┼×tefan Iordache: Cred c─â exist─â ceva deasupra actorului ceva care ne ajut─â s─â dep─â┼čim orice greut─â┼úi s─â uit─âm orice durere c├ónd p─â┼čim pe scen─âÔÇŁ jpeg

┼×tefan Iordache: Cred c─â exist─â ceva deasupra actorului ceva care ne ajut─â s─â dep─â┼čim orice greut─â┼úi s─â uit─âm orice durere c├ónd p─â┼čim pe scen─âÔÇŁ

­čôü Biografii
Autor: Dumitru-Alexandru Filimon

Scena unui teatru ajunge ├«n timp s─â defineasc─â via┼úa unui actor. V─âzut prin lentilele istoriei, scena ┼či actorul sunt oglinda aceluia┼či destin. ┼×tefan Iordache a debutat pe scena Teatrului Nottara ├«n 1965 cu spectacolul Tigru. Al─âturi de Ileana Predescu acesta a interpretat un rol(Ben) plin de emo┼úie ┼či de o acurate┼úe artistic─â cu totul aparte. ├Än timp, spectacolul a devenit unul de mare succes pe scena bucure┼čtean─â. Spectacolele lui ┼×tefan Iordache au curs ├«n urm─âtorii ani 1965-1985, respectiv: Omul care ┼či-a pierdut omenia de Horia Lovinescu, Au fost odat─â dou─â orfelinate de Adolphe Philippe D`Ennergy, O noapte furtunoas─â de Ion Luca Caragiale, Amintirile Sarei Bernhardt de John Murrell, Timon din Atena de William Shakespeare etc. 

├Än anul 1994 ┼×tefan Iordache a revenit pe scena Nottara pentru a juca ├«n spectacolul Prin┼úul negru de Iris Murdoch. Din distribu┼úia din acele timpuri amintim actorii: Victoria Cocia┼č, Constantin Cotimanis, Dana Dogaru, Ion Haiduc, Alexandru Jitea, Justian Radu, Cristian Julian Stoica ┼či Camelia Zorlescu.

├Än interviul lui Constantin Fuga┼čin din revista Teatrul, num─ârul din decembrie 1987, actorul Stefan Iordache pove┼čte┼čte ┼či despre experien┼úa sa pe scena Teatrului Nottara ┼či despre destinul unui spectacol prin prisma voca┼úiei de actor.

Printul negru   stefan Iordache Dana Dogaru jpg jpeg

ÔÇ×Nu m-a interesat niciodat─â ideea de vedet─â. Sarcina mea se consum─â pe scen─â. C├ónd am intrat la Nottara nu ├«ndr─âzneam s─â scot o vorb─âÔÇŁ, m─ârturisea Iordache.

ÔÇ×E divin─â meseria de actor deoarece nu te po┼úi repeta sear─â de sear─â. Nici-un spectacol nu seam─ân─â cu altul pentru c─â nici eu cel de azi nu sem─ân cu cel de ieri. Nottara-ul lui Lovinescu a avut un rost ├«n via┼úa mea. Cred c─â exist─â ceva deasupra actorului ceva care ne ajut─â s─â dep─â┼čim orice greut─â┼úi s─â uit─âm orice durere c├ónd p─â┼čim pe scen─âÔÇŁ, se confesa ┼×tefan Iordache ├«n interviul din 1987.

Actri┼úa Victoria Cocia┼č a povestit ├«ntr-un scurt interviu despre ├«nt├ólnirea cu ┼×tefan Iordache ┼či cu colegii de scen─â de la acea vreme care jucau ├«n Prin┼úul negru.

Cum a fost experienţa din acest spectacol pentru dumneavoastră?

Sunt mul┼úi colegi de-ai no┼čtri care au format istoria Teatrului Nottara ┼či care sunt acum ├«n alte teatre. Ar trebui s─â-i onor─âm ┼či s─â-i invit─âm la aceast─â mare s─ârb─âtoare. S─â nu-i uit─âm pe Dana Dogaru, Hora┼úiu M─âl─âele, Ion Dichiseanu, Valentin Teodosiu. Mare parte a vie┼úii lor a fost aici la Nottara. A fost o perioad─â de glorie artistic─â a teatrului.

