Dimitrie Onciul, întemeietorul școlii critice în istoriografia românească jpeg

Dimitrie Onciul, întemeietorul școlii critice în istoriografia românească

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

Pe 26 octombrie 2021 s-au ├«mplinit 165 de ani de la ziua de na╚Ötere a lui Dimitrie Onciul, cunoscut istoric din Bucovina, membru titular al Academiei Rom├óne. Dimitrie Onciul s-a n─âscut la 26 octombrie 1856 ├«n satul Straja, districtul R─âd─âu╚Ťi. Tat─âl s─âu, Dumitru Onciul, absolvent al Institutului de Teologie din Cern─âu╚Ťi, a fost mai mul╚Ťi ani paroh ├«n satele Straja ╚Öi Vicovul de Sus, fiind unul din membrii fondatori al Reuniunii Rom├óne pentru Leptur─â (1862).

Dimitrie Onciul a f─âcut studii primare ╚Öi secundare la Cern─âu╚Ťi, ├«n 1876 a sus╚Ťinut examenul de maturitate la Gimnaziul Superior de Stat din capitala Bucovinei. ├Än anii 1876-1879 a studiat istoria ╚Öi geografia la Facultatea de Filozofie a Universit─â╚Ťii din Cern─âu╚Ťi. Fiind student la Cern─âu╚Ťi, a fost membru al Societ─â╚Ťii ÔÇ×ArboroasaÔÇŁ, membru fondator ╚Öi primul pre╚Öedinte al Societ─â╚Ťii Academice Junimea. A continuat studiile la Universitatea din Viena (1879-1881), scrie Muzeul de Istorie Suceava, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

├Än timpul studiilor ├«n capitala Monarhiei Austro-Ungare, a beneficiat de o burs─â anual─â de 200 de florini din partea Societ─â╚Ťii pentru Cultura ╚Öi Literatura Rom├ón─â ├«n Bucovina. La Viena a activat ├«n cadrul Societ─â╚Ťii studen╚Ťe╚Öti ÔÇ×Rom├ónia Jun─âÔÇŁ. Dimitrie Onciul face specializare ├«n epigrafie latin─â, diplomatic─â, paleografie ╚Öi sigilografie la Universitatea ╚Öi Institutul de Istorie Austriac─â din Viena. ├Än 1884 sus╚Ťine teza de doctorat la Universitatea din Cern─âu╚Ťi cu titlul ÔÇ×├ťber din Anf├Ąnge des rum├Ąnischen StaatswesensÔÇŁ (Despre ├«nceputurile statului rom├ón). 

Dimitrie Onciul ├«╚Öi ├«ncepe activitatea profesional─â la Cern─âu╚Ťi, fiind profesor la Gimnaziul Superior de Stat (1885-1887), apoi la ╚ścoala Normal─â (1887-1895), unde a predat istoria ╚Öi limba rom├ón─â. ├Än anul 1889 este ales membru corespondent al Academiei Rom├óne. ├Än 1896, prin concurs, ocup─â catedra de istoria rom├ónilor la Universitatea din Bucure╚Öti. ├Än perioada 1896-1923 a fost profesor de istorie veche a rom├ónilor la Universitatea din Bucure╚Öti, a ocupat func╚Ťia de decan al Facult─â╚Ťii de Litere ╚Öi Filozofie (1919-1923). Concomitent, ├«n perioada 1900-1923, a fost director al Arhivelor Statului din Bucure╚Öti. ├Än anul 1905, Dimitrie Onciul devine membru titular al Academiei Rom├óne, a fost vicepre╚Öedinte (25 mai 1913 ÔÇô 28 mai 1916, 11 iunie 1919 ÔÇô 12 iunie 1920) ╚Öi pre╚Öedinte (12 iunie 1920 ÔÇô 20 martie 1923) al Academiei Rom├óne. 


Dimitrie Onciul jpg jpeg

Dimitrie Onciul s-a specializat ├«n cercetarea istoriei evului mediu rom├ónesc, a publicat studii fundamentale despre originea ╚Öi etnogeneza poporului rom├ón, despre constituirea Principatelor Rom├óne. El a demonstrat c─â poporul rom├ón s-a format ╚Öi a locuit pe o arie extins─â, pe ambele maluri ale Dun─ârii, iar formarea statelor medievale rom├óne╚Öti s-a datorat dezvolt─ârii fire╚Öti a vechilor forma╚Ťiuni politice locale. A respins teoria migra╚Ťionist─â a rom├ónilor din Peninsula Balcanic─â, teorie sus╚Ťinut─â de unii istorici str─âini ├«n frunte cu R├Âsler. A publicat Originile Principatelor Rom├óne; Rom├ónii ├«n Dacia Traian─â p├ón─â la ├«ntemeierea Principatelor (Chestiunea rom├ón─â); Drago╚Ö ╚Öi Bogdan, fondatorii principatului rom├ónesc Moldova; Radu Negru ╚Öi originea Principatului ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti; 

Tradi╚Ťia istoric─â ├«n chestiunea originilor rom├óne, a elaborat c├óteva cursuri de istoria rom├ónilor. A editat ├«n limba german─â studii din istoria Bucovinei (reeditat ├«n rom├ón─â la Chi╚Öin─âu ├«n 1992), despre istoria spa╚Ťiului Bucovinei p├ón─â la 1775.  

El a ├«ntemeiat ╚Öcoala critic─â ├«n istoriografia rom├óneasc─â, insist├ónd la studierea aprofundat─â a documentelor, pentru a identifica adev─ârul istoric. A publicat o serie de documente descoperite ├«n arhive, ├«n perioada c├ónd s-a aflat la Viena.  

├Än 1919 a devenit pre╚Öedinte general al Comisiunii Monumentelor Istorice, fiind preocupat ├«n special de salvarea monumentului de la Curtea de Arge╚Ö. A fondat Comisia Consultativ─â de Heraldic─â, fiind primul ei pre╚Öedinte (1922). 

Dimitrie Onciul a decedat la Bucure╚Öti, ├«n ziua de 20 martie 1923. A fost ├«nmorm├óntat ├«n Cimitirul Central al ora╚Öului Cern─âu╚Ťi.  

Autor: Dr. Constantin UNGUREANU, cercet─âtor ╚Ötiin╚Ťific grad I, Muzeul Na╚Ťional al Bucovinei

Bibliografie: