Ho Chi Minh, creatorul Vietnamului modern jpeg

Ho Chi Minh, creatorul Vietnamului modern

­čôü Comunism
Autor: Milton Osborne; History Today

ÔÇŁHo, Ho, Ho Chi MinhÔÇŁ era strig─âtul radicalilor ├«n anii '60-'70, al celor care-l idolizau pe liderul comunist care a condus lupta revolu╚Ťionar─â din Vietnam mai ├«nt├ói ├«mpotriva colonialismului francez, apoi ├«mpotriva implic─ârii Statelor Unite ├«n Vietnam.

Ast─âzi, la c├óteva decenii de la moartea lui Ho Chi Minh, din cauza trecerii timpului, pu╚Ťini ├«╚Öi mai aduc aminte de pasiunea pe care numele s─âu o genera ├«n Occident, mai ├«nt├ói ├«n timpul luptei pentru independen╚Ť─â ├«mpotriva Fran╚Ťei, apoi ├«n timpul r─âzboiului ├«mpotriva statului vietnamnez rival sus╚Ťinut de Statele Unite. Chiar ╚Öi celor mai aprigi oponen╚Ťi ai s─âi le era greu s─â nu-i acorde un anumit grad de respect pentru perseveren╚Ťa extraordinar─â cu care ╚Öi-a urm─ârit ╚Ťelul:independen╚Ťa ╚Öi unitatea Vietnmanului. ├Än r├óndul studen╚Ťilor at├ót din Europa, c├ót ╚Öi din Statele Unite, ├«n timpul turbulen╚Ťilor ani '60, Ho Chi Minh a devenit un icon cultural, iar faimosul strig─ât ÔÇŁHo, Ho, Ho Chi MinhÔÇŁ se reg─âsea ├«n demonstra╚Ťiile radicale ├«n aceea╚Öi m─âsur─â ca ÔÇŁInterna╚ŤionalaÔÇŁ sau confrunt─ârile cu poli╚Ťia. Fie c─â era v─âzut ca un erou, fie c─â era considerat un dictator, el era cu siguran╚Ť─â o persoan─â ce nu putea fi ignorat─â.

Ho Chi Minh nu a fost uitat, bine├«n╚Ťeles, ├«n propria ╚Ťar─â, dar ├«n afara Vietnamului reputa╚Ťia sa postum─â nu e at├ót de pregant─â ca faima pe care o ob╚Ťinuse ├«n timpul vie╚Ťii. ├Än parte, acest fapt reflect─â schimbarea intereselor c─âtre alte probleme ╚Öi crize. Orientul Mijlociu a ├«nlocuit Asia de Sud-Est ca principal centru al aten╚Ťiei. Dup─â sf├ór╚Öitul r─âzboiului din Vietnam, apropierea dintre America ╚Öi China din timpul lui Nixon a condus la na╚Öterea unui noi alian╚Ťe, iar Vietnamul a ├«nceput s─â fie privit mai mult ca o anex─â a Uniunii Sovietice. Mai mult dec├ót at├ót, numele lui Ho Chi Minh a disp─ârut din aten╚Ťia interna╚Ťional─â din motive ce dep─â╚Öesc problema trecerii timpului sau redirec╚Ťion─ârii interesului c─âtre alte chestiuni. Eclipsa partial─â a reputa╚Ťiei sale refelct─â modul ├«n care Ho era privit adeseori mai degrab─â ca un simbol, nu ca un individ, nu ca un simplu politician revolu╚Ťionar.

Nu am exagera dac─â am spune c─â ├«n Occident au existat mai mul╚Ťi Ho: unul francez ╚Öi unul american. Era un Ho admirat de radicali, un altul condamnat de cei care sprijineau implicarea american─â ├«n Vietnam. Acela╚Öi lucru se poate spune ╚Öi despre alte figuri-cheie din istoria modern─â care au fost l─âuda╚Ťi sau batjocori╚Ťi pentru virtu╚Ťile sau e╚Öecurile pe care le simbolizau. ├Än cazul lui Ho Chi Minh, putem identifica ├«nc─â un alt factor. ├Änainte de toate, liderul vietnamez a fost un om al ac╚Ťiunii politice; reputa╚Ťia sa a crescut pe m─âsur─â ce el ╚Öi tovar─â╚Öii s─âi au devenit principala for╚Ť─â ├«n lupta ├«mpotriva puterii coloniale franceze ╚Öi, apoi, ├«mpotriva americanilor. El nu a fost un teoretician, nu a fost un alt Lenin sau un alt Mao. ├Än ansamblu, lucr─ârile sale nu ajung nici pe departe la nivelul celor semnate de Lenin, nu doar pentru c─â sunt prea des marcate de repetitivul jargon comunist, dar ╚Öi pentru c─â el scria mereu ├«n rela╚Ťie cu chestiunile politice ce-l fr─âm├óntau pe moment. Citite ├«n afara timpului ╚Öi circumstan╚Ťelor de atunci, discursurile ╚Öi mesajele sale nu mai au aceea╚Öi for╚Ť─â de atrac╚Ťie. ╚śi totu╚Öi, acesta a fost un om care a influen╚Ťat evolu╚Ťia secolului XX. Cum s-a ├«nt├ómplat acest lucru ╚Öi care au fost realiz─ârile de lung─â durate ale lui Ho Chi Minh?

