentru un conducător local, apoi pentru un daimyo din provincia Suruga. În 1558, s-a alăturat clanului Oda ca ashigaru, ca ulterior să ajungă cărăușul de sandale personal al lui Oda Nobunaga, fiind poreclit „maimuță” de acesta. A participat la repararea castelului Kiyosu și a manageriat o bucătărie. În 1561, s-a căsătorit cu One și a continuat să se ocupe de construirea fortului Sunomata. Fiindcă s-a dovedit un bun negociator și pentru că a contribuit la victoria clanului Oda asupra clanului Saito prin a se infiltra în castelul Inabayama în 1567, a primit numele de Hashiba Hideyoshi, ajungând în grațiile lui Oda Nobunaga. A primit trei prefecturi sub stăpânirea sa și s-a preocupat de aprovizionarea cu arme de foc. În 1581, un eveniment tragic avea să-l aducă la putere, devenind unul dintre cei mai mari despoți ai Japoniei.

În 1582, cea mai mare parte teritorială a Japoniei era sub controlul absolut al lui Nobunaga. A decretat standardizarea unităților de măsură, a elaborat legi fiscale și comerciale, a diminuat puterea breslelor locale și i-a sprijinit pe negustori. A primit cu mare cinste negustori europeni și le-a făcut multe favoruri preoților iezuiți.

Hideyoshi s-a apucat de invadat provincia Bitchu și a asediat castelul Takamatsu ce era vital pentru clanul Mori, trimițând întăriri. Hideyoshi, copleșit, a cerut întăriri de la Nobunaga. Cu toate că nu avea nevoie de întăriri, dar pentru un anumit motiv, le-a cerut. S-ar putea spune că Hideyoshi era invidiat și urât de generalii săi subordonați din cauza ascensiunii sale în ierarhie. Nobunaga l-a trimis pe Akechi Mitsuhide și trupele sale să-l sprijine pe Hideyoshi. Dar aflat la templul Honno-ji, Nobunaga a fost surprins și înconjurat de trupele lui Mitsuhide care plănuise o lovitură de stat. Nobunaga a incendiat templul și alături de apropiații săi, și-a făcut seppuku, iar fiul său, Nobutada, înconjurat și el de trupe, și-a făcut și el seppuku la alt templu apropiat.

Hideyoshi a jurat răzbunare pentru moartea lordului său iubit și că-i va nimici pe trădători. A încheiat pace cu clanul Mori și a pornit cu 40.000 de trupe să-l învingă pe Akechi în Bătălia de la Yamazaki, care avea trupe de 18.000 de oameni.

Hideyoshi a ales Muntele împădurit Tennozan ca punct strategic pentru controlarea drumului spre Kyoto și a trimis un detașament pentru a-l securiza, iar el avea să comande forțele majore la Yamazaki. Ajungând acolo, a trimis numeroși ninja în tabăra lui Mitsuhide ca să-i incendieze corturile și să producă panică și confuzie.

1  Batalia de la Yamazaki jpg jpeg

Bătălia de la Yamazaki

În dimineața următoare, luptele s-au declanșat între cele două armate. Forțele lui Mitsuhide au fost respinse de focurile archebuzelor, iar Hideyoshi și-a trimis flancul drept să traverseze râul și să atace liniile inamice. Curând, i s-a alăturat și flancul stâng, având suport de pe Muntele Tennozan. Trupele lui Mitsuhide s-au retras. Mitshuide însuși s-a refugiat în orașul Ogurusu, unde a fost capturat și ucis de de bandiți cu o suliță din bambus , deși alte zvonuri spun că s-a ascuns și și-a început viața de preot. Hideyoshi s-a proclamat succesor al lui Nobunaga și toate teritoriile stapnite de Oda au intrat sub controlul său, folosindu-se de victoria dobândită.

În întâlnirea de la Kiyosu, unde se discuta despre succesiune, Hideyoshi l-a respins pe Oda Nobutaka, cel de-al treilea fiu al lui Nobunaga, cel care era succesorul aparent, și l-a propus în schimb pe Oda Hidenobu, cel mai tânăr fiu al lui Nobunaga, pe care să-l folosească ca pe o marionetă. Având suport, Hideyoshi și-a securizat influența asupra clanului. Tensiunile au escaladat dintre Hideyoshi și Katsuie, unul din marii generali ai lui Nobunaga.

Astfel, în mai 1583, s-a desfășurat bătălia de la Shizugatake, unde Shibata Katsuie și Sakuma au coordonat atacuri simultane asupra seriei de fortărețe conduse de Hideyoshi. După câteva ciocniri, armata lui Hideyoshi a respins trupele lui Sakuma înapoi către fortăreața Kitanosho, unde era situat Katsuie. Castelul a fost înconjurat de trupele lui Hideyoshi. Katsuie a decis să moară alături de familia sa, așa că a incendiat castelul și a efectuat seppuku.

