Anne Boleyn   amanta regelui sau regina Angliei? jpeg

Anne Boleyn - amanta regelui sau regina Angliei?

Regele Henric al VIII-lea a avut ┼čase so┼úii, ├«ns─â Anne este cea care a reu┼čit, ├«n scurta ei domnie, s─â schimbe religia Angliei ┼či s─â ofere lumii unul dintre cei mai mari suverani din istoria Europei.

Cine era Anne?

Data exact─â a na┼čterii Annei nu este cunoscut─â, ├«ns─â se ┼čtie c─â s-a n─âscut undeva ├«ntre anii 1501-1507, ╚Öi c─â familia sa era una dintre cele mai influente ├«n acea perioad─â. Mai ╚Ötim, de asemenea, c─â tat─âl Annei era unul dintre prefera┼úii regelui, ├«ncredin┼ú├óndu-i-se de multe ori misiuni diplomatice peste grani┼ú─â.

At├ót Anna, c├ót ┼či sora ei Mary au fost crescute ├«n Fran┼úa, unde cele 2 fete primesc o educa┼úie deosebit─â, timp ├«n care t├ón─âra Anne ajunge s─â fie preocupat─â de art─â, mod─â, filosofia religiei, v├ón─âtoare ┼či c─âl─ârie. ├Än plus, ea ├«nva╚Ť─â foarte bine cultura francez─â ┼či eticheta de curte, c─âci petrece mult timp la curtea regal─â a  Fran┼úei, ca doamn─â de onoare a Mariei Tudor, sora lui Henric ┼či so┼úia regelui Fran┼úei Ludovic al XII-lea. Apoi, ea devine doamna de onoare a reginei minore, Claude a Fran┼úei.

Anna se ├«ntoarce ├«n Anglia ├«n 1522, pentru a se c─âs─âtori cu v─ârul ei James Butler. ├Äns─â lucrurile iau o turnur─â nea┼čteptat─â pentru familia Boleyn. Mary fusese chemat─â ├«n Anglia ├«n 1519 din cauza aventurii amoroase dintre ea ┼či regele Fran┼úei. C─âs─âtorit─â cu minorul Wiliam Carey, Mary va deveni ├«ns─â  amanta regelui Henric al VIII-lea. Acest lucru era evident ├«n avantajul familiei Boleyn, deoarece cu c├ót regele o pl─âcea mai mult pe Mary, cu at├ót familia Boleyn ducea o via┼ú─â mai placut─â ┼či mai confortabil─â.

Jocul destinului

Schimbarea intervine pe 4 martie 1522, c├ónd Anne Boleyn ├«┼či face debutul la curtea regelui Henric VIII. Aceasta joac─â rolul Perseveren┼úei ├«n Chateau Vert (Castelul Verde), pies─â dat─â ├«n onoarea ambasadorilor imperiali. Se spune c─â Henric a fost vr─âjit pe loc de privirea p─âtrunz─âtoare ┼či plin─â de spirit a Annei.  Din acel moment, interesul lui Henric pentru Mary dispare. Singurul lucru pe care regele ├«l voia acum era Anne. 

├Äns─â aceasta ├«l refuz─â ├«n repetate r├ónduri pe rege, lucru care ├«l face pe Henric s-o doreasc─â ┼či mai mult. Trebuie men┼úionat faptul c─â Henric era un om care adora competi┼úiile ┼či provoc─ârile, iar Anne reprezenta, prin frumuse┼úea ei c├ót ┼či prin atitudinea ei fa┼ú─â de el, provocarea superm─â.

King Henry and Anne Boleyn Deer shooting in Windsor Forest jpg jpeg

Nu putem cunoa╚Öte motivul care a f─âcut-o pe Anne s─â ac╚Ťioneze astfel. ├Äns─â un lucru este sigur:cu c├ót Henric era interesat de ea o perioad─â mai lung─â de timp. cu at├ót familia Boleyn se bucura de anumite privilegii mai mult timp. Familia a sprijinit-o, a╚Öadar, ├«n ac╚Ťiunile sale.

├Äns─â Anne nu s-a oprit aici. Aceasta a refuzat s─â devin─â amanta regelui, reu┼čind ├«n cele din urm─â s─â-l conving─â s-o ia de so┼úie.  Pasiunea nebun─â a lui Henric l-a facut pe acesta s─â fac─â tot posibilul pentru a anlua  cas─âtoria cu Caterina de Aragon.  Aceste ac┼úiuni, nemai├«nt├ólnite ├«n Europa, reprezint─â ├«nceputul ruperii Angliei de Vatican.

Papa Clement al VII-lea refuz─â vehement anularea c─âs─âtoriei. Astfel, Anna ia atitudine ┼či ├«ncepe s─â-l sf─âtuiasc─â pe Henric  ├«n privin╚Ťa  problemei cu Biserica. ├Än scurt timp, cardinalul Thomas Wolsey este demis din func┼úia de arhiepiscop de York, ╚Öi cel care ├«i ia locul la curtea regal─â este nimeni altul dec├ót Thomas Cranmer, caperlanul familiei Boleyn, care devine arhiepiscop de Canterbury.