ÔÇ×Nguyen care ├«╚Öi iube╚Öte ╚ŤaraÔÇŁ sau ÔÇ×Ho care lumineaz─âÔÇŁ

Mare parte din misterul ce ├«nconjura c├óndva via╚Ťa lui Ho Chi Minh s-a risipit. La sf├ór╚Öitul anilor '40 existau ├«nc─â ├«ndoieli cu privire la adev─ârata identitate a celui care a condus Viet Minh-ul ├«mpotriva francezilor. Politcienii ╚Öi nu numai se ├«ntrebau dac─â Ho Chi Minh era acela╚Öi cu Nguyen Ai Quoc, entuziastul comunist vietnamez care a ajuns cunoscut ├«n perioada imediat urm─âtoare Primului R─âzboi Mondial. Acum ╚Ötim c─â Ho Chi Minhera Nguyen Ai Quoc. ╚śtim ╚Öi c─â la na╚Ötere a avut un alt nume. N─âscut Nguyen Sinh Cuong, ├«ntr-o provincie din centrul Vietnamului, la 19 mai 1890, el ╚Öi-a schimbat numele de mai multe ori de-a lungul vie╚Ťii. Cele mai cunoscute dou─â nume ale sale sunt semnificative prin prisma ├«n╚Ťelesurilor lor. ├Än calitate de  Nguyen Ai Quoc, el lupta inspirat de profunda afec╚Ťiune pe care o sim╚Ťea fa╚Ť─â de ╚Ťara sa;astfel, numele pe care ╚Öi l-a ales se traduce prin ÔÇŁNguyen care ├«╚Öi iube╚Öte ╚ŤaraÔÇŁ sau ÔÇŁNguyen PatriotulÔÇŁ. C├ónd, ├«n timpul celui de-al doilea r─âzboi mondial, a decis s─â foloseasc─â cel─âlalt nume foarte cunoscut, el sublinia astfel convingerea sa, precum ╚Öi a celorlal╚Ťi, c─â el este cel care trebuie s─â conduc─â revolu╚Ťia ├«mpotriva francezilor. Ho Chi Minh indica faptul c─â el e ÔÇŁHo care lumineaz─âÔÇŁ.

Ho Chi Minh jpg jpeg

├Än 1940, sub numele de Nguyen Ai Quoc, el s-a ├«ntors ├«n Vietnam dup─â o absen╚Ť─â de aproape 30 de ani. ├Än acest timp, c─âl─âtorise ├«n toat─â lumea ca muncitor pe o nav─â, lucrase la un hotel londonez ╚Öi fusese unul din membrii fondatori ai Partidului Comunist Francez. Ca agent al Cominternului, a activat ├«n China ╚Öi Thailanda, dar a p─âstrat ╚Öi leg─âturile cu ╚Ťara sa. ├Äntoarcerea sa ├«n Vietnam din 1940 a fost urmat─â de o evolu╚Ťie interesant─â a carierei sale. Dup─â zeci de ani ├«n care reu╚Öise, cu succes, s─â evite serviciile de securitate franceze, a fost arestat ╚Öi aruncat ├«ntr-o ├«nchisoare chinezeasc─â dup─â ce a f─âcut o vizit─â ├«n China ├«n 1942 cu scopul de a intra ├«n leg─âtur─â cu Chiang Kai-shek. A r─âms ├«n ├«nchisoare aproape un an ╚Öi jum─âtate, timp ├«n care a scris mai multe poezii, considerate de mul╚Ťi cea mai bun─â realizare literar─â a sa.

Eliberarea sa a fost urmat─â de triumful temporar al a╚Öa-zisei revolu╚Ťii din august 1945, c├ónd Vietnamul ╚Öi-a proclamat independen╚Ťa fa╚Ť─â de Fran╚Ťa. Ho Chi Minh a devenit liderul de necontestat al R─âzboiului franco-indochinez ÔÇô cunoscut mai degrab─â ca Primul R─âzboi Indochinez, ╚Öi ╚Öi-a p─âstrat pozi╚Ťia de conducere ╚Öi ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Indochinez ├«n ciuda v├órstei ├«naintate. Dup─â moartea sa din septembrie 1969, memoria lui Ho Chi Minh a jucat un rol fundamental ├«n sus╚Ťinerea politicienilor ╚Öi generalilor vietnamezi care au reu╚Öit, ├«ntr-un final, s─â ├«ncheie al doilea r─âzboi indochinez cu o victorie, la ╚Öase ani dup─â moartea mentorului lor.

