cuza jpg

Arborele genealogic al familiei Cuza

📁 Biografii
Autor: Arhivele Naționale ale României

La 20 martie 1820 se năștea, la Bârlad, Alexandru Ioan Cuza, fiul lui Ioan și al Sultanei Cuza. Pe linie paternă, viitorul domnitor era descendent al Cuzeștilor, o veche familie de mici boieri atestată documentar pentru prima dată în anul 1638, prin Cuze visternicelul, potrivit arborelui genealogic întocmit de Gheorghe Ghibănescu.

La fel ca mulți dintre înaintași, tatăl său a cunoscut o ascensiune socială remarcabilă, îndeplinind mai multe funcții care i-au adus ranguri boierești și prosperitate: ispravnic al ținutului Tutova, postelnic (1829-1848), ispravnic al ținutului Fălciului, pârcălab de Galați, deputat în Obșteasca Adunare (în 1832, reales în 1838). Împreună cu fiii săi a participat la Revoluția de la 1848, găsindu-și sfârșitul la scurt timp după evenimente, notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției.

Mama sa, frumoasa Sultana Cozadini din Constantinopol, avea origini grecești și se înrudea cu mai multe familii fanariote, fiind apreciată pentru manierele distinse și pentru educația aleasă.

Alexandru Ion Cuza a avut o soră, Sultana, și un frate, Dimitrie, care a murit în condiții tragice în anul 1850, la vârsta de 27 de ani, în urma unui accident de călărie.

Data nașterii viitorului domnitor nu a fost stabilită pe baza mitricelor bisericești în care erau consemnate în epocă nașterile, respectiv decesele, ci pornind de la memoria familiei sau de la declarații oficiale redactate ulterior.

O inadvertență apare pe diploma sa de bacalaureat, eliberată de Université de France în anul 1935, care consemnează ca dată de naștere 12 septembrie 1818, eroare făcută, poate, în mod voit pentru a fi respectate condițiile legale cu privire la vârsta absolventului.

De asemenea, în privința locului nașterii sale au existat mai multe supoziții privind orașul Galați (situat foarte aproape de moșia Barboși) sau Huși (reședința administrativă a ținutului Fălciu), contestate de referințe documentare din epocă care confirmă că Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad (diploma de bacalaureat menționată mai sus, „Almanahul Gotha” din 1862 etc).

Pe lângă diploma de bacalaureat (copie) și arborele genealogic al familiei Cuza, fondul personal Cuza Alexandru Ioan conține corespondență oficială și particulară referitoare la primul domnitor al Principatelor Unite, documentele putând fi consultate prin intermediul Sălii de Studiu a Arhivelor Naționale.

Sursă:

Sorin Iftimi, Alexandru Ioan Cuza. 200 de ani de la naștere, Editura Mușatinii, Suceava, 2020

Mai multe pentru tine...