Irina Burnaia, prima femeie aviator care a survolat Carpaţii jpeg

Irina Burnaia, prima femeie aviator care a survolat Carpaţii

Irina Burnaia a fost prima femeie aviator care a survolat Carpa╚Ťii. De altfel, a fost prima femeie care a ob╚Ťinut brevetul de pilot acrobat. Tot ea a fost cea care a efectuat prima curs─â interna╚Ťional─â. Irina Burnaia a fost o deschiz─âtoare de drumuri pentru femeile pasionate de zbor, excel├ónd ├«ntr-un domeniu care p─ârea, p├ón─â atunci, destinat doar b─ârba╚Ťilor.

S-a n─âscut ├«n 1909, ├«n Teleorman, ├«n satul Ciurari. Numele s─âu adev─ârat a fost Irina Cioc. A ales s─â-╚Öi schimbe numele ├«n Burnaia, dup─â numele C├ómpiei Burnasului, din locurile natale. Irina, cea care avea s─â devin─â prima femeie pilot acrobat, a fost fiica a unor oameni ├«nst─âri╚Ťi din satul Ciurari. 

A fost crescut─â ╚Öi educat─â la ╚Öcoli ├«nalte, ├«ndrept├óndu-se c─âtre o carier─â de avocat. A studat ┼×tiin╚Ťele Juridice ╚Öi a ob╚Ťinut dreptul de a practica meseria de avocat intr├ónd ├«n Barou. De╚Öi avea toate ╚Öansele c─â fac─â o carier─â str─âlucit─â ├«n avocatur─â, Irina a abandonat acest drum, dup─â ce ╚Öi-a descoperit marea dragoste, zborul. Dup─â primul zbor cu avionul, Irina Burnaia a ╚Ötiut ├«ns─â c─â tot ceea ce vrea s─â fac─â este s─â piloteze avioane.

La 24 de ani s-a ├«ndr─âgostit de zbor ╚Öi avioane 

18 august 1933 a fost ziua care i-a schimbat Irinei Burnaia destinul. Pentru c─â a fost nevoit─â s─â ajung─â la Constan╚Ťa c├ót mai repede, a apelat la cel mai rapid mijloc de transport, zbur├ónd pe ruta Bucure╚Öti-Constan╚Ťa, cu un avion pilotat de Petre Ivanovici. Zborul a l─âsat o impresie puternic─â asupra tinerei avocat. 

Irina Burnaia, fotografiat─â de Willy Pragher (┬ę Deutsche Digitale Bibliothek)

Irina Burnaia, 1943 jpg jpeg

C├óteva zile mai t├órziu, dup─â zbor, l-a c─âutat pe pilot ╚Öi i-a cerut s─â o ├«nve╚Ťe s─â zboare. De╚Öi se spune c─â ini╚Ťial a fost sceptic, instructorul a acceptat propunerea tinerei de doar 24 de ani. Ivanovici a fost cel care a ajutat-o pe teleorm─âneanc─â s─â ob╚Ťin─â brevetul de zbor. 

Irina Burnaia a ob╚Ťinut ├«n 1933 brevetul grad I ╚Öi grad II pentru avioane de turism, devenind astfel cea de-a treia femeie pilot din Rom├ónia, dup─â Elena Stoenescu Caragiani ╚Öi Ioana Cantacuzino. T├ón─âra avea la vremea respectiv─â doar 24 de ani.

Primul zbor peste Carpa╚Ťi cu un IAR 22, ├«n 1934 

Irina Burnaia a fost prima femeie din Rom├ónia care a surolat Mun╚Ťii Carpa╚Ťi. Statul rom├ón i-a sprijinit demersul, cu un avion IAR 22. Avionul a fost construit la Bra╚Öov ╚Öi, fiind prea ner─âbd─âtoare pentru a a╚Ötepta la Bucure╚Öti terminarea construc╚Ťiei, Irina ╚Öi-a petrecut zile ├«ntregi ├«n uzin─â p├ón─â c├ónd avionul a fost gata. Primul zbor cu acest avion a fost ╚Öi primul record. 

A efectuat un zbor  deasupra V─âii Prahovei si s-a indreptat spre Buzau, unde a aterizat pentru a-i saluta pe instructorii ╚Öi elevii ┼×colii de pilotaj de la Zilistea. A decolat iar pentru a survola Ro╚Öiorii de Vede, ora╚Ö din jude╚Ťul s─âu natal. 

A aterizat ├«ntr-un final la B─âneasa, dup─â un zbor de succes devenind astfel prima femeie care a trecut, ├«n zbor, peste Carpa╚Ťi.

Zbor București-Cape Town

 Un an mai t├órziu, Irina a plecat ├«n aventura vie╚Ťii ei ├«nso╚Ťit─â de pilotul care a ├«nv─â╚Ťat-o s─â zboare. La 3 ianuarie 1935, ├«mpreuna cu Petre Ivanovici, Irina a pornit intr-un raid de mare anvergur─â pe ruta Bucure╚Öti-Cape Town din Africa de Sud. 

La Cairo (sursa: Irina Burnaia, Aripile mele ÔÇô memoriei lui Petre Ivanovici, Bucharest: Editura Cartea Rom├óneasc─â, 1937, p. 98)

Irina Burnaia Cairo 1935 jpg jpeg

Dup─â o curs─â plin─â de peripe╚Ťii ╚Öi extrem de periculoas─â, din cauza deselor defec╚Ťiuni ale aparatului de zbor neadecvat pentru o astfel de curs, cei doi au ├«ntrerupt c─âl─âtoria ├«n Africa de Est, ajung├ónd l├óng─â Lacul Victoria. Irina parcursese 16.000 de kilometri pe o rut─â interna╚Ťional─â, dobor├ónd un nou record

Pilot acrobat 

├Än 1937 a obtinut certificatul de pilot acrobat, devenind astfel prima femeie pilot acrobat din Rom├ónia. Povestea de via╚Ť─â a Irinei Burnaia ╚Öi pasiunea pentru zbor au fost descrise ├«n cartea ÔÇ×Aripile meleÔÇŁ, publicat─â ├«n 1937. ├Än 1944, Irina Burnaia conducea Escadrila Alba a Crucii Rosii numit─â Escadrila Bugurului. ├Än 1948, dupa instalarea regimului comunist ├«n Romania, Irina Burnaia s-a stabilit la Geneva, unde a ╚Öi r─âmas. S-a stins din via╚Ť─â la Geneva, ├«n 1997. A fost decorat─â cu ordinul ÔÇ×Virtutea Aeronautic─â de PaceÔÇŁ.