Pe urmele Papei Ioan Paul al II-lea în Polonia – traseu cultural și spiritual
Papa Ioan Paul al II-lea a fost o personalitate influentă pentru istoria lumii întregi, dar în special a Europei. Dorința sa de pace și schimbare, dragostea nemărginită pentru semeni și credința absolută l-au transformat într-un ambasador al iubirii și dreptății, dovadă stând cei aproape 27 de ani de pontificat. Polonia, țara sa natală, poartă astăzi cu mândrie memoria singurului Papă polonez devenit Sfânt.
Scurt istoric. Născut la data de 18 mai 1920, a fost botezat pe 20 iunie 1920, în biserica din orașul polonez Wadowice, unde primea numele de Karol Józef Wojtyła. Fiind cel mai mic dintre frați, trăiește de-a lungul timpului tragedie după tragedie: sora lui moare înainte de nașterea acestuia, mama lui decedează pe când el avea doar 9 ani, urmată de fratele său la 4 ani după, iar în anul 1941 decedează și tatăl lui.
Urmează liceul în Wadowice, iar apoi facultatea în Cracovia, unde studiază literatura și filosofia. Urmează Seminarul Teologic, iar în noiembrie 1946 este hirotonit preot, urmând ca în 1948 să obţină doctoratul în teologie. La 4 iulie 1958 Papa Pius XII îl numește episcop auxiliar de Cracovia, iar Papa Paul al VI-lea îl desemnează mai întâi arhiepiscop de Cracovia în 1964, apoi cardinal, în 1967.
La 16 octombrie 1978, după decesul Papei Ioan Paul I, conclavul cardinalilor îl alege al 263-lea succesor al Sfântului Petru, fiind primul papă polonez din istorie şi primul papă de altă origine decât cea italiană, de la Papa Adrian al VI-lea (anul 1522). Mandatul său de Papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei începe oficial la 22 octombrie 1978.
S-a stins la 2 aprilie 2005, în Duminica Milostivirii Divine, după aproape 27 de ani de Pontificat, al treilea cel mai lung din istorie, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 de ani) și a lui Pius al IX-lea (31 de ani), şi a fost înmormântat la 8 aprilie 2005, în cripta de sub Basilica San Pietro din Roma.
La 1 mai 2011, Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea.
Traseu cultural.
Viaţa şi Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea s-au întrepătruns cu schimbările istoriei. Papa a supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial, a depăşit două regimuri totalitare - nazism şi stalinism - şi a contribuit la căderea Zidului Berlinului, care a marcat prăbuşirea comunismului în Europa şi reunificarea continentului. Papa Ioan Paul al II-lea a fost un susţinător declarat al mişcării anti-comuniste din ţara sa natală, ceea ce i-a atras un val imens de simpatie din Europa Centrală şi de Est. Niciodată nu a uitat de țara sa natală de care era îndragostit și unde se întorcea ori de câte ori avea ocazia. Astăzi, Polonia îi dedică un întreg altar de mulțumire și adorare.
Mănăstirea Jasna Gora – Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului
Czestochowa este , incepand din secolul al XV-lea , cel mai vizitat loc de pelerinaj din Europa Centrală și de Est. Mănăstirea Jasna Gora deține cel mai reprezentativ simbol al Poloniei, pentru care milioane de vizitatori sosesc din lumea întreagă, și anume icoana Maicii Domnului.
Legendele spun că autorul ei este chiar Sfântul Evanghelist Luca, care a pictat-o pe Sfânta Maria pe o bucată de lemn de chiparos luată din casa unde a copilărit Iisus. Foarte fericită, la final ar fi spus: "Harul meu să o însoțească oriunde va merge". O altă legendă spune că în anul 1430, trupele barbare au atacat mănăstirea, încercând să fure icoana. Icoana a devenit aşa de grea încât au scăpat-o din mâini şi nu au mai putut-o ridica. Furioşi, au folosit o sabie pentru a lovi faţa Mariei şi apoi au fugit văzând că aceasta începuse să sângereze. Deşi icoana a fost restaurată, loviturile de sabie de pe faţa Fecioarei Maria nu au putut fi şterse.
Supranumită și “Madona Neagră”, icoana prezintă o particularitate aparte ușor de recunoscut, nuanța mai întunecată care se presupune că a fost dată de supraviețuirea acesteia la un incendiu de proporții.
Mănăstirea Jasna Gora l-a primit în anul 1979, pe primul papă polonez Ioan Paul al ll-lea, care veenise în vizită în țara sa natală, unde a dat și semnalul luptei impotriva comunismului.
