Monocromatica excentric─â  Karl Lagerfeld, mo┼čtenitorul casei Chanel jpeg

Monocromatica excentric─â. Karl Lagerfeld, mo┼čtenitorul casei Chanel

C─âma┼č─â alb─â, impecabil─â, cu guler ├«nalt, rafinat. Ochelari mari, negri, geometrici, indispensabili. P─âr alb-argintiu, meticulos str├óns la spate. M─ânu┼či din piele ÔÇô accesoriu obligatoriu al elegan┼úei rebele. Bijuterii ├«n stilul lui Henric al VIII-lea, dar ┼či din gama sobrului gotic sau al complicatului art-deco. Acesta este portetul robot al extravagan┼úei monocrome, care, de o jum─âtate de veac, s-a impus ├«n lumea modei:Karl Lagerfeld.

Citește și: A murit celebrul designer Karl Lagerfeld. Directorul creativ Chanel avea 85 de ani

Persoan─â ciudat─â pentru mul┼úi, excentric─â pentru al┼úii, Karl Lagerfeld a adus ├«n mod─â din originalitatea sa, reinvent├ónd tradi┼úionalul. De asemenea, principiile ┼či cuno┼čtin┼úele vaste din domeniile artei se observ─â cu fine┼úe ├«n crea┼úiile sale. ├Äntr-o lume at├ót de schimb─âtoare precum cea a modei, Lagerfeld a ┼čtiu s─â se impun─â ┼či s─â r─âm├ón─â ├«nc─â din anii ÔÇÖ80 la conducerea a dou─â dintre cele mai prestigioase case de mod─â:Chanel ┼či Fendi. De atunci a r─âmas ├«n lumina reflectoarelor, succesul venind cu ajutorul rigurozit─â┼úii sale nem┼úe┼čti ┼či a educa┼úei pariziene rafinate.

carl jpg jpeg

              Karl, copilul ┼čic ┼či manierat

1933. ├Än Germania lua sf├ór┼čit Republica de la Weimar ┼či regimul nazist se preg─âtea s─â cucereasc─â lumea. Pe 10 septembrie, ├«n Hamburg, vedea lumina zilei micul Karl. Tat─âl s─âu, Karl Otto Lagerfeldt, era un om de afaceri care de┼úinea o fabric─â ce producea lapte condensat. Mama sa, suedez─â la origine, Elisabeth Bahlmann, era o simpl─â v├ónz─âtoare de lenjerii, dar care i-a oferit o educa┼úie aleas─â. Viitoarea stea a modei ┼či-a idolatrizat mama;multe dintre maniere, dar ┼či dintre principii dob├óndindu-le ├«nc─â din copil─ârie. Karl ├«┼či aduce aminte cu drag de anii petrecu┼úi ├«n zona rural─â din nordul Germaniei. Ca un adev─ârat nobil, la numai 4 ani i-a cerut mamei sale, cadou de ziua lui, un valet.

Tot designerul poveste┼čte c─â ├«n copil─ârie costumul de catifea neagr─â cu broderie aurie era preferatul s─âu;sau c─â mama sa ├«l certa c├ónd purta p─âl─âria de munte bavarez─â, la fel, una dintre preferatele lui. La 14 ani, Karl a emigrat ├«n Fran┼úa, unde, la Paris, a studiat desenul ┼či istoria. Pasiunea ┼či talentul s─âu au fost apreciate chiar din acea perioad─â, c├ónd a fost angajat ca asistent de c─âtre celebrul designer francez Pierre Balmain. C├ót despre educa┼úia sa, mai este de men┼úionat faptul c─â Lagerfeld este un poliglot, el vorbind fluent engleza, franceza, germana, spaniola, rusa ┼či mandarina.

ksdsdrl docx jpg jpeg

 Cu moda, din cas─â-n cas─â

Karl Lagerfeld s-a remarcat ├«n lumea modei ├«nc─â din anul 1955, c├ónd a c├ó┼čtigat premiul I la categoria ÔÇ×PaltoaneÔÇŁ, ├«ntr-o competi┼úie finan┼úat─â de c─âtre International Wool Secretariat. ├Än 1958 a fost angajat de c─âtre Jean Patou, unde era obligat s─â realizeze dou─â colec┼úii haute couturepe an. ├Än acela┼či an, a avut prima prezentare de mod─â a propriei colec┼úii, ├«n cadrul c─âreia a folosit numele de Roland Karl. ├Än anii ÔÇÖ60 au urmat alte colec┼úii, ├«ns─â mult prea nonconformiste pentru acea vreme:fustele de prim─âvar─â erau cele mai scurte din Paris, ┼či nici p─âl─âriile cu cercuri din satin nu au f─âcut ravagii. Cu toate acestea, din 1964 el a ├«nceput colaborarea cu casa de mod─â Chloe:Karl realiza c├óteva piese vestimentare pe sezon, pentru ca, ├«n 1973, s─â lanseze propria colec┼úie. De data aceasta a avut un mare succes, fiind catalogat─â drept ÔÇ×mod─â la nivel ├«naltÔÇŁ:fuste scurte sau lungi, cu topuri mini, accesorizate cu ┼čaluri fine, de efect, inspirate din stilul actri┼úei anilor ÔÇÖ30, Carmen Miranda. ├Än timpul colabor─ârii cu Chloe, Lagarfeld a urmat totu┼či un tipar clasic ┼či feminin, cre├ónd ┼či parfumul ÔÇ×Chloe by Karl LagerfeldÔÇŁ, care a avut un impact pozitiv ├«n industria parfumurilor ┼či a modei. Anii ÔÇÖ70 i-au adus ├«mp─âratului modei, cum este numit ast─âzi, colabor─âri importante:Curiel ┼či Fendi.