Cu o via╚Ť─â at├ót de lung─â ╚Öi de complex─â precum cea a lui Ho Chi Minh, o relatare cronologic─â detaliat─â a ac╚Ťiunilor sale ar necesita un articol de dimensiunile unei enciclopedii. Concentrarea asupra celor mai remarcabile evenimente din via╚Ťa poate sublinia totu╚Öi realiz─ârile acestuia ╚Öi, astfel, poate contribui la o evaluare retrospectiv─â a carierei sale. Aproape toate relat─ârile despre via╚Ťa lui Ho Chi Minh se opresc asupra faptului c─â s-a n─âscut ├«ntr-o regiune cunoscut─â ca fiind un leag─ân al rebelilor ╚Öi al rezisten╚Ťei ├«mpotriva puterii coloniale franceze. Mai pu╚Ťin─â aten╚Ťie este acordat─â deciziei luate de t─ân├órul Ho Chi Minh de a nu se al─âtura grupurilor de rezisten╚Ť─â ╚Öi de a pleca ├«n str─âin─âtate. Importan╚Ťa c─âl─âtoriilor sale, care l-au purtat ├«n Africa, ├«n Marea Britanie, Fran╚Ťa ╚Öi, poate, chiar Statele Unite, e subliniat─â prin prisma efectelor pe care le-a avut asupra form─ârii sale:Ho Chi Minh a devenit astfel con╚Ötient de faptul c─â represiunea ╚Öi inegalitatea exist─â ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri, nu doar ├«n a sa. Faptul c─â a ales, la 21 de ani, s─â plece arat─â c─â la v├órsta aceea ajunsese deja la nevoia stringent─â de a cunoa╚Öte lumea din afara Vietnamului.

Revendic─ârile poporului annamit

├Än 1917, Ho a ajuns la Paris ╚Öi s-a implicat ├«n politic─â. Cei ╚Öase ani petrecu╚Ťi la Paris sunt importan╚Ťi din mai multe motive. Acolo a devenit membru al Partidului Comunist Francez ╚Öi a aderat la ideile lui Lenin privind chestiunea colonial─â. ├Än acei ani, el s-a dovedit a fi un lupt─âtor energic, interesat de a-╚Öi prezenta viziunile politice ├«ntr-o manier─â direct─â. Totu╚Öi, n-a reu╚Öit s─â str├óng─â ├«n jurul s─âu un num─âr prea mare de suporteri. A f─âcut ├«ns─â fa╚Ť─â numeroaselor obstacole pe care le-a ├«nt├ólnit. La scurt─â vreme dup─â ce a ajuns ├«n capitala francez─â, a ├«nceput Conferin╚Ťa de Pace de la Paris. Ho nu vorbea franceza suficient de bine pentru a putea schi╚Ťa documentul pe care dorea s─â-l prezinte delega╚Ťilor de la conferin╚Ť─â privind ÔÇŁCererileÔÇŁ poporului vietnamez. Cu toate acestea, a beneficiat de ajutorul unui compatriot, iar Revendic─ârile poporului annamit, distribuit delega╚Ťilor ╚Öi parlamentarilor francezi, a devenit primul document important asociat cu numele lui Ho Chi Minh.

├Än timp ce muncea pentru a se ├«ntre╚Ťine, Ho nu a renun╚Ťat la studii ╚Öi a ├«nceput s─â scrie. A fondat un ziar, Le Paria, ├«n care a publicat unele dintre cele mai importante sec╚Ťiuni ale criticii sale fa╚Ť─â de colonialismul francez, semnate sub pseudonimul Nguyen Ai Quoc.

Istoria nu ne permite s─â emitem ipoteze cu privire la ce s-ar fi putut ├«nt├ómpla dac─â altcineva s-ar fi aflat ├«n fruntea luptei revolu╚Ťionare ╚Öi r─âzboaielor ├«mpotriva francezilor ╚Öi americanilor. ├Än m─âsura ├«n care ├«nfr├óngerea americanilor ├«n Vietnam este un eveniment major al istoriei contemporane, rolul lui Ho Chi Minh ├«n ob╚Ťinerea acestei victorii ÔÇô de╚Öi nu a tr─âit s─â o vad─â ÔÇô ├«l transform─â ├«ntr-unul din cei mai importan╚Ťi lideri al secolului XX. Dac─â el ar fi fost la fel de important dac─â francezii n-ar fi ├«ncercat s─â revin─â ├«n Vietnam sau dac─â Statele Unite nu ar fi intervenit ├«n sprijinul regimului lui Diem e alt─â problem─â, alt─â ├«ntrebare la care nu putem r─âspunde.

Milton Osborne, Makers of the Twentieth Century:Ho Chi Minh, ├«n ÔÇ×History TodayÔÇŁ, Vol. 30, nr. 11, 1980