Ion Băieşu (© captură video TVR)

Cine a fost Ion Băieșu, creatorul celebrului cuplu „Tanţa şi Costel”

📁 Biografii
Autor: Iulian Bunilă

Ion Băieşu a avut o copilărie afectată de sărăcie. A urmat şcoala primară în satul Aldeni, apoi, Liceul Comercial din Buzău. După liceu, Băieşu a intenţionat să lucreze pe cel mai mare şantier al vremii, Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Viaţa i s-a schimbat însă după ce în Gara Buzău s-a întâlnit cu un grup de tineri, foşti colegi de liceu. „I-au zis, cum, tu, care ai fost premiantul clasei, mergi la Canal. Hai mai bine cu noi la Bucureşti să dai la facultate”, a relatat Radu Băieşu, fiul dramaturgului.

Ion Băieşu a urmat două facultăţi, Filosofie şi Filologie. A început să scrie texte încă din perioada facultăţii, când fusese cooptat într-o nou-înfiinţată şcoală de literatură.

Fiul dramaturgului Ion Băieşu a mărturisit şi cum a apărut celebrul cuplu „Tanţa şi Costel”, interpretat de Octavian Cotescu şi Coca Andronescu în serialul cu 10 episoade difuzat de Televiziunea Română la sfârsitul anilor '60.

La „Scânteia Tineretului”, acolo unde era redactor-şef adjunct, Băieşu se ocupa si de pagina de anunţuri matrimoniale. În fiecare lună, primea sute de scrisori, unele extrem de absurde.

”Din lectura acelor scrisori, care în marea lor majoritate erau de un ridicol total, s-au născut de-a lungul timpului aceste două personaje despre care mai întâi a scris într-o cărticică în care erau câteva schiţe, numită Iubirea e un lucru foarte mare. După aceea, la sfârşitul anilor '60, un prieten regizor la Televiziune i-a propus să facă un scheci pentru o emisiune duminicală”, a povestit Radu, fiul lui Ion Băieşu, la un eveniment organizat la teatrul din Buzău.

Stabilit de câteva decenii în Capitală, acolo unde îsi desfăura activitatea, Ion Băieşu a continuat să îndrăgească meleagurile natale, dar şi pe buzoieni.

La sfârșitul lunii ianuarie 2024, scenaristului, prozatorului şi dramaturgului Ion Băieşu i-a fost conferit post-mortem titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Buzău", ocazie cu care fiul său, Radu Băieşu, a amintit despre legăturile pe care dramaturgul român le-a avut cu meleagurile sale natale.

Consiliul Local Municipal (CLM) Buzău a aprobat conferirea titlului în cadrul unei şedinţe publice în care au fost prezentate informaţii din activitatea dramaturgului român.

Ion Băieşu a fost un mare prozator, dramaturg, scenarist şi publicist, s-a născut sub numele de Ion Mihalache pe 2 ianuarie 1933, fiind fiul lui Ion Mihalache şi al Auricăi Cârciu, agricultori. S-a născut în satul Băieşti, comuna Aldeni. Şi-a luat pseudonimul literar după numele satului natal, onomastic legalizat la 9 martie 1967, când i se aprobă schimbarea numelui din Mihalache în Băieşu.

A urmat cursurile şcolilor primare din Băieşti şi Liceul Comercial de băieţi din Buzău (1944-1951). Ca elev a frecventat Cenaclul „Alexandru Sahia” din Buzău. Remarcat pentru talentul său, a fost trimis să urmeze Şcoala de Literatură „Mihai Eminescu” (1951-1952).

A debutat cu versuri în anul 1951, la „Viaţa Buzăului”. Din anul 1952 a fost redactor la revista „Albina', apoi redactor la „Scânteia tineretului”. În paralel, Ion Băieşu a fost student la Drept şi Filosofie, apoi la Filologie. A debutat editorial în 1956 cu schiţe sub titlul „Necazuri şi bucurii”.

Citește mai multe amănunte despre  „Festivalul Umorului Băieșu, omul din Buzău” pe adevarul.ro