Tokugawa Ieyasu sau cum s-a născut primul Shogun
Tokugawa Ieyasu a fost unul dintre cele mai importante personalităţi ale Japoniei, fiind un conducător militar şi un om de stat de excepţie, şi care a pus bazele dinastiei Tokugawa.
Ieyasu este născut în anul 1542 în provincia Mikawa, sub numele de Matsudaira Takechiyo, fiind fiul lordului local de acolo. Perioada în care Takechiyo se naşte este una măcinată de conflicte interne. Lorzii locali în cautarea supunerii unor teritorii cât mai mari reuşiseră să ducă la izbucnirea unui război civil ce avea să dureze aproape un secol.
Copilăria unui fiul de lord nipon
În perioada în care s-a născut, faptul ca era fiul unui lord nu era un motiv de bucurie. Astfel de la o vârstă foarte frageda este implicat involuntar în probleme ce măcinau Japonia. La 4 ani este trimis ca prizonier la Imagawa pentru întarirea unor relaţii de alianţă cu vecinii provinciei Mikawa şi este crescut şi educat departe de familia sa.
După moartea tatălui său devine conducătorul familiei Matsudaira, iar în 1567 se aliază cu Oda Nobunga un vecin puternic. Tot în această perioada îşi schimba numele în Tokugawa Ieyasu, numele sub care va fi cunoscut în istorie.
Cum ajunge Ieyasu Tokugawa primul Shogun
Astfel Ieyasu aliat cu Nobunga petrece aproximativ 15 ani în campanii militare prin intermediul cărora reuşeşte să-şi impună autoritatea şi influenţa, câştigând totodată un mare prestigiu militar.
În anul 1582 Oda Nobunga este asasinat, iar urmaşul sau Toyotomi Hideyoshi păstrează alianţa cu Tokugawa Ieyasu împingându-l pe acesta spre estul Japoniei, pe când vestul tarii era controlat de Ishia Mitsunari, unul dintre principalii adversari ai lui Tokugawa şi comandantul Armatei de Vest. Moartea lui Toyotomi Hideyoshi aduce un război deschis între cei doi rivali. Într-o campanie in Coreea, în anul 1600, are loc bătălia de la Sekigahara unde Ieyasu învinge definitiv Armata de Vest. Supremaţia Japoniei era acum în mâinile lui Ieyasu Tokugawa.
În anul 1603 împăratul Go-Yozei îi confera titlul de Shogun (conducător militar) şi în acest mod Japonia era acum unita sub controlul militar suprem al lui Tokugawa Ieyasu, suveranul bucurându-se doar de titlu onorific.
În timpul în care a condus Japonia, Ieyasu a reuşit să modifice ţara prin diferitele decizii pe care le-a luat. Mutarea atentiei lui in est a dus la dezvoltarea incredibila a unui oras pana atunci neisemnat:Edo. Această urbe, care va da şi numele perioada dinastiei Tokugawa, va deveni mai tarziu Tokyo. Faptul că lorzii locali sunt nevoiti sa rezideze in Edo duce la inflorirea comertului si a drumurilor in aceasta zona. Orasul se dezvolta uimitor de repede, iar la sfarsitul secolului al XVIII-lea, Edo era cel mai mare oraş din lume, având o populaţie de 1 milion de oameni pe când Osaka şi Kyoto aveau doar 300 000 de locuitori.
De ce a ajuns să fie interzis creştinismul în Japonia medievală
De asemenea Ieyasu isi pune amprenta pe viata religioasa. Dupa revolta din Shimabara condusa de un preot crestin, această religie este interzis. Astfel in 1612 se elibereaza primul decret anti-crestin.
Astfel, principala religie în Japonia a devenit confucianismul, care era in viziunea lui Ieyasu filosofia conducatorilor. Aceasta filosofie ajuta atât la la dezvoltarea scolilor si a universitatilor din Japonia (în timpul dinastiei Tokugawa fiecare regiune avea universtitatea proprie), cât şi la stabilirea sistemului social de valori.
Acesta cunoaşte o modificare semnificativă dupa modelul lui Hideyoshi. Sistemul social erau impartit astfel:shi – razboincii 10% din populatie, no – fermierii, ko – mestesugarii, care erau pe aceeasi treapta cu fermierii, sho – negustorii 85% din populaţie, iar ultimele 5 procente erau fostmate din aristocrati şi preoti. Aceasta impartire era in acord cu doctrina oficiala si anume confucianismul.
Tokugawa Ieyasu a luptat pentru stabilitatea politică a Japoniei, dar şi pentru dezvoltarea ei economică, incurajând legaturile cu Europa. Abia dupa moartea sa in timpul altor shoguni Tokugawa, Japonia devina ostila fata de tot ce este strain si din 1639 practic se izoleaza taind orice legaturi comerciale cu alte tari.
La 17 Aprilie 1616 Tokugawa Ieyasu moare lasand in urma sa o dinastie ce avea sa conduca Japonia timp de 250 de ani. Mai tarziu este zeificat si i se va ridica la Nikko un mauselou.