Marin Preda nu a excelat în școala primară  Ce note a obținut unul dintre cei mai mari scriitori români jpeg

Marin Preda nu a excelat în școala primară. Ce note a obținut unul dintre cei mai mari scriitori români

În școala primară, absolvită la Siliștea Gumești, elevul Marin T. Călărașu, scriitorul Marin Preda de mai târziu, nu a avut niciodată media 10 la Purtare, din cauza absențelor. Unul dintre cei mai mari scriitori români, Preda nu a excelat în școala primară la Compunere. În clasele I-IV, scriitorul a avut la Compunere media 7,38.

Foile matricole din școala primară ale elevului Marin T. Călărașu, viitorul scriitor Marin Preda,  amintesc de celebrul personaj Niculae din romanul „Moromeții”. Ca și personajul pe care avea să-l creeze inspirat din copilăria sa, Preda ca elev a avut probleme cu absențele, fiind trimis de părinți mai des la muncile câmpului, decât în sala de clasă. Foile matricole, păstrate astăzi la Direcția Județeană  a Arhivelor Naționale Teleorman, arată că fiul de plugar din Siliștea  Gumești, a ajuns cu greu la școală în clasele primare, din cauza aversiunii tatălui față de școală, care a preferat mai degrabă să-l trimită cu oile la păscut.

Tatăl nu l-a lăsat să se ducă la școală

Elevul Marin T. Călărașu a fost înscris la școală din Siliștea Gumești în septembrie 1929 de către învățătorul Ionel Teodorescu. Tatăl său, Tudor Călărașu, nu l-a lăsat să frecventeze școala și astfel, în documente elevul apare abia începând cu anul 1930.  În primii patru ani de școală, Marin Preda nu a avut niciodată nota 10 la purtare,. În clasa a I-a scriitorul  a avut media opt la purtare,  în clasele a II-a și a III-a media 9,  iar în ultimul an de ciclu primar, șapte. Abia după clasa V-a a reușit să obțină media 10.00 la Purtare.

Medii mici 

Mediile din clasa I ale lui Marin Preda au fost: 7,00 la Scriere, 6,00 la Citire, 6,00 la Matematică și 7,00 la Religie. Doar la Muzică (Cânt), Educație fizică și Lucru manual a obținut media 8,00. Elevul Preda a promovat primul an de școală cu media 7,15, fără să aibă 10,00 la nicio materie.Fiul lui Tudor Călărașu nu a excelat nici în clasa a II-a: 7.00 la Scriere; 7, 00 la Citire și 9,00 la Purtare.

Media 7,38 la Română în clasele primare

Notele obținute de elevul Marin Călărașu la Compunere în primii ani de școală nu promiteau niciun viitor talent scriitoricesc. Viitorul autor al romanelor „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Moromeții” sau „Delirul” a avut la limba română, in clasele primare media generală 7,38.  

10 doar la Biologie și Matematică

Biologia și Matematica au fost singurele discipline la care elevul Preda a avut 10, în clasa a III-a. Au fost însă doar medii semestriale, nu și generale. Elevul a avut, pe parcursul ciclului primar, medii generale de șase, opt și nouă la matematică.  La Compunere și Citire, Preda a avut medii de 10 abia în clasa a VII-a. Clasa a VII-a a fost anul pe care elevul Preda l-a încheiat cu media generală 9,15. 

Respins la școala de învățători din cauza miopiei 

După școala primară, Preda a vrut să urmeze școala de învățători și s-a prezentat la Şcoala Normală din Câmpulung Muscel, dar a fost respins la vizita medicală din cauza miopiei. Tatăl său voia să-l convingă să urmeze o școală de meserii. 

Norocul lui Marin Preda, care ținea morțiș să-și continue studiile, a venit din partea unui librar din Miroși, Constantin Păun, care i-a făcut rost de cărți și l-a dus la Şcoala Normală din Abrud. Aici a obținut o bursă și, în felul acesta, a reușit să-și asigure susținerea financiară de care avea nevoie la școală. 

În 1939, s-a transferat la Şcoala Normală din Cristur-Odorhei, unde și-a continuat studiile încă un an. În 1940, elevul Preda Marin a primit o repartiție pentru o școală similară din București.

„Mi-e imposibil să-mi amintesc și să înțeleg cum am putut trăi” 

Preda a susținut examenul de capacitate la sfârșitul anului școlar 1940-1941 și a renunțat la școală din cauza greutăților materiale. A refuzat să revină la Siliștea Gumești, în satul natal, și a rămas în București. Au urmat ani grei, pe care scriitorul îi va evoca mai târziu, întrebându-se  cum a reușit să supraviețuiască și din ce a trăit, în lipsa resurselor financiare.

 „Mi-e imposibil să-mi amintesc și să înțeleg cum am putut trăi, din ce surse, toată toamna și toată iarna lui ’41-’42. Doar lucruri fără legătură, nefirești... N-aveam unde dormi, era lapoviță prin tot Bucureștiul și umblam fără oprire cu tramvaiul de la Gara de Nord la Gara de Est. Toată ziua și toată noaptea”, avea să povestească mai târziu Marin Preda. 

În 1941, Marin Preda s-a angajat corector la ziarul „Timpul”, acesta fiind primul loc de muncă al scriitorului. Şi-a făcut debutul literar în 1942, la 20 de ani. Schița „Pârlitu” a apărut în pagina literară „Popasuri”. 

În anul debutului a părăsit postul de corector de la „Timpul“. A lucrat ca funcționar la Institutul de Statistică și mai apoi secretar de redacție la „Evenimentul zilei”. Scriitorul a plecat în armată în 1943-1945. După armată, în 1945, s-a angajat pe un post de corector la „România liberă”.

Sursa: Adevărul