Înaine de a se stinge din viață, acesta a trimis călugărilor de la Mănăstirea Jasna Gora două coroane de aur pentru icoana Fecioarei Maria, împreuna cu o scrisoare în care spunea: “Încredințez patria noastră natală, întreaga Biserică și pe mine însumi protecției ei materne”.
Lagărul Auschwitz Birkenau
Muzeul „Auschwitz-Birkenau” din Polonia, aflat în patrimoniul mondial UNESCO, este vizitat de milioane de turişti din toate colţurile lumii. Auschwitz este locul unde peste 1,1 milioane de persoane şi-au găsit moartea după punerea în practică a Holocaustului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este cunoscut ca cel mai mare lagăr de exterminare nazist. Astăzi este un complex muzeal vizitat de milioane de turişti, din toate colţurile lumii.
Tabăra Auschwitz I se află chiar în oraşul polonez Oswiecim, iar Tabăra de Auschwitz II-Birkenau este la aproximativ doi kilometri de oraş, în satul Brzezinka. În cele două tabere, au fost deportate 1,3 milioane de persoane. Numărul celor decedaţi este destul de greu de stabilit, dar se estimează că aproximativ 1,1 milioane de persoane.
Ţările comuniste şi oameni de toate naţionalităţile, conducători de state şi disidenţi, catolici şi non-catolici au sesizat faptul că efectele comunismului erau lipsite de putere în faţa Papei venit din Polonia. Papa Ioan Paul al II-lea intimidase puterea Sovietelor la vremea respective.
Comunismul nega dreptul la proprietate privată şi la gândire proprie, deţinând majoritatea proprietăţilor fizice – fabrici, ferme, instituţii, case – şi monopolul vieţii intelectuale, axată pe ideea că ştergerea istoriei va însemna dispariţia identităţii naţionale. Ioan Paul al II-lea a promovat valorile creştinismului, libertatea religioasă şi cultul istoriei, al tradiţiei în primul rând creştine, sub ameninţarea regimului totalitarist, care urmărea să zdrobească orice formă de protest.
Wadowice – locul de naștere al Papei Ioan Paul al II-lea
Locul de naștere al lui Karol Józef Wojtyła, orășelul polonez Wadowice păstrează astăzi amintirea vie a acestuia. Biserica unde acesta a fost botezat a devenit un simbol al localității, precum și casa unde a copilărit care a fost transformată în muzeu în anul 1984. Turiștii care îi trec pragul pot afla mai multe despre viața lui Ioan Paul al II-lea. Colectia muzeului include obiecte personale ale Papei, precum si ceasul de la Vatican care s-a oprit la ora exacta la care Papa Ioan Paul al II-lea a murit si Biblia poloneză din care i s-a citit inainte de a-si da ultima suflare.
Până pe vârful Skrzyczne
Bielsko-Biala este locul unde a trăit și a activat ca medic fratele lui Ioan Paul al II-lea, Edmund Wojtyla. Acesta a lucrat în cadrul unui spital din municipiu, unde în final a și decedat, contactând scarlatină de la unul din pacienții săi. Astăzi, spitalul poartă numele lui.
Papei Ioan Paul al II-lea îi făcea placere să se intoarcă ori de câte ori avea ocazia în acest loc de suflet. Un lucru pe care obișnuia să îl facă erau trasee montane. Aceste excursii erau de fapt un mod de pelerinaj spiritual, dar și de petrecere a timpului liber prin activitatea preferată, și anume skiatul.
Traseul până în vârful muntelui Skrzyczne (1257m) rămâne unul dintre cele mai cunoscute, frecventat de turiști în special în perioada verii. Cei care vor să descopere pas cu pas și să meargă la propriu pe urmele Papei Ioan Paul al II-lea, aleg să urmeze drumul care duce până în varful Skrzyczne, un traseul deloc ușor.
Papa Ioan Paul al II-lea a călătorit pe următoarele trasee:
- 1953: Bielsko - Jawor - Błatnia - Klimczok - Bystra;
- 1954: Andrychów - Triple - Madohora - by train to Zwardonia - Tyniok - Przysłop - Barania Gora - Malinowska Skala - Salmopol - Klimczok;
- 1954: Bielsko - Klimczok - Skrzyczne - Barania Góra - Zwardon - Wielka Racza and Bielsko - Jawor - Czupel - Błatnia.
- 1957: Bielsko - Szyndzielnia - Klimczok - Błatnia - Szczyrk - Skrzyczne - Szczyrk;