Transformarea Annei ┼či a Angliei

Anne prime┼čte titlul de marchiz─â de Pembroke, devenind cea mai important─â femeie din Anglia ├«n afara familiei regale. Thomas Boleyn, tat─âl Annei, prime┼čte titlurile de viconte de Rochford ┼či Conte de  Wiltshire. Mary Boleyn, de asemenea, se bucur─â de anumite privilegii:ea prime┼čte 100 de lire pensie anuala de la rege, iar fiul ei, Henry Carey, este educat la prestigioasa m─ân─âstire Cistercian.

Lucrurile mergeau din bine ├«n mai bine pentru Anne ┼či pentru familia ei. La 25 ianuarie 1533, Anne Boleyn ┼či Henric al VIII-lea se c─âs─âtoresc. La 23 mai 1533, Cranmer declara nul─â c─âs─âtoria dintre Caterina ┼či Henric, iar pe 28 mai 1533 declara valid─â nunta regelui cu Anne.  Reac┼úia papei nu intarzie sa apara. Acesta ├«l excomunic─â at├ót pe rege, c├ót ┼či pe Cranmer. Biserica englez─â se rupe astfel de puterea de la Roma ┼či trece sub controlul direct al regelui.

Încoronarea Annei ca regină a Angliei are loc la 1 iunie 1533, într-o ceremonie fastuoasă la Westminster Abbey. Anne a fost ultima soţie a unui mornarh încoronată separat de soţul ei. Spre deosebire de celelalte regine, Anne a fost încoronată cu coroana Sf Edward, care a fost folosită numai pentru încoronarea monarhilor.

Dup─â ├«ncoronare, proasp─âta regina se stabile┼čte laPalatul Greenwich. Aceasta duce o activitate important─â ├«n Anglia, juc├ónd un rol important ├«n rela┼úiile diplomatice cu Fran┼úa. ├Än timpul domniei ei, rela┼úia Angliei cu Fran┼úa se va ├«mbun─ât─â╚Ťi vizibil.Inceputul  sfarsitului

Nu trece mult─â vreme p├ón─â c├ónd peste cuplul regal ├«ncep s─â se abat─â probleme. Totul a pornit de la sarcinile dificile ale Annei. Regina na┼čte la 7 septembrie 1533 o fat─â, lucru extrem de dezam─âgitor pentru Henric, care ├«╚Öi dorea un fiu. Anne ├«ncearc─â din nou s─â-i ofere lui Henric un b─âiat, ├«ns─â nu reu┼če┼čte, fapt ce ├«l nemul┼úume┼čte profund pe Henric, care ├«ncepe s─â se g├óndeasc─â c─â ar fi mai bine s─â se despart─â de Anne.

Anne nu era iubit─â de nimeni:nici de popor, care deseori o numea t├órfa regelui sau prostituata obraznic─â, nici de curtea regal─â. Stilul ei de via┼ú─â, rochiile, bijuteriile, p─âl─âriile, penele de stru┼ú, echipamentul pentru c─âl─ârie pentru care cheltuia sume enorme nu erau pe gustul englezilor. Pe l├óng─â toate acestea, scandalul ├«n care fusese implicat─â sora ei Mary, atunci c├ónd se afl─â c─â este amanta regelui Fran┼úei, ruptura Angliei de Roma, excomunicarea regelui, execu┼úia lui sir Thomas More ┼či a episcopului John Fisher-toate legate de persoana Annei Boleyn-stric─â ╚Öi mai mult imaginea reginei.

├Än cele din urm─â, multiplele avorturi suferite de so╚Ťia sa il aduc la disperare pe Henric care ├«ncepe s─â se distan┼úeze de Anne. Oamenii de la curte care nu o doreau acolo v─âd ├«n aceast─â problem─â a cuplului regal oportunitatea de a o ├«ndep─ârta pe Anne de pe tronul Angliei. Astfel, ├«n scurt timp la urechile regelui ajung diferite zvonuri ├«n ceea ce prive┼čte comportamentul Annei. Despre avorturi se spunea c─â este o pedeapsa a lui Dumnezeu pentru faptul c─â regele s-a ├«ntors ├«mpotriva papei. Mai mult dec├ót at├ót, Anne este acuzat─â de  rela┼úii incestuoase cu fratele ei George, precum ┼či de alte rela┼úii amoroase cu b─ârba┼úi de la curte.

Apoi, ├«n martie 1536 Henric o cunoa┼čte pe Jane Seymour, de care este cucerit, iar ├«n iunie o acuz─â pe Anne de ├«nalt─â tr─âdare ┼či o ├«nchide ├«n turnul Londrei. De┼či dovezile rela┼úiilor ei cu ceilal┼úi b─ârba┼úi, inclusiv fratele ei, nu apar niciodat─â, to┼úi sunt g─âsi┼úi vinova┼úi, astfel c─â ├«n data de 19 mai 1536 Anne  Bolyen este executat─â. De┼či ├«n timpul vie┼úii nu a fost o regin─â popular─â, atitudinea ┼či comportamentul regelui fa┼ú─â de ea au f─âcut-o s─â creasc─â ├«n ochii poporului, care dezaproba ac┼úiunile lui Henric, mai ales dup─â ce acesta se c─âs─âtoreste cu Jane Seymour ├«n data de 30 mai 1536, la numai 11 zile de la moartea Annei.

Iar acum, privind ├«n trecut, ne putem ├«ntreba:a fost Anne Boleyn doar o amant─â a regelui sau a reu┼čit s─â devin─â cu adev─ârat o regin─â a Angliei?