Iată cum s-a ajuns că Hideyoshi însuși să fie părtaș la lovitură de stat asupra conducerii clanului Oda. Consolidându-și puterea, întreg clanul Oda a fost subjugat. Cu toate astea, Hideyoshi a continuat să-și manifeste iubirea față de Oda Nobunaga, inventând legende și mituri despre faptele sale mărețe și creând un cult al personalității sale. El însuși se lăuda că atunci când era un biet servitor loial al lui Nobunaga. A construit într-un ritm grabnic Castelul Sunomata într-o singură noapte atunci când forțele Oda asediau Castelul Ianabayama sau înflorea bătăliile duse de Nobunaga cum își nimicea adversarii cu forțe inferioare numeric. Ce-i drept, a fost o mișcare bună fiindcă și-a securizat puterea pe spatele legendei lui Nobunaga.

2  Castelul Osaka jpg jpeg

În 1583, Hideyoshi a ordonat construirea castelului Osaka (foto) pe ruinele templului Ishiyama Hongan-ji distrus de Nobunaga după ce i-a învins pe Ikko-ikki, sperând să eclipseze grandoarea castelului Azuchi.

Fiul lui Nobunaga, Oda Nobukatsu, a purtat dușmănie față de Hideyoshi după ce acesta l-a obligat să-i plătească omagiu. S-a aliat cu Tokugawa Ieyasu, fostul partener de nădejde al lui Nobunaga, și au pornit să se războiască cu Hideyoshi cu 18.000 de soldați în 1584. Hideyoshi și-a trimis generalii și 40.000 de oameni să înfrunte rebeliunea. O serie de lupte au fost duse la Komaki și Nagakute unde Tokugawa a purtat o victorie tactică strălucitoare. Dar s-a ajuns la un armistițiu. Hideyoshi a încheiat pace cu Nobukatsu, și și-a trimis sora și mama ca ostatice lui Tokugawa. Ieyasu a fost de acord în cele din urmă să-i devină vasal lui Hideyoshi.

Deși Shogunatul Ashikaga a fost desființat în 1573, Hideyoshi nu a aspirat la titlul de Shogun. A făcut aranjamente pentru a fi adoptat de clanul Fujiwara pentru ca în 1585 să fie numit Kampaku (Regentul Imperial). În 1586, Hideyoshi a redenumit clanul Fujiwara în Toyotomi. Şi-a construit un palat luxos, Jurakudai, în 1587, și l-a încântat pe împăratul de atunci, Go-Yozei. Hideyoshi a subjugat provincia Kii și a cucerit Shikoku aflat sub stăpânirea clanului Chosokabe, apoi a preluat control asupra provinciei Etchu și a cucerit Kyushu.

În 1587, Hideyoshi a dat interdicție la toți misionarii creștini din Kyushu pentru a impune control asupra lorzilor creștinați. A continuat totuși comerțul cu europenii. În 1588, a ordonat confiscarea armelor de foc și săbiilor deținute de țărani sub pretextul de a preveni rebeliunile și crimele. Săbiile țăranilor au fost topite pentru a fi turnate statui cu Buddha.

A separat clasele de țărani de clasa meseriașilor, negustorilor și de clasa samurailor. Samuraii erau ținuți departe de sate, fiind repartizați prinților prin jurăminte de supunere. A interzis de asemenea urcarea în ierarhie. Țăranul născut țăran trebuia să moară țăran, negustorul născut negustor trebuia să moară negustor, la fel și samuraiul. Ironic, Hideyoshi s-a născut într-o familie de țărani.

A coordonat operațiuni de topografiere a țării pentru a reorganiza provinciile și reședințele de familie. A unit satele în unități de producție și a calculat valoarea impozitelor pentru tot satul.

În 1590, Hideyoshi a condus asediul asupra castelului Odawara în cadrul campaniei de eliminare a clanului Hojo ce reprezentau o amenințare la puterea să. Timp de câteva luni a durat asediul. 80.000 de apărători ai castelului rezistau în fața a unor trupe în număr de 200.000. Totuși, samuraii lui Hideyoshi se distrau mai mult decât luptau: petreceau cu concubine, prostituate, muzicanți, acrobați și jongleri. Apărătorii cetății dormeau cu archebuzele și armurile pe ei. Astfel, asediul s-a bazat mai mult pe înfometarea apărătorilor cetății. După trei luni, trupele Hojo s-au predat.

Tokugawa Ieyasu a primit pământurile clanului Hojo drept recompensă. După capturarea castelului Odawara, Hideyoshi a învins trupele Hojo din avanposturile lor din Hachioji, Yorii și Shizuoka. Tot în același an, Hideyoshi a asediat castelul Oshi din provincia Musashi, ultimul bastion de apărare al clanului Hojo unde se aflau 3.000 de apărători, în mare parte țărani și locuitori de rând. Toyotomi Hideyoshi l-a însărcinat pe Ishida Mitsunari să se ocupe de acest asediu, oferindu-i comanda a 23.000 de soldați. Trupele lui Hideyoshi, folosind aceeași tactică ca la asediul castelului Takamatsu, a profitat de ploile torențiale, a deschis digul și a deviat curenții râului direct spre cetate, inundând totul în jur. Apărătorii cetății, înfometați și izolați, s-au predat.

