Greta Garbo, un destin misterios
Numele de Greta Lovisa Gustafsson nu ar spune nimănui mare lucru, dar dacă am pomeni numele de scenă al acestui celebru personaj, Greta Garbo, s-ar aprinde, cu siguranţă, o luminiţă în privirea oricărui cinefil.
Născută în Suedia, viitoarea Greta Garbo s-a afirmat în cetatea filmului, la Hollywood, în epoca de aur a filmului mut. Ca o curiozitate, actriţa a jucat în doar 27 de filme, chiar dacă e una dintre cele mai cunoscute actriţe din toate timpurile. Ultimul ei rol a fost în 1941, în „Two-Faced Woman” (Femeia cu două feţe), deşi ar fi putut avea o carieră foarte lungă, până în 1990, când a murit.
Dramele din viaţa Gretei
Povestea lui Lev Tolstoi, „Anna Karenina”, dar şi „Camille” şi „Ninotchka” reprezintă momentele de apogeu ale carierei actriţei de origine suedeză. Rolul din „Ana Karenina” a fost unul de-a dreptul emblematic pentru Greta Garbo. Pe undeva, drama personajului pe care l-a jucat făcea parte din universul ei din acea perioadă.
În spatele frumuseţii sale, atestată de cea mai important autoritate în domeniul recordurilor, „Guinness Book and World Awards”, stau, pe de o parte, drama de a nu putea avea o familie, iar pe de alta şirul lung de persoane dragi dispărute înainte de vreme. Încă de la începutul carierei sale hollywoodiene, rând pe rând, cei apropiaţi Gretei au dispărut tragic din viaţa ei. Sora actriţei, Alva, a murit de cancer la doar 23 de ani, în 1926, iar contractul pe care Greta îl avea cu producătorii de la Metro Goldwyn Mayer (MGM) a oprit-o să meargă la funeraliile acesteia.
Actorul Einar Hanson, bun prieten al Gretei Garbo, a avut un accident de maşină fatal, chiar după un dineu cu aceasta şi cu actorul şi scenaristul Mauritz Stiller. Nici acesta nu a avut un sfârşit mai fericit, căci, în 1928, după ce a fost concediat de MGM, a murit retras în Suedia. Chiar şi cea mai mare dragoste a vieţii sale, John Gilbert, nu a avut o soartă foarte fericită. Vedetă a filmului mut, Gilbert nu a reuşit să se acomodeze cu noua tendinţă, pelicula sonoră, în ciuda încrederii aproape orbeşti pe care Greta Garbo o avea în el. Aceasta chiar i-a convins pe cei de la MGM să îl introducă în pelicula „Queen Christina” (1933).
Nuntă cu final neaşteptat
Relaţia celor doi a început în 1926 pe platourile de filmare de la „Flesh and the Devil” şi toată lumea s-ar fi aşteptat ca Garbo şi Gilbert să se căsătorească. Până şi Gilbert a crezut asta chiar până în ziua nunţii, când, exact ca într-o producţie hollywoodiană, frumoasa mireasă s-a răzgândit. Greta nu a încetat să-l ajute şi să-l iubească, însă era prea mult pentru Gilbert, care a căzut în patima alcoolului. Zece ani mai târziu, actriţa era în doliu la căpătâiul lui.
S-a spus despre frumoasa actriţă că a fost bisexuală, excentrică, posesivă, narcisistă şi chiar depresivă. Cert este că după filmul „Two-Faced Woman” (Femeia cu două feţe), primit cu ostilitate de critici, a dorit să facă o pauză, însă după război, când a încercat să revină pe scenă, a găsit lumea filmului total schimbată, după cum singură mărturisea. Totuşi, până la sfârşitul vieţii, a rămas o ţintă vie a paparazzilor şi a diverselor speculaţii.