Dimitrie Anghel, poetul damnat ┬źal florilor┬╗ jpeg

Dimitrie Anghel, poetul damnat ┬źal florilor┬╗

­čôü Biografii
Autor: Doinel Tronaru

Sensibilul scriitor era de o gelozie s─âlbatic─â, murind ├«n urma unei tentative de sinucidere dup─â ce-┼či ├«mpu┼čcase so┼úia. ÔÇ×Femeia fatal─âÔÇť, Natalia Negru, a stat la originea mor┼úii a doi importan┼úi scriitori rom├óni:poe┼úii ┼×t.O. Iosif ┼či Dimitrie Anghel, lega┼úi p├ón─â la un punct de o frumoas─â prietenie.

Autor de extrac┼úie parnasian─â ┼či simbolist─â, poet ┼či prozator ├«nzestrat, cu o voce artistic─â unic─â ├«n epoc─â ┼či ├«n ansamblul literaturii rom├óne, Dimitrie Anghel (1872-1914) era, ├«n acela┼či timp, posesor al unui caracter extraordinar de dificil, tr─âind momente de gelozie feroce ┼či de umilin┼ú─â erotic─â extrem─â. Povara acestei sensibilit─â┼úi excesive l-a f─âcut s─â distrug─â prietenia-foarte fertil─â din punct de vedere literar-care-l lega de un alt scriitor talentat, ┼×t.O. Iosif, ┼či s─â devin─â protagonistul uneia dintre cele mai sordide drame erotice din istoria literaturii rom├óne-din cele care fac, ├«n prezent, deliciul cititorilor de tabloide-, istorie de alcov care avea s─â-i fie fatal─â, la doar 42 de ani. Anghel a ├«mpu┼č┬şcat-o pe femeia care-l obseda, pe numele ei Natalia Negru, ┼či, crez├ónd c─â a ucis-o, ┼či-a tras un glon┼ú ├«n inim─â. Se va stinge peste alte dou─â s─âpt─âm├óni, ├«n urma infec┼úiei r─ânii pe care singur ┼či-o provocase. Natalia Negru va supravie┼úui p├ón─â ├«n anul 1962, la v├órsta de 80 de ani.

Natalia Negru (1882-1962), cu fiica sa, Corina

Un triunghi amoros fatalCaracterul scriitorului este descris cel mai bine de cuvintele lui G. C─âlinescu:ÔÇ×Cine prive┼čte fa┼úa lui Anghel ├«n┼úelege aceste furori orientale:ochi migdala┼úi, bl├ónzi ┼či fini, ├«ns─â str─âvezii, exalta┼úi, fa┼ú─â inverosibil de prelung─â, de hidalgo, greco-spaniol─â ca fizionomiile fanatice ale lui El Greco. El e de o gelozie arab─â ┼či la simpla impresie c─â o recenzent─â n-a cru┼úat literatura nevestei arunc─â furibund ocara, tot din lumea florilor, ┬źv├ózdoag─â┬╗. Lovea femeia cu o floare. Oric├óte vini s-ar pune ├«n sarcina femeii, este v─âdit c─â fanaticul erotic ce furase so┼úia prietenului f─âr─â ap─ârare nu era un om comod. O ┼úinea ├«nchis─â cu cheia ├«n cas─â, nu voia s─â mearg─â nic─âieri, nici s─â primeasc─â pe nimeni;provoca lumea la duel".

image

┼×tefan Octavian Iosif (1875-1913)

┼×t.O. Iosif ┼či Dimitrie Anghel se cunoscuser─â ┼či ├«mprieteniser─â la Paris, ├«n 1901, unde se aflau la studii. ┼×i-au luat un pseudonim - A. Mirea - sub care au ├«nceput s─â publice lucr─âri originale ┼či numeroase traduceri, printre care ÔÇ×Caleidoscopul lui A. Mirea", volum ap─ârut ├«n 1908. Din p─âcate au iubit aceea┼či femeie, pe poeta ┼či prozatoarea Natalia Negru. Aceasta s-a c─âs─âtorit ├«n 1904 cu ┼×t.O. Iosif, cu care a avut o fiic─â, numit─â Corina. ├Än 1910 rela┼úiile dintre so┼úi se r─âcesc ┼či, ├«n 1911, cei doi divor┼úeaz─â.ÔÇ×Steo a dezam─âgit iluziile mele de la ├«nceput. ├Änt├órzia mereu seara, uneori p├ón─â diminea┼úa. Vestimentar era foarte neglijent. C├ó┼čtiga modest, mult sub nevoile noastre cele mai reduse. Eu trebuia s─â procur c├óte un ban, de multe ori cer├ónd tatii, ceea ce ├«mi era teribil de jenant", avea s─â m─ârturiseasc─â Natalia peste ani. ├Än schimb, Dimitrie Anghel, spunea ea, era ÔÇ×volubil ┼či picant, acidulat ca o ┼čampanie". ├Äncet-├«ncet, Anghel se insinueaz─â ├«n via┼úa Nataliei, cu care se va c─âs─âtori ├«n acela┼či an ├«n care ea divor┼úeaz─â de Iosif. Acesta din urm─â va muri ├«n spital doi ani mai t├órziu, la 22 iunie 1913, se pare suferind de ÔÇ×boala lui Eminescu".Drama de la TecucelC─âs─âtoria cu Anghel avea s─â se transforme ├«ntr-un co┼čmar. Scenele de gelozie dintre cei doi erau frecvente. ├Än diminea┼úa zilei de 27 octombrie 1914, dup─â o ceart─â prelungit─â o zi ┼či o noapte, pornit─â de la un incident minor, Dimitrie Anghel, aflat ├«ntr-o criz─â de anxietate extrem─â, se ├«mpu┼čc─â ├«n piept, dup─â ce tr─âsese un foc care a r─ânit-o pe Natalia. Drama are loc ├«n locuin┼úa lor de la Tecucel. Se pare c─â Dimitrie Anghel a ├«ncercat doar s-o sperie pe so┼úia sa ┼či a tras spre fereastr─â.Glon┼úul love┼čte rama unui pat de fier ┼či rico┼čeaz─â ├«n fesa so┼úiei sale. ├Än ceea ce-l prive┼čte pe Anghel, acesta nu moare pe loc. Dup─â dou─â s─âpt─âm├óni de stat ├«n spital, la Ia┼či, ├«ngrijit de fratele s─âu, doctorul Paul Anghel, se stinge din cauza septicemiei, la 13 noiembrie 1914. Fiica Nataliei ┼či a lui ┼×t.O. Iosif, Corina, va muri la 11 ani, lovit─â de o schij─â ├«n urma bombardamentului executat de un zeppelin german asupra Bucure┼čtiului, la 13 septembrie 1916. Natalia Negru moare la 2 septembrie 1962, la Tecuci, la aproape 80 de ani."Fanaticul erotic ce furase so┼úia prietenului f─âr─â ap─ârare nu era un om comod. O ┼úinea ├«nchis─â cu cheia ├«n cas─â, nu voia s─â mearg─â nic─âieri, nici s─â primeasc─â pe nimeni;provoca lumea la duel."G. C─âlinescuistoric literar

image