Am jucat ├«n ÔÇ×Prin┼úul negruÔÇŁ al lui Irish Murdoch al─âturi de ┼×tefan Iordache ┼či de ceilal┼úi colegi ai mei. Iordache este parte a istoriei Nottara. El f─âcuse ┼či un Hamlet celebru pe scen─â aceasta. Eu nu eram atunci ├«n Nottara. ÔÇ×Prin┼úul negruÔÇŁ a fost unul dintre spectacolele care s-a jucat aproximativ opt ani cu peste 100 de reprezenta┼úii.

Cum era ┼×tefan Iordache?

┼×tefan Iordache era un mare actor care era ┼či foarte generos, spiritual, cald ┼či sensibil. Eu m-am ├«n┼úeles foarte bine cu el ┼či nu numai eu. Se ├«n┼úelegea bine ├«n general cu toat─â lumea. Fiind o persoan─â extrem de sensibil─â avea foarte multe ciud─â┼úenii ca s─â zic a┼ča. Avea ni┼čte ritualuri pe care ┼či le respecta. El era ├«ntotdeauna ├«n cabin─â cu dou─â ore ├«nainte de spectacol indiferent c─â juca table sau ┼čah sau c─âr┼úi cu oamenii din teatru, cu oamenii de la ┼čcen─â sau se odihnea sau repeta. Niciodat─â nu venea mai t├órziu de dou─â ore de ├«nceperea spectacolului. Nu se urca niciodat─â ├«n avion f─âr─â s─â vorbeasc─â mai ├«nt├ói cu o anumit─â persoan─â c├ónd plecam ├«n turnee.

ÔÇ×Aveam seri pe care le petreceam la ┼×arpele Ro┼ču ├«mpreun─âÔÇŁ

Avea supersti┼úii de genul acesta. To┼úi avem. To┼úi arti┼čtii au ciud─â┼úeniile lor. ┼×tefan era o persoan─â deosebit de cald─â ┼či de sensibil─â. Avea ├«n acela┼či timp ┼či mult umor ┼či era ┼či sarcastic. Mi-e foarte dor de ┼×tefan Iordache. ├Ämi amintesc cu mare drag de acea perioad─â. Era o perioad─â ├«n care r─âm├óneam mult dup─â repeti┼úii. Dup─â repeti┼úiile de la Prin┼úul negru eram noi, eu cu ┼×tefan, cu Dana Dogaru, Bebe Cotimanis ┼či restul. Aveam seri care le petreceam la ┼×arpele Ro┼ču ├«mpreun─â. Am fost o echip─â foarte sudat─â. Pe vremea aceea nu alerga lumea at├ót de mult dup─â bani. Nu fugeau foarte repede acas─â dup─â repeti┼úii. R─âm├óneam, discutam! Totdeauna o echip─â care repeta ├«ntr-o anumit─â perioad─â se suda. Oricum st─âteam mult mai mult timp dec├ót se st─â ├«n ziua de ast─âzi. ├Än prezent, fiecare fuge ├«n diverse direc┼úii ca s─â tr─âiasc─â decent. Condi┼úia artistului este s─â alergi dup─â un proiect sau altul. Altfel nu po┼úi tr─âi decent.

Cum vă simţiţi acum după atâta vreme?

Eu m─â simt foarte bine. Anii mei prefera┼úi ├«n via┼úa mea au fost ├«ntre 30 ┼či 45 de ani. Au fost plini ┼či de activitate artistic─â ┼či de oameni ┼či de tot ce vrei. Au fost ani foarte frumo┼či. Am avut o via┼ú─â plin─â, bogat─â ┼či m─â simt ┼či acum ca la v├órsta aia. Eu ├«nc─â nu am dep─â┼čit perioada de 40 ┼či ceva. Am r─âmas cam acolo... deocamdat─â.

Alexandru Filimon ÔÇô jurnalist ┼či secretar literar ÔÇô Teatrul Nottara