Amiralul Nelson - omul care l-a oprit pe Napoleon
În epoca în care aproape nimeni nu părea a putea să-i ţină piept lui Napoleon, Horatio Nelson (1758 –1805) a reuşit să-i zădărniceasca planurile de a controla Europa prin câteva victorii geniale. Cea mai cunoscută este cea de la Trafalgar, în care amiralul îsi dă viaţa pentru a salva Anglia de invazia franceză.
Horatio Nelson:marinarul perfect
Cariera militară lui Horatio Nelson este fulminantă. La 1 ianurie 1771, căpitanul Suckling îl primeşte pe tanărul Nelson in echipajul sau. In 1777, în condiţiile unui conflict cu Franţa şi cu concursul lui Maurice Suckling, Nelson devine locotenet şi este mutat pe Worcester, care era efectiv un vas de război, nu doar unul de urmărire. Pe 11 iunie 1779 este promovat la gradul de căpitan, în timp ce se afla în Jamaica. Drumul lui Nelson era deschis spre gradul de amiral. În 1796, Amiralul Jervis discută la Londra despre promovarea la gradul de amiral pentru Nelson, dar aceasta întarzie, fiind numit comodor, dar având aceleaşi puteri efective de comandă ca un amiral. In 1797, după ce se remarcă în mod genial în Bătălia de la Capul St. Vincent, Nelson devine cavaler de Bath si este promovat la gradul de amiral.
Nelson întruchipa tipul cel mai complex al ofiterului de marină. Era curajos, energetic, autoritar, îndrăgostit de mare şi de vasul sau. Ca orice comandant militar, ştia să fie iubit de subalternii săi. O trasătură ciudată pentru un marinar era faptul că avea destul de des rău de mare.
Nelson era mic de statură, slăbuţ, veşnic nervos. Când apărea pe punte era mereu corect îmbrăcat. Nu a neglijat niciodată ţinuta militară. Era iubitor de ordine şi foarte riguros in respectul ierarhic, dar preţuia şi spiritul de iniţiativă.
Bătălia de la Trafalgar:dovada geniului lui Nelson
În 1803 Pacea de la Amiens s-a rupt. Sfătuit de Nelson, primul-ministru Henry Addington a refuzat sa evacueze Malta si a declarat război lui Napoleon. Pentru următorii doi ani strategia britanică se va baza pe defensivă. Orice încercare a lui Napoleon de a invada Anglia sau Irlanda, de a ataca Indiile de Vest sau de a se întorce în Egipt erau sortite eşecului. Napoleon caută o oportunitate de a lovi Anglia fără a lupta împotriva lui Nelson. Acesta este contextul Bătăliei de la Trafalgar.
Înfrangerea forţelor franco-spaniole, formata din 70 de vase franceze si 20 spaniole, a demonstrat diferenţa calitativă între forţele inamice în favoarea Angliei. Învins pe mare, Napoleon va incerca să atinga supremaţia britanică indirect, prin blocada continentală.
Până la Nelson, sistemul curent de luptă navală presupunea ca escadrele adverse să se apropie cat mai mult între ele în şiruri paralele, astfel încât să se gasească în raza de bătaie a tunurilor. Nelson abandonează tradiţia si inaugurează un nou sistem de atac, simplu in teorie, dar dificil de pus in practică. El imparte flota in trei grupe, din care două cu misiune precisă de a lovi câte o jumătate a şirului duşman, iar a treia să poată oferi ajutor. Este celebra tactică numită Nelson Touch.
Victoria de la Trafalgar a fost una amară pentru Anglia. Moartea lui Nelson întristează întreaga Anglie. Earl-ul St.Vincent a spus:Eram pregătit pentru orice din partea lui Nelson...dar nu la asta. Regele, Primul-Ministru, întreaga Anglie plângeau pierderea lui Nelson.
O poveste comică despre cum a ajuns corpul lui Nelson la Londra
Rapoartele oficiale ale Amiralității spun că trupul amiralului după moarte a fost dezbrăcat și pus într-un butoi cu alcool. Nu se știe exact-brandy, coniac franțuzesc, rom sau altă băutură spirtuoasă pentru a-i fi prezervat corpul pentru înmormântarea fastuoasă de la Londra.
Legendele marinărești spun însă că după acest moment mai multe zile la rând soldații au băut fie în amintirea comandantului lor, fie de bucurie pentru victoria împotriva lui Napoleon, dar la un moment dat s-a terminat băutura. Cineva a găsit butoiul pe care scria NELSON și au început să il găurească pentru a consuma conținutul. Până s-a ajuns la Londra butoiul era gol.
Așa au apărut niște expresii în limba engleză care fac referire la metoda folosită de marinari pentru a drena conținutul butoiului în care ar fi fost Nelson: sucking the monkey, bleeding the monkey sau tapping the admiral.
De asemenea se pare că tot atunci ar fi apărut și mult mai populara expresie stiff drink/drunk. (teapan, mort de beat sau băutură tare cu un continut mare de alcool, care mai contine si altceva)
Amiralul Nelson:un erou national
Pe lângă victoria de la Trafalgar, locul amiralului Nelson printre cei mai mari eroi englezi a fost asigurat de o multime de alte mari victorii. Până la Trafalgar, Nelson ia parte la atacul de la Cavi, atacă cu succes flota duşmană în golful Genovei, triumfă spectaculos în Capul St.Vincent, se remarcă in atacul de la Tenerife, îşi distruge adversarul la Abukir si nimiceşte flota daneză la Copenhaga.
Din anul morţii sale, Nelson a dat numele său vaselor, munţilor, străzilor şi oraşelor. Cel mai important monument este statuia din Trafalgar Square, finalizată în 1843, care se înaltă la 44 de metri. Poveste lui Nelson este povestea unui erou national.