Destinul prințesei Maria Cantemir  Fiica marelui cărturar a devenit metresa țarului Petru cel Mare jpeg

Destinul prințesei Maria Cantemir. Fiica marelui cărturar a devenit metresa țarului Petru cel Mare

Maria Cantemir, fiica domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir, a ajuns amanta ţarului Petru cel Mare. Prinţesa Maria s-a remarcat la curtea ţarului prin frumuseţe şi inteligenţă şi a devenit una dintre cele mai dorite şi admirate femei din Rusia.

Considerată de istoricul rus Leonid Nikolaevici Maikov, “cea mai cultivată femeie din Rusia” , fiica lui Dimitrie Cantemir, Maria, a fost şi cea mai controversată feminină figură a epocii sale. Despre prinţesa moldoveancă istoria consemnează faptul că a fost amanta ţarului rus Petru cel Mare. Înfrânt de turci în bătălia de la Stănileşti, în iulie 1711, Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, a fost silit să plece în Rusia, la protectorul său ţarul Petru cel Mare. Şi-a luat cu el familia şi aproape 4000 de oşteni şi oameni de la curte.    

În Rusia, domnitorul moldovean a devenit consilier intim al lui Petru Cel Mare. Cantemir a primit moşii în apropiere de Moscova unde a întemeiat un sat numit după numele său: Dimitrievka. A fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711.   

Dimitrie Cantemir s-a implicat în campania militară derulată de ţarul rus în sud, a devenit senator şi unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Petru în probleme de politică orientală. În timpul campaniei militare persane din anii 1722-1723, Cantemir a fost şeful cancelariei imperiale de campanie, fiind considerat unul dintre cei mai de încredere sfetnici ai ţarului.

Rivala ţarinei Ecaterina     

Prinţesă Maria s-a remarcat la curtea ţarului prin frumuseţe şi inteligenţă şi a devenit una dintre cele mai dorite şi admirate femei din Rusia.   

Istoricul Leonid Nikolaevici Maikov susţine că relaţia amoroasă dintre prinţesa Maria şi Petru cel Mare a început în iarna 1721-1722. Cei doi s-au îndrăgostit cu prilejul  festivităţilor din  iarna aceslui an, dedicate încheierii păcii de la Nystadt. Relaţia dintre prinţesa Maria Cantemir şi ţarul Petru cel Mare a deveni în scurt timp de notorietate. A ajuns şi la urechile ţarinei Ecaterina care îşi ura rivala şi se temea de ea pentru că era preferata supuşilor.    

Potrivit aceluiaşi istoric, ruşii considerau că prinţesa erudită din Moldova ar fi fost o consoartă mai potrivită pentru ţar decât Ecaterina. Dimitrie Cantemir nu s-a opus relaţiei şi a sperat într-o posibilă căsătorie între cei doi. Se spune că domnitorul spera să obţină în urma căsătoriei sprijin de la ţar pentru a scoate Moldova de sub stăpânire turcească.

A făcut un copil cu ţarul Rusiei    

Prinţesa Maria i-a dăruit un fiu ţarului Petru cel Mare, potrivit istoricului Leonid Nikolaevici Maikov. Soarta copilului rămâne o enigmă. Se spune că  prinţesa Maria, însărcinată, l-ar fi urmat pe Petru în Astrakhan, în 1722, şi a fost forţată de acesta să avorteze. Altă variantă ar fi că fiul celor doi s-ar fi născut, dar ar fi fost otrăvit, câteva luni mai târziu de oamenii Ecaterinei.

Relaţia dintre prinţesa Maria şi ţarul Petru Cel Mare a continuat şi după moartea copilului. Deşi Dimitrie Cantemir a sperat că relaţia se va concretiza într-o căsătorie şi ţarul va renunţa la Ecaterina, în favoarea fiicei sale acest lucru nu s-a întâmplat.

A murit în urma unui accident stupid   

Prinţesa Maria nu s-a căsătorit niciodată. A rămas la curtea lui Petru până la moartea acestuia. S-a stabilit apoi la Sankt Petersburg unde a găzduit un salon literar. A fost doamna de onoare a Marii Ducese Natalia, între anii 1727 şi 1728, şi a împărătesei Ana a Rusiei. 

Frumoasa prinţesă Maria şi-a găsit sfârşitul la 54 de ani, în 1754, în urma unui accident stupid. La o plimbare a căzut din şaretă, după ce caii s-au speriat şi au luat-o la fugă. Accidentul i-a fost fatal şi prinţesa a decedat.