Toyotomi Hideyoshi devenise conducătorul absolut al Japoniei, visând să fondeze un nou Shogunat pentru familia sa.

În februarie 1591, Hideyoshi i-a ordonat lui Sen no Rikyu, un maestru al ceremoniei ceaiului sub comanda lui Nobunaga, să se sinucidă. Nu se știe motivul, dar e posibil ca Sen no Rikyu să fi fost un opozant al regimului instaurat de Hideyoshi. 

În septembrie 1591, moștenitorul desemnat, Tsurumatsu, fiul lui Hideyoshi, a murit, rezultând tensiuni dinastice. După moartea fratelui său, Hideyoshi și-a numit nepotul, Hidetsugu, ca moștenitor, adoptat în ianuarie 1592. Hideyoshi a demisionat din funcția de kampaku pentru a fi numit taiko (regent retras) pentru ca funcția sa fie preluată de Hidetsugu. În 1593, nașterea celui de-al doilea fiu, Hideyori, a provocat probleme de succesiune. Hideyoshi și-a exilat printr-un act nebunesc nepotul și fiul pe Muntele Koya și le-a ordonat amândurora să se sinucidă în august 1595. Membrii familiei lui Hidetsugu care n-au urmat exemplul au fost uciși la Kyoto, inclusiv 31 de femei și mulți alți copii.

Sănătatea lui Hideyoshi se deteriora, cu toate că încă avea ambiții mari, visând să realizeze dorința lui Nobunaga, aceea de a cuceri China prin a invada Coreea. Astfel, a declanșat un război de proporții cu Coreea și China Dinastiei Ming care a durat 6 ani (1592-1598), implicându-se zeci de generali și sute de mii de trupe. Această expediție în Coreea avea să fie unul dintre cele mai costisitoare eșecuri militare din secolul al XVI-lea, rezultând aproximativ 1 milion de morți.

4  Invadarea Coreeii jpg jpeg

Invadarea peninsulei Coreea 

În prima campanie, Hideyoshi l-a numit pe Ukita Hideie ca mareșal și i-a ordonat să-și mute trupele în Peninsula Coreeană în aprilie 1592. Konishi Yukinaga a ocupat Seoul, capitala dinastiei Joseon din Coreea . După ce Seul a căzut , comandanții japonezi au organizat un consiliu de război la Seoul și au stabilit ținte de subjugare de către fiecare corp . În numai patru luni, forțele lui Hideyoshi au intrat în Manciuria și au ocupat o mare parte din Coreea. Regele coreean Seonjo de Joseon a scăpat în Uiju și a cerut intervenție militară din partea Chinei. În 1593, Împăratul Wanli al Ming China a trimis o armată sub comanda generalului Li Rusong pentru a bloca invazia japoneză planificată a Chinei și a recuceri peninsula coreeană. Armata Ming alcătuită din 43.000 de soldați condusă de Li Ru a atacat Phenian. La 7 ianuarie 1593, forțele de salvare ale lui Ming din Li au recucerit Phenianul și au înconjurat Seoul, dar Kobayakawa Takakage, Ukita Hideie, Tachibana Muneshige și Kikkawa Hiroie au câștigat bătălia de la Byeokjegwan în suburbiile Seulului.

La sfârșitul primei campanii, flota năvală japoneză a fost distrusă de către flota coreeană aflată sub comanda amiralului Yi Sun-sin. Acest fapt a pus capăt visului Japoniei de a cuceri China.

După câțiva ani de negocieri, Hideyoshi l-a numit pe Kobayakawa Hideaki să conducă o nouă invazie a Coreei, dar eforturile lor în peninsulă au avut mai puțin succes decât în prima invazie. Trupele japoneze au rămas blocate în provincia Gyeongsang. În iunie 1598, forțele japoneze au respins mai multe ofensive chineze în Suncheon și Sacheon, dar nu au reușit să facă progrese suplimentare, deoarece armata Ming s-a pregătit pentru un atac final. Coreenii au hărțuit continuu forțele japoneze prin războaie de gherilă. În timp ce lupta lui Hideyoshi la Sacheon a fost o victorie majoră japoneză, toate cele trei părți ale armatei sale au fost epuizate. Hideyoshi i-a transmis comandantului japonez din Coreea: "Nu-i lăsa pe soldații mei să devină stafii într-o țară străină.”

Pe 5 februarie 1597, ca un ultim act maniac, Hideyoshi a ordonat crucificarea a 26 de creștini la Nagasaki drept exemplu pentru japonezii care se convertesc la creștinism.

3  Cei 26 de martiri jpg jpeg

Toyotomi Hideyoshi a murit pe 18 septembrie 1598, moartea sa fiind ținută secretă o vreme de Consiliul celor Cinci pentru a menține moralul ridicat pentru japonezii aflați în retragere din Coreea. Consiliul celor cinci regenți, dar care n-au putut guverna din cauza ambițiilor unui singur om – Tokugawa Ieyasu.