sdsdf jpg jpeg

 Chanel ┼či Choupette prin ochii lui Lagerfeld

├Än 1982, lumea modei vuia. Vestea c─â directorul Chanel, Alain Wertheimer, i-a propus excentricului Karl Lagerfeld s─â creeze pentru ei a st├órnit rumoare. To┼úi ├«l sf─âtuiau s─â nu accepte s─â lucreze pentru o cas─â de mod─â care nu mai avea altceva de oferit dec├ót istoria. ÔÇ× Cu mult timp ├«n urm─â, Chanel nu mai era ├«n pas cu moda. Doar nevestele doctorilor din Paris mai purtau. Nimeni nu o voia, era f─âr─â speran┼ú─âÔÇŁ, declara Karl imediat dup─â lansarea primei sale colec┼úii, ├«n ianuarie 1983. El a reinventat tradi┼úionalul. A readus ├«n prim-plan sacoul clasic, marca Coco Chanel, scurt, f─âr─â guler, pe care l-a pus ├«n combina┼úie cu fusta scurt─â, din denim.Cump─âr─â acumAu urmat perle, berete, bijuterii supradimensionale. Colec┼úii inspirate din echipamentele sportive, mulate senzual pe fotomodele celebre. Lagerfeld spunea c─â Chanel l-ar fi ur├ót dac─â ar fi v─âzut maniera ├«n care au evoluat conceptele ei. ÔÇ×Unii oameni spun c─â elegan┼úa a murit. Se ├«n┼čal─â. Are o fa┼ú─â nou─â!ÔÇŁ, spunea designerul ├«n ap─ârarea brandului s─âu.

Faptul c─â Lagerfeld este unul dintre pu┼úinii designeri actuali care sunt aprecia┼úi pentru modul ├«n care personalitatea le este reflectat─â ├«n colec┼úiile de mod─â este ceea ce ├«i rezerv─â un loc ├«n istoria artei. Kaiserul Karl are o fire complicat─â:iube┼čte oamenii, dar este un artist c─âruia ├«i place singur─âtatea. Despre via┼úa sa personal─â au existat numeroase zvonuri, ├«ns─â un lucru este confirmat, dovedit, imortalizat:dragostea sa nem─âsurat─â pentru pisica sa, Choupette. Ini┼úial, trebuia doar s─â o g─âzduiasc─â pentru Cr─âciunul din 2011, ├«ns─â Karl a ├«ndr─âgit-o at├ót de tare, ├«nc├ót Choupette a r─âmas definitiv la re┼čedin┼úa Lagerfeld. ├Äntre timp, alintat─â felin─â a devenit ┼či muza pentru excentricul designer:colec┼úia multicolor─â ÔÇ×Monster ChoupetteÔÇŁ, dar ┼či cea monocrom─â ÔÇ×Choupette capsule collectionÔÇŁ. ├Ämp─âratul Karl a ┼čocat din nou, declar├ónd c─â el o iube┼čte at├ót de mult pe Choupette, ├«nc├ót s-ar c─âs─âtori cu ea.

Lagerfeld s-a impus. A adus str─âlucirea de odinioar─â a casei Chanel, a continuat tradi┼úia Fendi, impregn├óndu-┼či semn─âtura, f─âr─â a altera stilurile fundamentale ce stau la baza celor dou─â branduri. ┼×i-a lansat propriu concept:monocromia excentric─â ├«n lumina reflectoarelor. A realizat costume pentru piese de teatru, ce au fost aplaudate la Scala din Milano, Burgtheater din Viena, sau la Festivalul de la Salzburg. Ca un adev─ârat renascentist, el nu s-a oprit la designul vestimentar:realizeaz─â fotografiile pentru fiecare colec┼úie ├«n parte, iar ilustra┼úiile r─âm├ón pasiunea sa vinovat─â. Cu toate acestea, Kaiserul este o fire modest─â:ÔÇ×┼×tii, personal, eu nu cred c─â sunt faimosÔÇŁ, dar r─âm├óne un profesionist pur-s├ónge:ÔÇ×(...) e┼čti bun nu datorit─â ultimului spectacol, ci pentru urm─âtorulÔÇŁ. ┼×i cu toate c─â imaginea sa este admirat─â ┼či inconfundabil─â, el spune despre sine c─â ÔÇ×Sunt o caricatur─â a imaginii mele, ┼či ├«mi place asta. Este ca o masc─â. Iar pentru mine Carnavalul de la Vene┼úia dureaz─â tot anulÔÇŁ.